«Ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη των επιλογών του» - iefimerida.gr

«Ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη των επιλογών του»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

'Πικρές και σκληρές αλήθειες' προαναγγέλλει για τις επόμενες ημέρες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, που χαρακτηρίζει 'αδήριτη ανάγκη' τη λήψη νέων μέτρων. Και όλα αυτά, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τη διαδικασία ψήφισης του μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού του νόμου στη Βουλή, η οποία και έχει προκαλέσει νέα 'τρικυμία' στο εσωτερικό της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Με δήλωσή του λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του πιο σκληρού ίσως πακέτου λιτότητας για την χώρα, ο κ.Βενιζέλος –ακολουθώντας ακριβώς την πολιτική του προκατόχου του Γιώργου Παπακωνσταντίνου- καλεί τους βουλευτές να αναλάβουν τις ευθύνες τους...

«Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα και στον εφαρμοστικό νόμο γνωρίζω πολύ καλά ότι είναι και βαριά και σε πολλά σημεία τους άδικα. Ανέλαβα την ευθύνη να τα εισηγηθώ, πριν κλείσω καλά καλά μια εβδομάδα στο Υπουργείο Οικονομικών, γιατί μόνο έτσι εξυπηρετείται τη στιγμή αυτή μια αδήριτη εθνική ανάγκη», λέει μεταξύ άλλων, διαμηνύοντας εμμέσως πλην σαφώς πως δεν αποτελούν επιλογή του. Σε μία προσπάθεια δε, να εξηγήσει την αλλαγή της στάσης του από την ομιλία του στη Βουλή το βράδυ της Τρίτης ως την ανακοίνωση των μέτρων το απόγευμα της Πέμπτης, τονίζει πως «η οριστικοποίηση των 28 δις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, από τα οποία απέμεναν προς κλείσιμο 5,6 δις, έπρεπε να γίνει προκειμένου να κλείσει αυτός ο κύκλος της διαπραγμάτευσης και να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις για την έγκαιρη εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου των 110 δις», χαρακτηρίζοντας παράλληλα ως 'απολύτως αναγκαία' για την εξυπηρέτηση των ταμειακών αναγκών του δημοσίου και κατ' επέκταση των 'άμεσων και ζωτικών αναγκών των πολιτών' τα 12 δις της πέμπτης δόσης του δανείου.

Θέλοντας πάντως να στείλει ένα μήνυμα ελπίδας, επανέλαβε ότι «υπάρχει σχεδιασμός για το επόμενο βήμα που περιλαμβάνει τρία σημεία: Πρώτον, τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, χωρίς την οποία δεν πιάνουν τόπο οι θυσίες του ελληνικού λαού. Δεύτερον, την άμεση αλλαγή της φορολογικής νομοθεσίας και τη διαμόρφωση ενός Εθνικού Φορολογικού Συστήματος που θα αίρει αδικίες και αντιφάσεις και θα αποκαθιστά την ηθική και κοινωνική ισορροπία των μέτρων. Τρίτον, την διαπραγμάτευση για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης που θα οδηγεί την Ελλάδα όχι μόνο στις αγορές αλλά και στην αποκατάσταση της δημοσιονομικής και οικονομικής ανεξαρτησίας της».

Στη δήλωσή του, ο υπουργός Οικονομικών στρέφεται κατά όσων διατυπώνουν σκληρή κριτική για φορολογικά μέτρα, που και ο ίδιος χαρακτηρίζει ως 'από τη φύση τους δυσάρεστα για τους πολίτες'. «Δεν πρόκειται όμως περί αυτού», συνεχίζει, «πρόκειται για υπαρξιακά αναγκαίες σωστικές κινήσεις», αφού ο τόπος -όπως λέει- χρειάζεται επειγόντως τη σταθεροποίηση της κατάστασης που θα επιτρέψει να γίνουν οι 'αναγκαίες βελτιώσεις και να διαμορφωθεί η προοπτική την οποία αποζητά όλη η ελληνική κοινωνία'.

Κατηγορώντας όσους μηδενίζουν τα πάντα χωρίς να αντιπροτείνουν κάτι, χαρακτηρίζει 'κρίμα' «να υπονομεύεται η συλλογική ψυχολογία της χώρας και να επικρατεί μια αίσθηση αδιεξόδου και αδικίας, χωρίς παράλληλα να αναλαμβάνει κανείς την ευθύνη μιας ολοκληρωμένης αντιπρότασης που να είναι λιγότερο επώδυνη για τους πολίτες και ταυτόχρονα ασφαλής και όχι επικίνδυνη γι αυτούς και την εθνική οικονομία». Και καταλήγει λέγοντας πως «τις επόμενες μέρες στη Βουλή θα έχουμε την ευκαιρία να πούμε όλες τις πικρές και σκληρές αλήθειες, έτσι ώστε ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη των επιλογών του»...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ