Αρχαιολογικός χώρος ο Λαιμός Βουλιαγμένης και το Μεγάλο Καβούρι - iefimerida.gr

Αρχαιολογικός χώρος ο Λαιμός Βουλιαγμένης και το Μεγάλο Καβούρι

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην κήρυξη ως αρχαιολογικού χώρου της ευρύτερης περιοχής του Λαιμού Βουλιαγμένης και του Μεγάλου Καβουρίου προχώρησε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Παράλληλα, κηρύχθηκε προστατευόμενος χώρος και ο ενάλιος χώρος που εκτείνεται μπροστά από το μνημείο του Απόλλωνα Ζωστήρα, που βρίσκεται στον Αστέρα της Βουλιαγμένης, βάζοντας ενδεχομένως ένα εμπόδιο στην αποκρατικοποίηση του ξενοδοχείου από το ΤΑΙΠΕΔ.

Η περιοχή όπως σημειώνουν τόσο αρχαιολόγοι, όσο και ιστορικοί, βρίθει αρχαιοτήτων της Πρωτοελλαδικής εποχής και των Κλασσικών και Ελληνιστικών χρόνων, με σημαντικότερο το ιερό του Απόλλωνα Ζωστήρα από το οποίο αναχωρούσαν οι Αθηναίοι για να επισκεφθούν το ιερό νησί της Δήλου.

Η ιστορία του ναού

Ο ναός χτίστηκε τον 6ο αιώνα π.Χ. σε έναν τόπο που αποτελούσε τέλειο φυσικό παρατηρητήριο για τον έλεγχο της θάλασσας αλλά και για τη σύνδεση με τα νησιά των Κυκλάδων. Ο αρχαϊκός ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα υπήρξε το ιερό του αρχαίου δήμου των Αιξωνίδων Αλών, ο οποίος κάλυπτε τις περιοχές της Βούλας και της Βουλιαγμένης της σύγχρονης Αττικής.

Ήρθε στο φως, το 1924 όταν τον ανακάλυψαν τα παιδιά του ορφανοτροφείου της Βουλιαγμένης σκάβοντας στην παραλία. Στο ναό λατρεύονταν η Λητώ και τα δύο παιδιά της: ο Απόλλωνας και η Άρτεμις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ