Ευρώπη και Αμερική τσακώνονται για τους νέους κανόνες ασφαλείας στα εργοστάσια του Μπαγκλαντές - iefimerida.gr

Ευρώπη και Αμερική τσακώνονται για τους νέους κανόνες ασφαλείας στα εργοστάσια του Μπαγκλαντές

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο κόσμος του ρούχου είναι σκληρός. Οχι τόσο σκληρός όσο οι συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στο Μπαγκλαντές, βέβαια. Δεν παύει, βέβαια, να είναι ένας «πόλεμος» για το μεγαλύτερο κομμάτι της καταναλωτικής πίτας.

Ενας πόλεμος που έχει επιφέρει διαφωνίες μεταξύ ευρωπαϊκών και αμερικανικών εταιριών γύρω από τους νέους κανόνες ασφαλείας στην παραγωγή ρουχισμού στο Μπαγκλαντές.

Οι δύο μεγαλύτερες φίρμες στην Ευρώπη, η σουηδική H & M και η ισπανική Inditex (όμιλος Zara) υπέγραψαν τις νέες προδιαγραφές ασφαλείας όπως αυτές προέκυψαν έπειτα από διαβουλεύσεις με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας και τα εργατικά συνδικάτα, αλλά η μόνη μεγάλη αμερικανική εταιρία που έχει κάνει το ίδιο είναι η PVH, που εκπροσωπεί τα Calvin Klein.

Η Gap δεν θέλησε να υπογράψει και απαίτησε να διαφοροποιηθούν κάποιοι όροι από το νέο συμφωνητικό προκειμένου να το υποστηρίξει. Συγκεκριμένα η αμερικανική εταιρία ζήτησε να αλλάξει ο τρόπος επίλυσης διαφορών μέσω δικαστικών αρχών. Ακόμα κι αν οι Αμερικανοί δεν συμμετέχουν στη θέσπιση νέων κανόνων ασφαλείας, το σχέδιο αναμένεται να περάσει, καθώς στις ευρωπαϊκές εταιρίες αντιστοιχεί το 60% των εξαγωγών από το Μπαγκλαντές, άρα είναι πλειοψηφία.

«Πιστεύουμε ότι αυτή η συμφωνία θα δώσει κίνητρο και σ' άλλες δυτικές εταιρίες να ενώσουν τα χέρια μαζί μας», δήλωσε ο Μοχάμεντ Ατιγκούλ Ισλάμ, πρόεδρος του σωματείο Εξαγωγών και Κατασκευαστών του Μπαγκλαντές.

Τα Walmart προειδοποιούν για επικίνδυνα εργοστάσια

Τα εμπορικά καταστήματα Walmart αποτελούν έναν από τους ισχυρότερους παίκτες της παγκόσμιας αγοράς. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αποσαφηνίσει αν θα συμμετάσχουν στη θέσπιση των νέων κανόνων ασφαλείας, αλλά δείχνουν να αναλαμβάνουν δράση γύρω από τις συνθήκες εργασίας στο Μπαγκλαντές. Με χθεσινή τους ανακοίνωση ζήτησαν από την κυβέρνηση του Μπαγκλαντές να σταματήσει την παραγωγή στο εργοστάσιο Stitch Tone Apparels στην Τσιταντόνγκ και να επιθεωρήσει άμεσα το εργοστάσιο Nassa Group's Liz Apparels Ltd στην Ντάκα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στο πρώτο εργοστάσιο βρέθηκαν κατασκευαστικά προβλήματα που το καθιστούν ασταθές και επικίνδυνο να προκαλέσει ένα νέο χάος. Τα Walmart έκοψαν κάθε συνεργασία με το συγκεκριμένο εργοστάσιο και συμβούλευσαν τους ιδιοκτήτες να σταματήσουν την παραγωγή. Παράλληλα, ο τακτικός έλεγχος στο Nassa Group's Liz Apparels Ltd κατέγραψε ρωγμές στους τοίχους. «Καλούμε την κυβέρνηση του Μπαγκλαντές να λάβει τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για τα δύο εργοστάσια», ανέφερε ο εκπρόσωπος των Walmart.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ