«Δεν είναι πειραγμένη» λένε τώρα οι ειδικοί για τη φωτογραφία της χρονιάς που συγκλόνισε τον κόσμο

Tέλος στο θρίλερ με το αν η φωτογραφία που κέρδισε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό του World Press Photo και έκανε το γύρο του κόσμου προκαλώντας ρίγη συγκίνησης έδωσε η ίδια η διοργανώτρια Αρχή η οποία ανακοίνωσε επισήμως, ότι μετά τις καταγγελίες, η εικόνα εξετάστηκε εκ νέου από εμπειρογνώμονες που αποφάνθηκαν ότι είναι αυθεντική και όχι προϊόν σύνθεσης ή photoshop.

Οι ειδικοί εξέτασαν το αρχικό RAW αρχείο και το μεταγενέστερο JPEG με το οποίο η φωτογραφία συμμετείχε στο διαγωνισμό και διαπίστωσαν ότι δεν έχει υποστεί επεξεργασία, ούτε είναι αποτέλεσμα σύνθεσης περισσοτέρων εικόνων.

Ο Σουηδός, βραβευμένος δημοσιογράφος Πολ Χάνσεν, μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος, μιλώντας στη Daily Mail ανέφερε πως αισθάνεται δικαιωμένος που οι τρεις ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες από δύο χώρες δήλωσαν ρητά πως η φωτογραφία του είναι αυθεντική.

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες προκλήθηκε σάλος όταν ένας ειδικός επί τέτοιων θεμάτων, ο Νιλ Κράουτζ, ανέφερε μιλώντας στον ιστότοπο Extremetech.com ότι η φωτογραφία που τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό «World Press Photo 2012» δεν είναι αυθεντική, αλλά αποτελείται από τρεις διαφορετικές εικόνες.

Αμεση ήταν και η αντίδραση του World Press Photo το οποίο με ψυχραιμία, αφού ανέφερε ότι στηρίζει τον Χάνσεν και δέχεται τις εξηγήσεις που έχει δώσει για το πώς ελήφθη η εικόνα, ανέθεσε σε εμπειρογνώμονες να εξετάσουν εκ νέου την εικόνα και να εκδώσουν τα σχετικά πορίσματα.

Η βραβευμένη φωτογραφία του Χάνσεν απεικόνιζε την κηδεία δυο μικρών παιδιών που είχαν σκοτωθεί σε εχθροπραξίες στην Παλαιστίνη να κηδεύονται δια περιφοράς από πονεμένους συμπατριώτες τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ