H ΕΕ σε κρίση: Μόλις το 45% των πολιτών συνεχίζει να πιστεύει στην ενοποίηση - iefimerida.gr

H ΕΕ σε κρίση: Μόλις το 45% των πολιτών συνεχίζει να πιστεύει στην ενοποίηση

H ΕΕ σε κρίση: Μόλις το 45% των πολιτών συνεχίζει να πιστεύει στην ενοποίηση
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η μεγάλη οικονομική κρίση και η βαθιά ύφεση που ταλανίζει τις περισσότερες από τις χώρες της Ευρωπαϊκης Ενωσης έχει ως αποτέλεσμα οι πολίτες της ΕΕ να χάσουν την εμπιστοσύνη τους στα ιδεώδη της ένωσης.

Η έρευνα του ινστιτούτου ερευνών Pew, δημοσιεύθηκε χθες, ένα χρόνο πριν από τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών, και καταδεικνύει ότι η κρίση χρέους που μαστίζει την ευρωζώνη έχει κλονίσει σοβαρά την εμπιστοσύνη των πολιτών έναντι της ΕΕ και έχει αυξήσει παράλληλα την καχυποψία ανάμεσα στα κράτη μέλη.

Στην έρευνα, στην οποία απάντησαν 7.600 πολίτες, διαφαίνεται η αυξανόμενη δυσπιστία έναντι του ευρωπαϊκού εγχειρήματος αλλά και διαφωνίες σε θεμελιώδη ζητήματα που σχετίζονται με την Ε.Ε. ανάμεσα στη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία και άλλα μεγάλα κράτη μέλη, κάτι που χαρακτηρίζεται βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια της Ένωσης.

«Η παρατεταμένη οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει κεντρόφυγες τάσεις που διασπούν την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, απομακρύνει τους Γάλλους από τους Γερμανούς και τους Γερμανούς από όλους τους άλλους. Οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν για μισό αιώνα να δημιουργηθεί μία ενιαία Ευρώπη αποτελεί σήμερα το κύριο θύμα της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους», σημειώνουν οι συντάκτες της έρευνας.

Το κύριο εύρημα της έρευνας, η οποία διεξήχθη από τις 2 έως τις 27 Μαρτίου, είναι ότι το ποσοστό των πολιτών που διάκεινται θετικά έναντι της ΕΕ, μειώθηκε κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες σε ένα χρόνο και έφθασε από 60% το 2012 σε 45% σήμερα.

«Οι θετικές απόψεις για την Ε.Ε. βρίσκονται στο χαμηλότερο δυνατό σημείο στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη, ακόμα και ανάμεσα στους νέους, που αποτελούν την ελπίδα για το μέλλον της Ε.Ε.» σημειώνουν οι συντάκτες.

Παράλληλα στα κράτη της νοτιοανατολικής Ευρώπης (Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα) αναπτύσσεται μεγάλη αποξένωση του πληθυσμού από την ΕΕ, ενώ και στη Γαλλία αυξάνεται το αίσθημα της απογοήτευσης, γεγονός που δημιουργεί ένα όλο και μεγαλύτερο χάσμα με τη Γερμανία.

Η euractiv αναφέρει ότι παρά το γεγονός ότι η Γερμανία και ειδικότερα η Καγκελάριος Ανγκελα Mέρκελ απεικονίζονται αρνητικά στις χώρες που έχουν λάβει πακέτο διάσωσης, οι μετέχοντες στην έρευνα εκφράζονται σε μεγάλο βαθμό θετικά για το Βερολίνο, που το θεωρούν το πλέον αξιόπιστο από τα κράτη. Η Mέρκελ παραμένει η πιο δημοφιλής ηγέτης στην Ευρώπη με το 74% των ερωτηθέντων να υποστηρίζει ότι κάνει καλή δουλειά. Το ποσοστό της πάντως ήταν υψηλότερο το 2012, στο 80%. Οι λιγότερο δημοφιλείς ηγέτες είναι αυτοί της Τσεχίας, της Ελλάδας και της Ιταλίας.

Ωστόσο το εύρημα, που θέτει τα πιο δύσκολα διλήμματα για το μέλλον της Ένωσης είναι το γεγονός ότι οι πολίτες στις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης θεωρούν ότι η οικονομική κατάσταση πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο ενώ αντίθετα οι πολίτες στη Γερμανία πιστεύουν ότι οι συνθήκες βελτιώνονται. Αυτό αποδεικνύει ότι υπάρχει βαθύτατη διαφωνία στους κόλπους της Ε.Ε. έναντι της πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια και έχει τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κυβερνήσεων της Γερμανίας και της Βρετανίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ