Το Ecofin εγγυάται τις καταθέσεις έως 100.000 ευρώ σε όλες τις τράπεζες της Ευρώπης - iefimerida.gr

Το Ecofin εγγυάται τις καταθέσεις έως 100.000 ευρώ σε όλες τις τράπεζες της Ευρώπης

Το Ecofin εγγυάται τις καταθέσεις έως 100.000 ευρώ σε όλες τις τράπεζες της Ευρώ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τέλος στην αγωνία εκατομμυρίων καταθετών βάζει η Ευρωπαϊκή Ενωση με τον πιο επίσημο τρόπο, καθώς έπειτα από την ολοκλήρωση των εργασιών του Ecofin, ανακοινώθηκε ότι οι καταθέσεις που δεν υπερβαίνουν τα 100.000 ευρώ είναι πλήρως εξασφαλισμένες σε περίπτωση που μία τράπεζα βρεθεί υπό καθεστώς εκκαθάρισης ή κλείσει.

Η οδυνηρή εμπειρία της Κύπρου με το κούρεμα των καταθέσεων και τη βίαιη προσαρμογή του κυπριακού τραπεζικού συστήματος είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια έκδηλη ανησυχία σε όλες τις χώρες της ΕΕ, κυρίως εκείνες που βρίσκονται υπό ασφυκτική οικονομική πίεση, για το ποιο θα μπορούσε να είναι το μέλλον των αποταμιεύσεων κάτω του ορίου των 100.000 ευρώ.

Μέσα σε αυτό το κλίμα οι διφορούμενες δηλώσεις κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων όπως οι Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Ολι Ρεν και Γέρουν Ντάισελμπλουμ είχαν δημιουργήσει εκ νέου αναταραχή.

Τι προβλέπει η απόφαση

«Υπήρξε γενική συμφωνία ότι οι καταθέσεις κάτω από 100.000 ευρώ σε οποιαδήποτε διαδικασία εκκαθάρισης θα θεωρούνται ιερές κι απαραβίαστες», διευκρίνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της ΕΕ.

Με βάση τη συμφωνία στο Ecofin οι καταθέτες που έχουν αποταμιεύσεις κάτω των 100.000 ευρώ σε οποιαδήποτε τράπεζα η οποία πτωχεύει, εκκαθαρίζεται και κλείνει θα λαμβάνουν όλα τα χρήματά τους πίσω, ενώ οι περισσότεροι από τους υπουργούς Οικονομικών τάχθηκαν υπέρ της ιδέας ότι και για τους κατόχους μεγαλύτερων καταθέσεων θα πρέπει να θεσπιστεί ένα ευνοϊκό καθεστώς.

Στο σημερινό Ecofin συζητήθηκαν οι κανόνες που θα ισχύουν σε μελλοντικές διαδικασίες εκκαθάρισης και κλεισίματος τραπεζών και την ιεράρχηση των ζημιών τις οποίες θα υφίστανται οι ιδιοκτήτες και οι ομολογιούχοι ή πιστωτές τους σε κάθε τέτοια περίπτωση.

Ο Επίτροπος αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά Μισέλ Μπαρνιέ είπε στην ίδια συνέντευξη Τύπου ότι οι περισσότεροι από τους υπουργούς συμφώνησαν με την άποψη πως και οι δικαιούχοι αποταμιεύσεων που υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ πρέπει να τυγχάνουν προνομιακής μεταχείρισης και να είναι οι τελευταίοι μεταξύ αυτών στους οποίους θα επιβάλλονται ζημίες- έπειτα από τους ιδιοκτήτες και τους πιστωτές των τραπεζών.

Οι συζητήσεις για το ζήτημα αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Ιούνιο.

Φωτογραφία Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ