Ερευνα: Σύμμαχος ενάντια στην υψηλή πίεση το παντζάρι

Βάσει των συμπερασμάτων πρόσφατης βρετανικής έρευνας η κατανάλωση μίας κούπας χυμού παντζαριού, μπορεί να βοηθήσει τους υπερτασικούς, καθώς όπως υποστηρίζουν, συμβάλει στην μείωση της πίεσης.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Λονδίνου «Queen Mary», με επικεφαλής την καθηγήτρια φαρμακολογίας Αμρίτα Αλουβάλια μελέτησαν 8 γυναίκες και 7 άνδρες με είχαν υψηλή πίεση 140 έως 150 mmHg οι οποίοι έπαιρναν φάρμακα για την υπέρταση.

Όπως παρατήρησαν οι επιστήμονες, όσοι εθελοντές έπιναν κάθε μέρα 250ml παντζαροχυμό, έριχναν την πίεσή τους κατά 10 mmHg και η αλλαγή ήταν αισθητή σχεδόν αμέσως, το πολύ τρεις έως έξι ώρες μετά την κατανάλωση του χυμού και η πίεση έμενε χαμηλή και την επόμενη ημέρα.

Η ευεργετική δράση του παντζαριού πιθανότατα οφείλεται στα νιτρικά άλατα τα οποία μετατρέπονται σε μονοξείδιο του αζώτου μέσα στο αίμα και διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία, διευκολύνοντας έτσι την κυκλοφορία του αίματος, ρίχνοντας την πίεση.

Ωστόσο επειδή εκτός από θετικά, τα παντζάρια έχουν και ορισμένες παρενέργειες (όπως για παράδειγμα να βάφουν κόκκινα τα ούρα) οι επιστήμονες συνιστούν στους ανθρώπους να τρώνε και άλλα λαχανικά πλούσια σε νιτρικά άλατα, όπως το μαρούλι.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ