«Δεν είναι πειραγμένη» λένε τώρα οι ειδικοί για τη φωτογραφία της χρονιάς που συγκλόνισε τον κόσμο - iefimerida.gr

«Δεν είναι πειραγμένη» λένε τώρα οι ειδικοί για τη φωτογραφία της χρονιάς που συγκλόνισε τον κόσμο

«Δεν είναι πειραγμένη» λένε τώρα οι ειδικοί για τη φωγραφία της χρονιάς που συγκ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Tέλος στο θρίλερ με το αν η φωτογραφία που κέρδισε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό του World Press Photo και έκανε το γύρο του κόσμου προκαλώντας ρίγη συγκίνησης έδωσε η ίδια η διοργανώτρια Αρχή η οποία ανακοίνωσε επισήμως, ότι μετά τις καταγγελίες, η εικόνα εξετάστηκε εκ νέου από εμπειρογνώμονες που αποφάνθηκαν ότι είναι αυθεντική και όχι προϊόν σύνθεσης ή photoshop.

Οι ειδικοί εξέτασαν το αρχικό RAW αρχείο και το μεταγενέστερο JPEG με το οποίο η φωτογραφία συμμετείχε στο διαγωνισμό και διαπίστωσαν ότι δεν έχει υποστεί επεξεργασία, ούτε είναι αποτέλεσμα σύνθεσης περισσοτέρων εικόνων.

Ο Σουηδός, βραβευμένος δημοσιογράφος Πολ Χάνσεν, μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος, μιλώντας στη Daily Mail ανέφερε πως αισθάνεται δικαιωμένος που οι τρεις ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες από δύο χώρες δήλωσαν ρητά πως η φωτογραφία του είναι αυθεντική.

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες προκλήθηκε σάλος όταν ένας ειδικός επί τέτοιων θεμάτων, ο Νιλ Κράουτζ, ανέφερε μιλώντας στον ιστότοπο Extremetech.com ότι η φωτογραφία που τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό «World Press Photo 2012» δεν είναι αυθεντική, αλλά αποτελείται από τρεις διαφορετικές εικόνες.

Αμεση ήταν και η αντίδραση του World Press Photo το οποίο με ψυχραιμία, αφού ανέφερε ότι στηρίζει τον Χάνσεν και δέχεται τις εξηγήσεις που έχει δώσει για το πώς ελήφθη η εικόνα, ανέθεσε σε εμπειρογνώμονες να εξετάσουν εκ νέου την εικόνα και να εκδώσουν τα σχετικά πορίσματα.

Η βραβευμένη φωτογραφία του Χάνσεν απεικόνιζε την κηδεία δυο μικρών παιδιών που είχαν σκοτωθεί σε εχθροπραξίες στην Παλαιστίνη να κηδεύονται δια περιφοράς από πονεμένους συμπατριώτες τους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ