Για πρώτη φορά διώκεται από τη Βουλή βουλευτής -Τι προβλέπει ο κανονισμός - iefimerida.gr

Για πρώτη φορά διώκεται από τη Βουλή βουλευτής -Τι προβλέπει ο κανονισμός

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στα άρθρα 75 ως και 82 του Κανονισμού της Βουλής, αναφέρονται οι υποχρεώσεις συμπεριφοράς των βουλευτών και οι ποινές για τη μη τήρησή τους. Ωστόσο σήμερα, για πρώτη φορά εφαρμόστηκαν σωρευτικά σε βουλευτή τρία από τα τέσσερα πειθαρχικά μέτρα του κανονισμού.

Ανάκληση στην τάξη, στέρηση λόγου και μομφή για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά ήταν τα τρία από τα τέσσερα πειθαρχικά μέτρα που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της Βουλής στον Παναγιώτη Ηλιόπουλο μετά τα έκτροπα που έλαβαν χώρα σήμερα στη Βουλή.

Στα άρθρα 75 ως και 82 του Κανονισμού της Βουλής, αναφέρονται οι υποχρεώσεις συμπεριφοράς των βουλευτών μέσα στο Κοινοβούλιο: η εμφάνιση και η συμπεριφορά με τρόπο που να ανταποκρίνεται προς τη σοβαρότητα του επιτελούμενου έργου, η αποφυγή ενεργειών που παρενοχλούν την άνετη διεξαγωγή των εργασιών και η συμβολή καθενός ατομικά στην ευπρεπή εμφάνιση της Βουλής.

Σε περίπτωση μη τήρησης των κανόνων προβλέπονται τέσσερις παρεπόμενες ποινές: ανάκληση στην τάξη, στέρηση του λόγου, μομφή για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά και προσωρινός αποκλεισμός από τις συνεδριάσεις, με κρατήσεις αντιστοίχως μέρους των αποδοχών τους για τις δύο τελευταίες ποινές.

Στη μεταπολεμική κοινοβουλευτική ιστορία, η πειθαρχική διαδικασία έχει φτάσει ως τη στέρηση του λόγου, αλλά σήμερα ήταν η πρώτη φορά που γίνεται μομφή σε βουλευτή για αντικοινωνική συμπεριφορά.

Ο πρόεδρος της Βουλής είναι ο αρμόδιος για την επιβολή των πειθαρχικών μέτρων για ανάρμοστη συμπεριφορά, όπως η διακοπή των ομιλητών ή η αποδοκιμασία τους με λόγια ή έργα ή η ομιλία χωρίς την απαιτούμενη άδεια του προέδρου, η απρεπής συμπεριφορά ή έλλειψη του οφειλομένου σεβασμού προς το προεδρείο, η μη συμμόρφωση στις υποδείξεις του προέδρου, η χρησιμοποίηση προσβλητικών εκφράσεων κατά της τιμής και της υπόληψης του Προέδρου της Δημοκρατίας, των μελών της Βουλής, του προεδρείου και των μελών της κυβέρνησης και η λεκτική η πρακτική καταφρόνηση, του Συντάγματος και των πολιτειακών θεσμών.

Οπως προβλέπει ο κανονισμός, το πρώτο μέτρο είναι η προειδοποίηση, ενώ ακολουθεί η ανάκληση στην τάξη, εκτός αν ο παρεκτραπείς βουλευτής ανακαλέσει.

Αν παρολαυτα ο ταραξίας συνεχίσει την ανάρμοστη συμπεριφορά, τότε μπορεί ο πρόεδρος του σώματος να του στερήσει το λόγο ως το τέλος της συζήτησης του θέματος και πριν τη στέρηση του λόγου, ο πρόεδρος, σύμφωνα τον Κανονισμό, σηκώνεται από τη θέση του.

Ωστόσο αν το αδίκημα είναι ακόμα πιο βαρύ, ο πρόεδρος μπορεί να διατυπώσει πρόταση μομφής για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά, καλώντας τον βουλευτή να δώσει εξηγήσεις, αλλιώς το θέμα μπαίνει σε ψηφοφορία με ανάταση και αν υπάρξει θετική γνωμοδότηση, τότε αυτό συνεπάγεται σε περικοπή του 1/4 της μηνιαίας αποζημίωσης του τιμωρηθέντος.

Η βαρύτερη πειθαρχική ποινή που προβλέπεται από τον κανονισμό, είναι ο προσωρινός αποκλεισμός από τις συνεδριάσεις και η επιβολή του γίνεται σε τρεις περιπτώσεις: αν συνεχίζεται η ανεπίτρεπτη και ανάρμοστη συμπεριφορά και μετά τη μομφή ή αν επιβάλλει ή προσπαθεί να επιβάλει ο παρεκτραπείς, με βία ή απειλή βίας, στη Βουλή ή σε μέλος της, ενέργεια ή παράλειψη πράξης που ανάγεται στην αποστολή τους, ή αν παρεμποδίζει με πρόθεση την ελεύθερη και αβίαστη διεξαγωγή ψηφοφορίας.

Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να διαταχθεί άμεση απομάκρυνσή του, και στην επόμενη συνεδρίαση με πρόταση του προέδρου ή του ενός εικοστού του συνόλου των βουλευτών μπορεί να επεκταθεί ο αποκλεισμός ως και 15 ημέρες.

Ταυτόχρονα, πέρα από τον αποκλεισμό από τη συμμετοχή στις συνεδριάσεις, περικόπτεται και η μισή βουλευτική αποζημίωση, ενώ ο παρεκτραπείς έχει δικαίωμα να λάβει μέρος μόνον σε ονομαστικές και μυστικές ψηφοφορίες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ