To αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης παρακολουθούσε τα τηλέφωνα δημοσιογράφων του Associated Press - iefimerida.gr

To αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης παρακολουθούσε τα τηλέφωνα δημοσιογράφων του Associated Press

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Mια μαζική και χωρίς προηγούμενο «εισβολή» στους καταλόγους τηλεφωνημάτων του πρακτορείου Associated Press εκ μέρους του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, κατήγγειλε η διεύθυνσή του. Η καταγγελία προκάλεσε σοκ, καθώς οι παλαιοί δημοσιογράφοι θυμήθηκαν τις μεθόδους του Ρίτσαρντ Νίξον.

Οπως γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου στο μπλογκ του προκλήθηκε ανησυχία από το γεγονός ότι η παρακολούθηση γινόταν από την δημοκρατική κυβέρνηση του Μπάρακ Ομπάμα.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι δεν έχει «καμιά γνώση» για τις καταγγελίες του ειδησεογραφικού πρακτορείου. Ο εκπρόσωπος Τζει Κάρνι δήλωσε ότι «δεν εμπλεκόμαστε στις αποφάσεις που λαμβάνονται σε σχέση με εγκληματολογικές έρευνες, αφού αυτά τα θέματα τα αναλαμβάνει ανεξάρτητα το υπουργείο Δικαιοσύνης».

Σύμφωνα με την καταγγελία, το αμερικανικό υπουργείο κατέσχεσε μυστικά καταλόγους των τηλεφωνημάτων του πρακτορείου και ορισμένων δημοσιογράφων, για ένα διάστημα δύο μηνών.

Το πρακτορείο ανακοίνωσε πως έστειλε επιστολή στον υπουργό Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ στην οποία υπογραμμίζει πως δεν υπάρχει «καμιά δυνατή δικαιολογία για μια τέτοια συλλογή στοιχείων για τηλεφωνικές επικοινωνίες».

Ο επικεφαλής του πρακτορείου Γκάρι Προύιτ καταδικάζει στην επιστολή αυτή «μια μαζική και χωρίς προηγούμενο παρείσφρηση (...) στις δραστηριότητες συγκέντρωσης πληροφοριών του Ασοσιέιτεντ Πρες».

Σε τηλεγράφημά του, το πρακτορείο διευκρινίζει πως ο κατάλογος με τα τηλεφωνήματα που κατασχέθηκε εν αγνοία του, αφορά ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε το Μάιο του 2012 για μια "επιχείρηση της CIA στην Υεμένη η οποία εμπόδισε, την άνοιξη του 2012, μια συνωμοσία της Αλ-Κάιντα με στόχο να εκραγεί μια βόμβα σε ένα αεροπλάνο για τις ΗΠΑ".

Ο Γκάρι Προύιτ υποστηρίζει στην επιστολή πως τα τηλεφωνήματα που ήταν στόχος των αρχών καλύπτουν περίοδο δύο μηνών στις αρχές του 2012, και αφορούν περίπου είκοσι γραμμές σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, που ανήκαν στο πρακτορείο ή σε δημοσιογράφους του.

Ο Προύιτ διευκρίνισε πως το AP εξετάζει κατά πόσον είναι δυνατό να προσφύγει στη δικαιοσύνη και ζήτησε από το υπουργείο να επιστρέψει στο πρακτορείο αυτούς τους καταλόγους των τηλεφωνημάτων και να καταστρέψει οποιοδήποτε αντίγραφό τους.

Σε ανακοίνωσή του προς το Γαλλικό Πρακτορείο, το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν απαντά στις κατηγορίες αυτές αλλά λέει ότι ακολουθεί αριθμό νόμων όταν αναζητεί καταλόγους τηλεφωνημάτων ή άλλες πληροφορίες από οργανισμούς του Τύπου.

«Οι κανονισμοί αυτοί μας επιβάλλουν να προσπαθούμε να αποκτήσουμε τις πληροφορίες μας με όλα τα δυνατά μέσα (...) πριν εξετάσουμε το ενδεχόμενο να προσφύγουμε σε επίσημο αίτημα», που επιτρέπει την κατάσχεση των καταλόγων, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ