Εκτροφείο για μύγες κέρδισε το φετινό βραβείο καινοτομίας του ΟΗΕ

Μία διαφορετική ιδέα κέρδισε το φετινό βραβείο καινοτομίας του ΟΗΕ. Πρόκειται για την πρώτη βιομηχανική εγκατάσταση εκτροφής μυγών, στην οποία τα οργανικά απόβλητα μετατρέπονται σε ζωοτροφές χάρη στις πεινασμένες προνύμφες.

Η πρωτότυπη αυτή εγκατάσταση που κέρδισε τα 100.000 δολάρια του βραβείου καινοτομίας βρίσκεται στο Στέλενμπος στη Νότιο Αφρική και φιλοξενεί εκατομμύρια αβγά από μύγες τα οποία αφήνονται να εκκολαφθούν πάνω σε υπολείμματα τροφίμων, κόπρανα ζώων, καθώς και σε αίμα και σπλάχνα που καταφθάνουν από σφαγεία.

Οταν μεγαλώσουν αρκετά, οι προνύμφες συλλέγονται, αποξηραίνονται και μετατρέπονται σε ζωοτροφές οι οποίες έχουν παρόμοια σύσταση με τα ιχθυάλευρα,ενώ είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη.

Τη φάρμα δημιούργησε η εταιρία AgriProtein Technologies και η ημερήσια παραγωγή προνυμφών φτάνει τους 28,5 τόνους την ημέρα,

Στο εργοστάσιο της AgriProtein, κάθε διαφορετικό είδος οργανικής ύλης ταΐζεται στο αντίστοιχο είδος μύγας: άλλες τρέφονται κυρίως με περιττώματα, άλλες με σάπιο κρέας και άλλες με φυτικά υπολείμματα, ενώ όπως υποστηρίζει ο υπευθυνος της εταιρίας, Τζέισον Ντριου «Αυτός είναι ο λόγος που η φύση εφηύρε τις μύγες: για να ανακυκλώνουν τις πρωτεΐνες»


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ