Ποιος είναι ο Πυρρίχιος στο ρυθμό του οποίου χορεύει το ΚΚΕ [βίντεο] - iefimerida.gr

Ποιος είναι ο Πυρρίχιος στο ρυθμό του οποίου χορεύει το ΚΚΕ [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Toν Πυρρίχιο χορό κάλεσε το λαό να χορέψει ο νέος γενικός γραμματέας Δημήτρης Κουτσούμπας στην πρώτη του ανοιχτή ομιλία μετά την εκλογή του στη Θεσσαλονίκη. Κλείνοντας, κάλεσε όσους έχουν ερωτηματικά ή δεν γνωρίζουν τι εστί Πυρρίχιος να απευθυνθούν για να μάθουν στους γείτονές τους που κατάγονται από τον Πόντο. Το iefimerida.gr λύνει την απορία όσων δεν γνωρίζουν...

Ο Πυρρίχιος είναι ο αρχαιότερος ελληνικός πολεμικός χορός, τον οποίο χόρευαν κρατώντας ασπίδα και δόρυ αλλά και φορώντας την περικεφαλαία τους.

Οπως αναφέρει το Wikipedia, αναφορές στον Πυρρίχιο χορό υπάρχουν στον Ομηρο και στον Ξενοφώντα, ενώ η καταγωγή του είναι... μυθική. Οποια και αν είναι αυτή, πάντως, το σίγουρο είναι ότι χόρευαν τον Πυρρίχιο από τον Εύξεινο Πόντο μέχρι την Κύπρο και την Κρήτη, ενώ οι Σπαρτιάτες τον θεωρούσαν ένα είδος πολεμικής προπόνησης και τον μάθαιναν από μικρά παιδιά.

Στις μέρες μας, τον Πυρρίχιο έχουν διασώσει οι Πόντιοι, σε μία μορφή που πλησιάζει την πύρριχη*, χωρίς οπλισμό, με άνδρες και γυναίκες. Οι χορευτές αντί να σχηματίζουν κύκλο, χορεύουν σε ευθεία γραμμή.

*Είνια μια πιο «ελαφριά», «εκφυλισμένη» εκδοχή του Πυρρίχιου, αναφορά της οποίας βρίσκουμε στον Ξενοφώντα Αυτή η νεότερη εκδοχή του χορού υποβιβάζεται σε χορό συμποσίων, και χορεύεται από μία ομάδα χορευτών (ανδρών και γυναικών) σε κύκλο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ