Περίεργα παιχνίδια Αναστασιάδη με το έγγραφο του ΟΗΕ για το Κυπριακό - iefimerida.gr

Περίεργα παιχνίδια Αναστασιάδη με το έγγραφο του ΟΗΕ για το Κυπριακό

Περίεργα παιχνίδια Αναστασιάδη με το έγγραφο του ΟΗΕ για το Κυπριακό – Υπό πίεση
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενταση επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό της Κύπρου έπειτα από την αποκάλυψη από την τουρκοκυπριακή πλευρά ότι της έχει αποσταλεί έγγραφο από τα Ηνωμένα Εθνη για τις συγκλίσεις και αποκλίσεις στο κυπριακό ζήτημα, με την κυβέρνηση Αναστασιάδη εμφανίζεται έκθετη απέναντι στα υπόλοιπα κόμματα.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, απέστειλε επιστολή καταγγελίας στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, κατά του ειδικού απεσταλμένου για την επίλυση του κυπριακού, Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής Κύπρου» ο πρόεδρος εκφράζει την έντονη ενόχλησή του για την καθυστερημένη υποβολή στην ελληνοκυπριακή πλευρά του 77σέλιδου εγγράφου για τις συγκλίσεις και αποκλίσεις της περιόδου 2008-2013 το οποίο φέρεται να υπέβαλε προ ημερών στην τουρκοκυπριακή πλευρά.

Από την κυβέρνηση διαρρέεται ότι κατά την τελευταία τους συνάντηση ο κ. Ντάουνερ δεν ενημέρωσε τον κ. Αναστασιάδη για το εν λόγω έγγραφο με αποτέλεσμα ο πρόεδρος να είναι εκτεθειμένος απέναντι στην υπόλοιπη πολιτική ηγεσία της Κύπρου.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε Εθνικό Συμβούλιο κατά το οποίο δεν συζητήθηκε καθόλου το ζήτημα του Κυπριακού, ενώ την επόμενη ημέρα ο τουρκοκύπριος πρόεδρος του κόμματος Ενωμένη Κύπρος, Ιζέτ Ιτζάν, αποκάλυψε ότι ο Ντερβίς Ερογλου κατέχει το επίμαχο έγγραφο.

Αυτό προκάλεσε τη διαμαρτυρία των υπολοίπων κομμάτων της ελληνοκυπριακής πλευράς και ερωτήματα για το αν η κυβέρνηση Αναστασιάδη έχει τέτοιο έγγραφο, αλλά το αποκρύπτει.

Ωστόσο, μόλις χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρίστος Στυλιανίδης, σε γραπτή ανακοίνωσή του είχε τονίσει ότι ο Κύπριος πρόεδρος είχε ζητήσει και του επιδόθηκε έγγραφο του ΟΗΕ με τις συγκλίσεις και αποκλίσεις που προέκυψαν κατά την περίοδο Χριστόφια.

Με βάση, μάλιστα, την σημερινή επιστολή του κ. Αναστασιάδη προς τον Μπαν Κι Μουν περιπλέκεται ακόμη περισσότερο η κατάσταση για το αν η κυπριακή κυβέρνηση κατείχε το έγγραφο και το έκρυβε από τα υπόλοιπα κόμματα ή για τα αν όντως έχει λειτουργήσει με«ρυθμούς χελώνας» στο πιο κρίσιμο ζήτημα στην ιστορία του νησιού.

Πλέον, ο Νίκος Αναστασιάδης και το επιτελείο του βρίσκονται υπό ασφυκτική πίεση με τα υπόλοιπα κόμματα να πυροβολούν κατά της κυβέρνησης και να εκφράζουν φόβους για νέες υποχωρήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, ενώ στηλιτεύουν και τη στάση του ΟΗΕ και του Αλεξάντερ Ντάουνερ αναφέροντας ότι προσπαθούν να φέρουν προ τετελεσμένου γεγονότος τη χώρα.

Στυλιανίδης: Κοινωνικού χαρακτήρα η συνάντηση με Ερογλου

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Αναστασιάδη προέβη σε μια αποστομωτική ανακοίνωση τονίζοντας ότι η επικείμενη συνάντηση του προέδρου με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Ντερβίς Ερογλου θα είναι κοινωνικού χαρακτήρα.

Αυτός είναι ο τύπος της συνάντησης, που έχει αποφασιστεί. «Αυτό είναι που όρισε ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση, για να γίνει αποδεκτή (η συνάντηση) και επιθυμούν να παραμείνει ως συνάντηση κοινωνικού χαρακτήρα», δήλωσε .

Σε ερώτηση για την επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη προς τον ΓΓ του ΟΗΕ και κατά πόσο σε αυτή γίνεται λόγος ότι κάποιοι προσπαθούν να αλλάξουν τον κοινωνικό χαρακτήρα της συνάντησης, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «αν η Κυβέρνηση ήθελε να δημοσιοποιήσει

οτιδήποτε από την επιστολή θα το δημοσιοποιούσε. Η θέση της Κυβέρνησης είναι ότι η συνάντηση Αναστασιάδη-Ερογλου είναι κοινωνικού χαρακτήρα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ