Σταϊκούρας: Δεν είμαστε πλέον παράδειγμα προς αποφυγή - iefimerida.gr

Σταϊκούρας: Δεν είμαστε πλέον παράδειγμα προς αποφυγή

Σταϊκούρας: Δεν είμαστε πλέον παράδειγμα προς αποφυγή
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην αλλαγή «πορείας» της ελληνικής οικονομίας, την οποία σημειώνουν οι οίκοι αξιολόγησης, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Ο κ. Σταϊκούρας σχολιάζοντας την έκθεση για το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2013, που συνέταξε το γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, ανέφερε ότι «η παράθεση θετικών ενδείξεων που αυξάνονται σταθερά και οι θετικές διαπιστώσεις οίκων αξιολόγησης, εταίρων και εκτιμητών, δεν γίνεται με διάθεση πανηγυρισμών, αλλά δεν δικαιολογούνται και οι μεμψιμοιρίες. Αυτή η επώδυνη συνεισφορά έχει αρχίσει να αποδίδει, δεν εφησυχάζουμε, είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν ακόμα. Και δεν γίνονται θαύματα για την αντιμετώπιση της ύφεσης και της ανεργίας, αλλά δεν είμαστε πια το παράδειγμα προς αποφυγή».

Ο κ. Σταϊκούρας μίλησε, παράλληλα, για επιδόσεις καλύτερες των στόχων και για θετική εικόνα της χώρας που συνεχίζεται και το 2013. «Τα καθαρά έσοδα, αν και μειωμένα σε σχέση με το 2012, υπερβαίνουν τα επίπεδα των στόχων που έχουν τεθεί, ενώ τα φορολογικά έσοδα που υστερούν κατά 450 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, οφείλεται στο ΦΠΑ όλων των κατηγοριών», ανέφερε.

«Δεν τίθεται θέμα υστέρησης στις επιστροφές φόρων για να φανούν τα πράγματα ότι πάνε καλά. Λελογισμένη διαχείριση των δαπανών γίνεται και όχι εσωτερική παύση πληρωμών, όπως διάβασα σε δελτίο Τύπου πολιτικού κόμματος» είπε και συμπλήρωσε πως η κοινωνία που έχει υποστεί τεράστιες θυσίες, μπορεί ρεαλιστικά πλέον να διαπιστώνει ότι βελτιώνονται τα δημοσιονομικά της χώρας και διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για να αντιμετωπίσει η χώρα και την ύφεση και την ανεργία.

Παράλληα, ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε τόσο στο ΦΠΑ στην εστίαση, όσο και στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. «Τέθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στην διαπραγμάτευση και με τεκμηριωμένα στοιχεία το θέμα της μείωση του ΦΠΑ στο 13%, ζητήθηκε από τους επικεφαλής της Τρόικα να συνεργαστούν με τις υπηρεσίες μας και τον Ιούνιο να αποφασιστεί η δέουσα πολιτική», σημείωσε.

Για τον ειδικό φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης, ανέφερε ότι η κυβέρνηση, επανεξετάζει τη μείωση στου ειδικού φόρου ώστε να ενισχυθούν τα χαμηλότερα στρώματα.

«Επιδίωξη είναι να αυξηθεί η κατανάλωση, να μην δημιουργηθεί κίνητρο για νόθευση κίνησης και θέρμανσης, να μην δημιουργηθεί δημοσιονομικό κενό, που θα πρέπει να καλυφθεί με ισοδύναμα μέτρα και να αξιολογηθεί το θέμα του επιδόματος. Πρόκειται για μια δύσκολη εξίσωση στην οποία θα μπορούσε να απαντήσει η λελογισμένη μείωση του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης», σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ