Ο αρχαιότερος εγκέφαλος στον κόσμο βρέθηκε σε κρανίο στη Βρετανία - iefimerida.gr

Ο αρχαιότερος εγκέφαλος στον κόσμο βρέθηκε σε κρανίο στη Βρετανία

Ο αρχαιότερος εγκέφαλος στον κόσμο βρέθηκε σε κρανίο στη Βρετανία
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τον αρχαιότερο εγκέφαλο στον κόσμο υποστηρίζουν ότι βρήκαν αρχαιολόγοι στη Βρετανία, σε ένα αποκεφαλισμένο κρανίο ηλικίας μεγαλύτερης των 2.000 ετών.

Συγκεκριμένα, στο εσωτερικό του κρανίου, οι επιστήμονες βρήκαν «μια κίτρινη ουσία σε σχήμα εγκεφάλου, η οποία φαίνεται πως είναι ότι απέμεινε από αυτόν» δήλωσαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γιορκ

«Είμαι έκπληκτος και συγκινημένος από τη μελέτη του υλικού που συμπεριλαμβάνει δομές που φαίνεται να προέρχονται από εγκέφαλο», δήλωσε ο Φιλιπ Νταφι, νευρολόγος στο Νοσοκομείο του Γιορκ όπου μελετήθηκε το κρανίο.

Το κρανίο βρέθηκε σε ένα λασπωμένο λάκκο κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην περιοχή του Πανεπιστημίου του Γιορκ και πιστεύεται ότι σχετίζεται με κάποιο τελετουργικό, ωστόσο δεν είμαστε ακόμα σίγουροι για το πώς ο εγκέφαλος κατάφερε να διατηρηθεί για τόσο πολύ καιρό.

«Αυτός ο εγκέφαλος είναι ιδιαίτερα συναρπαστικός, επειδή είναι πολύ καλά διατηρημένος, έστω και αν είναι ο παλαιότερος καταγεγραμμένη που βρέθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, και ίσως και σε παγκόσμιο επίπεδο» δήλωσε η Σόνια Ο Κονορ, ερευνητής στο τμήμα αρχαιολογικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Μπραντφορντ

Πολλοί υποστηρίζουν ότι οι παλαιότεροι διατηρημένοι εγκέφαλοι βρίσκονται στις αιγυπτιακές μούμιες, αλλά τα μυαλά στις μούμιες αφαιρούνταν πριν την ταρίχευση: Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται σε άρθρο της Encyclopedia Smithsonian σχετικό με αιγυπτιακές μούμιες: «Ο εγκέφαλος αφαιρούνταν προσεκτικά με ειδικούς γάτζους μέσα μέσα από τα ρουθούνια, προκειμένου να βγουν τα κομμάτια του ιστού του»

Το μυστήριο της διατήρησης του εγκεφάλου που βρέθηκε στη Βρετανία χρειάζεται περισσότερη έρευνα: «Νομίζω ότι θα είναι πολύ σημαντικό να ερευνηθεί με ποιο τρόπο αυτές οι δομές έχουν διασωθεί, αν υπάρχουν ίχνη βιολογικού υλικού στο εσωτερικό τους και ποια είναι η σύνθεσή τους» δήλωσε ο Ντάφι.

Πάντως οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι, αφού δεν είναι σπάνιο οι μαλακοί βιολογικοί ιστοί να διατηρούνται για μεγάλες χρονικές περιόδους. Το 2005, οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν αιμοφόρα αγγεία τυρρανόσαυρου ηλικίας 70 εκατομμυρίων ετών, ενώ ιστοί βρέθηκαν και στην «παγωμένη μούμια»που εντοπίστηκε το 1991 στις Αλπεις και είχε ηλικία 5.200 ετών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ