Το ΙΚΑ στο κόκκινο: Σπατάλησε ήδη σχεδόν τα μισά της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης - iefimerida.gr

Το ΙΚΑ στο κόκκινο: Σπατάλησε ήδη σχεδόν τα μισά της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης

1
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

H «μαύρη τρύπα» του ΙΚΑ διευρύνεται με ρυθμούς ανησυχητικούς με δεδομένο ότι το πρώτο τετράμηνο του 2013 έχει απορροφηθεί – αν όχι σπαταληθεί – σχεδόν το μισό ποσό της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης.

Το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας, στο τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει το 45,38% της κρατικής επιχορήγησης, που μεταφράζεται σε 1,57 δισ. ευρώ επί συνόλου 3,48 δισ. ευρώ για ολόκληρο το έτος. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η εφημερίδα Δημοκρατία, εάν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός μειωμένων εσόδων και αυξημένων δαπανών, η διοίκηση του Ιδρύματος θα χρειαστεί τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ επιπλέον κρατική επιχορήγηση για να βγάλει τη χρονιά, καταβάλλοντας κανονικά ακόμα και αυτές τις ισχνές συντάξεις.

Υπολογίζεται πως κάθε μήνα απαιτούνται περίπου 850 εκατ. ευρώ για να καταβληθούν οι συντάξεις σε σχεδόν 1.200.000 συνταξιούχους. Τα έσοδα όμως από την αρχή του έτους κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα 750 εκατ.

Ο αστάθμητος παράγοντας, βέβαια, έχει να κάνει για άλλη μια φορά με την τρόικα, η οποία έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί καμία πρόταση για επιπλέον κρατική στήριξη προς τα ασφαλιστικά ταμεία, κάτι που σημαίνει πως επανέρχεται στο προσκήνιο το ενδεχόμενο νέων μειώσεων στις συντάξεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ