Ψυχροπολεμικές ξανά οι σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας μετά τη σύλληψη κατασκόπου της CIA στη Μόσχα [εικόνες] - iefimerida.gr

Ψυχροπολεμικές ξανά οι σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας μετά τη σύλληψη κατασκόπου της CIA στη Μόσχα [εικόνες]

Ψυχροπολεμικές ξανά οι σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας μετά τη σύλληψη κατασκόπου της CIA σ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τη σύλληψη ενός διπλωμάτη αμερικανικής υπηκοότητας με κατηγορίες για κατασκοπεία ανακοίνωσαν οι ρωσικές αρχές, εξέλιξη που αναμένεται να πυροδοτήσει αντιδράσεις και να φέρει νέους τριγμούς στις σχέσεις Μόσχας και Ουάσινγκτον.

Ο Ράιαν Φογκλ, τρίτος γραμματέας της διεύθυνσης πολιτικών θεμάτων της αμερικανικής πρεσβεάις στη Μόσχα συνελήφθη κατά τη διάρκεια της νύχτας με τις αρχές να ανακοινώνουν ότι πιάστηκε επ ' αυτοφώρο να προσπαθεί να στρατολογήσει έναν αξιωματικό της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών πείθοντάς τον να γίνει πράκτορας της CIA.

Η είδηση δόθηκε στην δημοσιότητα σε μια άκρως ακατάλληλη στιγμή, αφού σε μερικές ημέρες στη ρωσική πρωτεύουσα αναμένεται να φθάσει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, με στόχο να σφυρηλατηθεί ενότητα ανάμεσα στην αμερικανική και τη ρωσική κυβέρνηση και να υπάρξει πρόοδος σε μια προσπάθεια να προσέλθουν οι αντιμαχόμενες πλευρές στη Συρία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Το υπουργείο εξωτερικών της Ρωσίας ανέφερε ότι ο πρεσβευτής των ΗΠΑ, Μάικλ Μακφόλ, εκλήθη για να δώσει εξηγήσεις, ενώ ένας ρωσικό σταθμός μετέδωσε φωτογραφίες που απεικονίζουν τον Φογκλ πεσμένο στο έδαφος μετά τη σύλληψή του, φορώντας μια ξανθή περούκα.

Σε άλλη φωτογραφία εικονίζονται δύο περούκες, που φέρονται ότι βρέθηκαν πάνω του, τρία ζεύγη γυαλιά, ένας φακός, ένα κινητό τηλέφωνο και μια πυξίδα, μια δεσμίδα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ, καθώς κι ένα φάκελο που έγραφε ότι προορίζεται σ' ένα «αγαπητό φίλο».

Η FSB ανέφερε ότι «ο πράκτορας της CIA Ράιαν Κ. Φογκλ, που εργαζόταν υπό την κάλυψη της θέσης του τρίτου γραμματέα της πολιτικής διεύθυνσης της πρεσβείας, συνελήφθη το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη», και «οδηγήθηκε στην αμερικανική πρεσβεία μετά τις αναγκαίες διαδικασίες».

Η συνήθης πρακτική είναι οι διπλωμάτες οι οποίοι κατηγορούνται για κατασκοπεία να απελαύνονται ή να ανακαλούνται.

«Πρόσφατα, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν κάνει πολλαπλές προσπάθειες να στρατολογήσουν υπαλλήλους των ρωσικών υπηρεσιών επιβολής του νόμου και ειδικών υπηρεσιών, οι οποίες έχουν εντοπιστεί και παρακολουθηθεί από τη ρωσική αντικατασκοπία FSB», όπως ανέφερε η υπηρεσία σε ανακοίνωσή της.

Η πρεσβεία δεν έχει προβεί σε κάποιο σχόλιο. Ο Αμερικανός πρεσβευτής Μακφόλ, πρώην σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, απαντούσε σε πραγματικό χρόνο σε ερωτήσεις μέσω Twitter όταν ανακοινώθηκε η σύλληψη του διπλωμάτη, αλλά αρνήθηκε να δεχτεί ερωτήσεις για το θέμα αυτό.

Ο διπλωμάτης φέρεται να ήταν έτοιμος να προσφέρει 100.000 ευρώ στον άνθρωπο που ήθελε να στρατολογήσει, εν όψει μιας «μακρόχρονης συνεργασίας».

ΗΠΑ και Ρωσία συνεχίζουν να κατασκοπεύουν συνεχώς η μια την άλλη, δύο δεκαετίες και πλέον μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και το τέλος του ψυχρού πολέμου. Το τελευταίο μεγάλης έκτασης σκάνδαλο είχε ξεσπάσει το 2010, όταν 10 Ρώσοι πράκτορες, ανάμεσά τους η Αννα Τσάπμαν, η οποία κατόπιν μετατράπηκε σε διασημότητα, συνελήφθησαν στις ΗΠΑ και απελάθηκαν σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση 4 Ρώσων που βρίσκονταν στη φυλακή για κατασκοπεία.

Οι αμερικανορωσικές σχέσεις ψυχράθηκαν αφού ο Βλαντίμιρ Πούτιν επανήλθε στην προεδρία πριν από ένα χρόνο. Όμως το τελευταίο διάστημα Ουάσινγκτον και Μόσχα προσπαθούν να συντονιστούν στη συριακή κρίση και άλλα θέματα, όπως τη συνεργασία τους για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών απειλών μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στον Μαραθώνιο της Βοστώνης, την 15η Απριλίου. Ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας ερευνών FBI Ρόμπερτ Μιούλερ επισκέφθηκε την Μόσχα για συνομιλίες την περασμένη εβδομάδα.

Ψυχροπολεμικές ξανά οι σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας μετά τη σύλληψη κατασκόπου της CIA στη Μόσχα [εικόνες] | iefimerida.gr 0
Ψυχροπολεμικές ξανά οι σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας μετά τη σύλληψη κατασκόπου της CIA στη Μόσχα [εικόνες] | iefimerida.gr 1
Ψυχροπολεμικές ξανά οι σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας μετά τη σύλληψη κατασκόπου της CIA στη Μόσχα [εικόνες] | iefimerida.gr 2
Ψυχροπολεμικές ξανά οι σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας μετά τη σύλληψη κατασκόπου της CIA στη Μόσχα [εικόνες] | iefimerida.gr 3
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ