Ομαδικά πυρά από τα κόμματα για την άρνηση του ΣΕΒ να υπογράψει τη νέα ΕΣΣΕ - iefimerida.gr

Ομαδικά πυρά από τα κόμματα για την άρνηση του ΣΕΒ να υπογράψει τη νέα ΕΣΣΕ

Ομαδικά πυρά από τα κόμματα για την άρνηση του ΣΕΒ να υπογράψει τη νέα ΕΣΣΕ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Θύελλα πολιτικών αντιδράσεων ακολούθησε την απόφαση του ΣΕΒ να μην υπογράψει τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας.

Η νέα Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας υπογράφηκε από τη ΓΣΕΕ, τους Ξενοδόχους, τους Επαγγελματοβιοτέχνες και τους Εμπόρους και θα έχει ισχύ μέχρι το τέλος του 2013, ενώ από την πλευρά του ο ΣΕΒ αντιπρότεινε «πρωτόκολλο συμφωνίας επί βασικών θεμάτων και αρχών» υποστηρίζοντας ότι «εκ του μνημονίου έχει περιοριστεί δραματικά ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων και υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας αποτελεί παρωδία».

Η... απάντηση των κομμάτων ήταν άμεση και αρκετά αιχμηρή απέναντι στην ηγεσία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Στρατούλη να υποστηρίζει πως «η άρνηση του ΣΕΒ να υπογράψει, έστω αυτή την περιορισμένων αποτελεσμάτων συμφωνία μεταξύ της ΓΣΕΕ και των τριών άλλων εργοδοτικών φορέων, και η εν συνεχεία προκλητικές ανακοινώσεις του, αποδεικνύουν, για άλλη μια φορά, ποιοι ήταν οι πραγματικοί "κουκουλοφόροι" που υποδείκνυαν στη τρόικα τι πρέπει να κατεδαφίσει μαζί με τις μνημονιακές κυβερνήσεις από την εργατική νομοθεσία και κυρίως από τους μισθούς και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας».

Ο κ. Στρατούλης σημείωσε πως η αξιωματική αντιπολίτευση έχει δεσμευτεί πολιτικά και έχει καταθέσει πρόταση νόμου στη Βουλή για την επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ.

«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε την ενέργεια του ΣΕΒ και η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, η οποία ανέφερε πως πρόκειται για πράξη που «έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις μεγαλόστομες διακηρύξεις του προέδρου του, οι οποίες ως αποδεικνύεται στερούνται ουσιαστικού περιεχομένου».

«Καλούμε τον ΣΕΒ να αναλογιστεί ότι η συνέπεια μεταξύ λόγων και έργων χαρακτηρίζει ιδιαίτερα σε κρίσιμες φάσεις πρόσωπα και φορείς και να αναθεωρήσει την στάση του συνυπογράφοντας την ΕΓΣΣΕ», συμπλήρωσε η κ. Γεννηματά.

Από την πλευρά της η Δημοκρατική Αριστερά χαρακτηρίζει «κοντόθωρη, συντεχνιακή και άκρως συντηριτική» την προσέγγιση των εργασιακών σχέσεων από τον ΣΕΒ σε μια εποχή δοκιμαζόμενη από την ανεργία και την ύφεση χώρα μας.

Τέλος,το ΚΚΕ υποστήριξε πως «επιχειρείται να πέσει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων, να κρυφτούν οι ευθύνες της ΓΣΕΕ και του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού, που έχουν εγκαταλείψει τον αγώνα για την υπεράσπιση των συλλογικών συμβάσεων».

Το ΚΚΕ επισημαίνει επιπλέον ότι «οι καπιταλιστές δεν θέλουν Συλλογικές Συμβάσεις, συγκροτημένα δικαιώματα και συνδικάτα» και επιρρίπτει «τεράστιες ευθύνες στις συμβιβασμένες ηγεσίες της ΓΣΕΕ και σε άλλα όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος γιατί έχουν εγκαταλείψει τον αγώνα για την υπεράσπιση των στοιχειωδών κατακτήσεων της εργατικής τάξης».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ