Το Λονδίνο αντιμέτωπο με καταστροφικές πλημμύρες στο μέλλον - iefimerida.gr

Το Λονδίνο αντιμέτωπο με καταστροφικές πλημμύρες στο μέλλον

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Επιστήμονες εκτιμούν ότι η πρωτεύουσα της Βρετανίας θα βρεθεί στο μέλλον αντιμέτωπη με μεγάλες πλημμύρες μία φορά ανά δέκα χρόνια, εξαιτίας της ανόδου της στάθμης του ωκεανού από το λιώσιμο των πάγων.

Οι επιστήμονες του ευρωπαϊκού προγράμματος Ice2sea αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανό η στάθμη της θάλασσας να ανέβει μέχρι και ένα μέτρο μέχρι το τέλος του αιώνα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Αν το σενάριο αυτό επιβεβαιωθεί, τότε οι επιστήμονες εκτιμούν ότι υπάρχει πιθανότητα μία στις 20, η στάθμη του ωκεανού γύρω από τις βρετανικές ακτές να ανέβει περίπου ένα μέτρο.

Αυτός ο τεράστιος υδάτινος όγκος θα είναι λένε πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί, ειδικά από τα φράγματα στον Τάμεση, και η βρετανική πρωτεύουσα θα είναι εκτεθειμένη σε πολύ μεγάλο κίνδυνο.

Ο καθηγητής Ντέιβιντ Βάουγκχαμ από την Βρετανική Εταιρεία αναφέρει πως «καθώς σήμερα οι παγετώνες λιώνουν, το νερό που κάποτε κατακρατούσαν ρευστοποιείται και διοχετεύεται στους ποταμούς και τη θάλασσα. Ο υδάτινος όγκος των ωκεανών αυξάνεται και ήδη η άνοδος της στάθμης της θάλασσας έχει επηρεάσει ευαίσθητα οικοσυστήματα».

Κατά τους επιστήμονες, αν η κλιματική αλλαγή συνεχίσει να πραγματοποιείται με επιταχυνόμενο ρυθμό, τότε η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα εξακολουθήσει να ανεβαίνει και μετά το 2100 με ολέθρια αποτελέσματα καθώς τεράστια κύματα θα πλήττουν με σφοδρότητα τις παράκτιες περιοχές.

Το Λονδίνο δεν θα είναι η μόνη μεγαλούπολη που ενδεχομένως να πληγεί από το λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία και την Ανταρκτική.

Εκτιμήσεις κλιματολόγων λένε πως και η Νέα Υόρκη, θα υφίσταται σημαντικές καταστροφές κάθε δύο χρόνια από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ