10 πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να ξέρετε για την ... Κόλαση (ναι μπορεί και να παγώσει!) - iefimerida.gr

10 πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να ξέρετε για την ... Κόλαση (ναι μπορεί και να παγώσει!)

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Από την λογοτεχνικά κορυφαία Κόλαση του Δάντη μέχρι το νέο βιβλίο του συγγραφέα του Κώδικα Ντα Βίντσι Νταν Μπράουν που δανείζεται τον τίτλο και το θέμα από τον Δάντη, το bbc με ένα εξαιρετικό άρθρο μας ενημερώνει για όσα δεν ξέραμε για την κόλαση...

1.Είναι κωνική

Ο Δάντης γράφει πως η κόλαση αποτελείται από εννέα ομόκεντρους κύκλους – το σε ποιόν κύκλο είσαι καταδικασμένος να ζήσεις εξαρτάται από το μέγεθος των αμαρτιών σου! Το κεντρικό σημείο της επιφάνειας αυτών των κύκλων είναι η Ιερουσαλήμ, ενώ ο ποταμός Αχέρωνας περικυκλώνει την κόλαση χωρίζοντάς την από τον έξω κόσμο.

2.Εχει διαφορετικές εικόνες

Η σύγχρονη περιγραφή της κόλασης με τις φωτιές είναι υποτονική σε σχέση με τις περιγραφές που έχουμε από τον Μεσαίων. Η σύγχρονη εκδοχή έχει προκύψει από τις περιγραφές του Μίλτον στον Χαμένο Παράδεισο. Η μεσαιωνική κόλαση, όπως την περιέγραψε ο Ιερώνυμος Μποστ και ο Δάντης, χαρακτηρίζεται από διαφορετικές τιμωρίες για κάθε αμαρτία – κομμένα κεφάλια, βασανιστήρια, υποχρεωτικός γάμος με γουρούνια κ.ο.κ. Η κόλαση δεν είναι μια σταθερή παναμοιότυπη εικόνα, αλλά παίρνει την εικόνα της τιμωρίας για κάθε αμαρτία.

3.Η κόλαση είναι υπόγεια (ίσως)

Τον Μεσαίωνα επικρατούσε η άποψη ότι η κόλαση βρίσκεται κάτω από το έδαφος. Ο Δάντης συμφωνούσε, όμως ο Μίλτον πίστευε πως η κόλαση βρίσκεται μακριά από την γη. Ο Δάντης χρειάζεται μια λιγότερο από μια εβδομάδα για να κάνει ολόκληρο τον γύρο της κόλασης ενώ ο σατανάς του Μίλτον θέλει εννέα μέρες μόνο και μόνο για να πέσει από τον Ουρανό στην κόλαση.

4.Κι όμως η κόλαση μπορεί να παγώσει

Ο Δάντης βάζει στην κόλασή του έναν ποταμό με αίμα σε σημείο βρασμού (από όσους είναι υπεύθυνοι για αιμοτοχυσίες), φλεγόμενους τάφους για τους αιρετικούς, και μια έρημο όπου βρέχει φωτιά πάνω στους βλάσφημους και τους ομοφυλόφιλους. Προχωρώντας το σκηνικό αλλάζει και στον ένατο κύκλο, ο ίδιος ο σατανάς βρίσκεται κλεισμένος μέσα σε πάγο.

5.Η κόλαση είναι οι άλλοι

Ενα από τα πλέον επίμονα ερωτήματα στη λογοτεχνία είναι οι αναγνώστες του Χαμένου Παράδεισου του Μίλτον βρίσκουν τον Σατανά συμπαθητικό...Ολοι συμφωνούν ότι ο Σατανάς είναι ο πιο ενδιαφέρον χαρακτήρας του Μίλτον και πως ενέπνευσε και άλλους καλλιτέχνες και ποιητές και κυρίως τον Ουίλιαμ Μπλέικ. Επίσης η κόλαση είναι γεμάτη από πάπες, ενώ ο Δάντης βάζει στην Κόλασή του και διάφορους ανθρώπους που γνώριζε.

6.Η κόλαση έχει εξωπραγματικά πλάσματα

Είναι γεμάτη με πλάσματα εμπνευσμένα από τον παγανιστικό μύθο, όπως κενταύρους, τον Μινώταυρο, τον Κέρβερο. Ο Μιχαήλ Αγγελος συμπεριλαμβάνει και τους Χείρων και Μίνωα, τον βαρκάρη και τον δικαστή του Αδη. Ο Μίλτον βάζει στην κόλαση και την Μέδουσα.

7.Η κόλαση είναι πανδαιμόνιο

Ολα τα δαιμόνια συναντιούνται σε ένα είδος κοινοβουλίου. Και ναι ακούγονται φωνές από παντού.

8.Υπάρχουν οι πύλες της κολάσεως

Στον Χαμένο Παράδεισο ο Μίλτον γράφει πως υπάρχουν εννέα πύλες, τρεις από μπρούντζο, τρεις από σίδερο και τρεις από αδαμάντινη πέτρα.

9. Η κόλαση δεν ενδιαφέρεται για το σεξ

Γενικά δεν αντιμετωπίζεται ως αμαρτία στην κόλαση το σεξ – αν και στον έβδομο κύκλο ο Brunetto Latini αντιμετωπίζεται με σκληρότητα εξαιτίας του «αφύσικου σεξ».

10.Η κόλαση δεν είναι βιβλική

Ελάχιστες από όλες τις παραπάνω αντιλήψεις προέρχονται από τη Βίβλο. Η Βίβλος αναφέρεατι στην κόλαση και τις φωτιές της, όμως τα περισσότερα στοιχεία του Δάντη προέρχονται από τους ελληνικούς και τους ρωμαϊκούς μύθους και κυρίως από τη φαντασία που οργίασε τον Μεσαίωνα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ