«Δυσκολεύεστε στα μαθηματικά; Κάντε ηλεκτροσοκ στον εγκέφαλο» προτείνουν οι επιστήμονες

Μία διαφορετική μέθοδο βρήκαν Βρετανοί επιστήμονες για να βελτιώσουν τις μαθηματικές ικανότητες του εγκεφάλου. Πρόκειται για ένα είδος ηλεκτροσοκ με άγνωστες παρενέργειες, που γίνεται στον εγκέφαλο και βελτιώνει τις ικανότητες του.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με επικεφαλής τον γνωσιακό νευροεπιστήμονα Ρόι Κοέν Καντός, ανακάλυψαν μια μη επεμβατική μέθοδο ηλεκτρικής διέγερσης του εγκεφάλου, η οποία αυξάνει τις επιδόσεις στα μαθηματικά και η βελτίωση μπορεί να κρατήσει έως και έξι μήνες, ωστόσο αραμένει ακόμα άγνωστο αν η καινούρια αυτή τεχνική έχει παρενέργειες.

Στα πλαίσια της έρευνας οι επιστήμονες πραγματοποίησαν πειράματα με δύο ομάδες φοιτητών. Στη μία ομάδα διοχέτευσαν χαμηλής ισχύος και ταχείς ηλεκτρικούς παλμούς μέσω δύο ηλεκτροδίων στον εγκέφαλο για 20 - 40 λεπτά την ημέρα επί πέντε ημέρες.

Στη συνέχεια έκαναν και στις 2 ομάδες μαθηματικά τεστ και όπως φάνηκε από τα αποτελέσματα, οι φοιτητές που είχαν υποστεί το μικρό ηλεκτροσόκ, τα πήγαν πολύ καλύτερα σε σχέση με τη δεύτερη ομάδα, η οποία είχε μπει σε διαδικασία placebo.

Αν οι μελλοντικές δοκιμές επιβεβαιώσουν ότι όντως η «διακρανιακή διέγερση τυχαίου θορύβου» λειτουργεί και είναι ασφαλής είναι πιθανό κάποια μέρα να αξιοποιηθεί ευρέως σε κλινικές και σχολεία για να βελτιώσει τις επιδόσεις όσων υστερούν στα μαθηματικά.

Βέβαια οι νευροεπιστήμονες δεν είναι ακόμα σίγουροι, με ποιο βιολογικό μηχανισμό «δουλεύει» η νέα τεχνική, ωστόσο πιστεύουν, ότι μάλλον βελτιώνει την ικανότητα των νευρώνων να συγχρονίζονται και να επεξεργάζονται καλύτερα τις πληροφορίες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ