Το ψέμα βλάπτει σοβαρά την υγεία: Πονοκέφαλοι, πονόλαιμοι και μελαγχολία

Νέα έρευνα καταγράφει τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει στον οργανισμό μας μια ζωή γεμάτη ψέματα, ενώ εκείνοι που λένε την αλήθεια απολαμβάνουν πέρα από σωστές σχέσεις και καλύτερη υγεία.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Ψυχολογίας και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν είναι επιβλαβή μόνο τα «μεγάλα» ψέματα, αλλά και τα πιο «αθώα» που οι περισσότεροι άνθρωποι τα λένε ευκολότερα.

Πιο αναλυτικά οι ερευνητές του Καθολικού Πανεπιστημίου Νοτρ Νταμ στην Ιντιάνα των ΗΠΑ μελέτησαν 110 άτομα επί δέκα εβδομάδες, ηλικίας 18 - 71 ετών, ενώ οι μισοί συμμετέχοντες κλήθηκαν να σταματήσουν να λένε ψέματα και οι υπόλοιποι να συνεχίσουν... ακάθεκτοι.

Καταγράφοντας τη σωματική και ψυχική υγεία των συμμετεχόντων οι ερευνητές διαπίστωσαν υπάρχει σαφής σχέση με τον αριθμό των ψεμάτων που λέμε και την ψυχική μας υγεία, καθώς όσοι έλεγαν τρία ψέματα λιγότερα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα ανέφεραν κατά μέσο όρο λιγότερα ψυχολογικά παράπονα (ένταση, μελαγχολία) και λιγότερα σωματικά (πονόλαιμος, πονοκέφαλος).

Εκείνοι που έλεγαν συστηματικά λιγότερα ψέματα έφθασαν στο σημείο, τις τελευταίες ημέρες του προγράμματος, να δηλώνουν πως είχαν καλύτερη υγεία ψυχική και σωματική, ενώ οι σχέσεις με τους γύρω τους κυλούσαν πιο ομαλά.

Μάλιστα, οι ερευνητές για να έχουν πιο σαφή αποτελέσματα υπέβαλαν τους συμμετέχοντες σε τεστ αλήθειας με πολύγραφο.

Σύμφωνα με την έρευνα ο μέσος άνθρωπος λέει περίπου 11 ψέματα την εβδομάδα, ενώ μερικές από τις πιο κλασικές κατηγορίες ψεμάτων περιλαμβάνουν το να υπερβάλλει κανείς για τα επιτεύγματά τους, καθώς επίσης να λέει διάφορες δικαιολογίες (του τύπου «άργησα στη δουλειά γιατί ήταν άρρωστο το παιδί μου» κ.λπ.).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ