Αρωμα σκανδάλου στις ΗΠΑ πίσω από την παρακολούθηση τηλεφώνων του Associated - iefimerida.gr

Αρωμα σκανδάλου στις ΗΠΑ πίσω από την παρακολούθηση τηλεφώνων του Associated

Σκάνδαλο με «οσμή» Γουότεργκεϊτ πίσω από την παρακολούθηση τηλεφώνων του Associa
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σαν βόμβα έπεσε στις ΗΠΑ η αποκάλυψη ότι αμερικανικές αρχές παρακολουθούσαν τηλεφωνικές γραμμές του ειδησεογραφικού πρακτορείου Associated Press, ενώ φαίνεται πως ανοίγει ένα μεγάλο μέτωπο μεταξύ των ΜΜΕ σε ΗΠΑ και Ευρώπη και της κυβέρνησης Ομπάμα.

Για τον Λευκό Οίκο η επιχείρηση αιτιολογείται στη βάση της εθνικής ασφάλειας, ωστόσο, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού έχουν ήδη αρχίσει να ακούγονται ξανά λέξεις όπως «σκάνδαλο» και «Γουότεργκέιτ» τη στιγμή που ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας, Ερικ Χόλντερ θα βρεθεί ενώπιον ειδικής επιτροπής του Κογκρέσου για να καταθέσει για την υπόθεση.

Την Τρίτη, ο Χόλντερ, είχε υπεραμυνθεί της αμφιλεγόμενης επιχείρησης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου υποστηρίζοντας ότι ήταν απαραίτητη για να διερευνηθεί ποιος έδινε πληροφορίες στο πρακτορείο αναφορικά με την απόρρητη επιχείρηση της CIA στην Υεμένη το 2012 η οποία φέρεται να απέτρεψε τρομοκρατικό χτύπημα της Αλ Κάιντα εναντίον των ΗΠΑ.

«Πρόκειται για μία από τις δύο ή τρεις σοβαρότερες διαρροές που έχω δει ως τώρα. Έθεσε σε κίνδυνο τον αμερικανικό λαό και αυτό δεν είναι υπερβολή. Κατά τη γνώμη μου απαιτούνταν πολύ δραστικές ενέργειες, ώστε να διαπιστωθεί ποιος ευθύνεται για τη διαρροή» ήταν τα λόγια του υπουργού Δικαιοσύνης.

Η υπόθεση αυτή θέτει υπό πίεση των Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, με τα ΜΜΕ της χώρας να εξαπολύουν επίθεση εναντίον του, ενώ η Ουάσινγκτον Ποστ (δικαιωματικά) κάνει παραλληλισμούς με το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ με την «Ευρωπαϊκή Ένωση Πρακτορείων Ειδήσεων (ΕΑΝΑ)» μιλά για «σοβαρό πλήγμα κατά της ελευθερίας του τύπου».

Ο Λευκός Οίκος από την πλευρά του απέρριψε τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι από τις ενδελεχείς έρευνες των αρχών για τον εντοπισμό όσων καταδίδουν κρατικά μυστικά δεν εξαιρούνται ούτε τα μέσα ενημέρωσης.

Επιπλέον, ο Τζέι Κάρνεϊ, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, ξεκαθάρισε ότι «ο πρόεδρος Ομπάμα είναι πεπεισμένος για τη σπουδαιότητα της ερευνητικής δημοσιογραφίας δίνει επίσης μεγάλη σημασία στην ανάγκη οι απόρρητες πληροφορίες να παραμένουν όντως απόρρητες, ώστε να προστατεύσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα στο πεδίο της ασφάλειας. Υπάρχει λοιπόν μία λεπτή ισορροπία, που πρέπει να προσεχθεί».

Μετά το σάλο, μάλιστα, η προεδρία των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα κατατεθεί νομοσχέδιο στην αμερικανική Γερουσία για την ενίσχυση της προστασίας των πηγών των δημοσιογράφων.

«Ενα νομοσχέδιο θα κατατεθεί εκ νέου στο Σώμα» από τον Γερουσιαστή Τσακ Σούμερ για την ενίσχυση της προστασίας των πηγών των μέσων ενημέρωσης, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, επισημαίνοντας ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε επικοινωνία με τον Δημοκρατικό Γερουσιαστή και υποστηρίζει την πρότασή του αυτή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ