Απαλλαγή Καπελέρη για τη μη είσπραξη προστίμων από το λαθρεμπόριο καυσίμων

Την απαλλαγή του πρώην γενικού γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων του υπουργείου Οικονομικών, Γιάννη Καπελέρη, στην υπόθεση για το «πάγωμα στη διαδικασία είσπραξης προστίμων λαθρεμπορίας καυσίμων» εισηγείται στο Συμβούλιο Εφετών η αντεισαγγελέας Εφετών Παγώνα Ζάκκα.

Με την πρότασή της η κυρία Ζάκκα (υπ΄αριθμ 956/2013) ζητά την απαλλαγή του κ. Καπελέρη από την κατηγορία της κακουργηματικής απιστίας σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, αλλά και της συγκατηγορουμένης του στην υπόθεση, που αφορούσε επιβολή προστίμων για παραβάσεις στη διακίνηση πετρελαίου θέρμανσης, αρμόδιας διευθύντριας στη Διεύθυνση Τελωνείων.

Η δικαστική έρευνα για την υπόθεση είχε αρχίσει από τους Οικονομικούς Εισαγγελείς ύστερα από καταγγελίες που είχαν δημοσιευθεί σε μεγάλη εφημερίδα, του πρώην γενικού γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, Διομήδη Σπινέλλη ο οποίος είχε αναφερθεί σε «παραμηχανισμό» στο υπουργείο Οικονομικών που «μπλοκάρει την είσπραξη προστίμων από λαθρεμπόριο καυσίμων».

Ο κ. Καπελέρης που είχε παραιτηθεί μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης εναντίον του, αρνείται όσα του αποδίδονται, υποστηρίζοντας πως η όλη υπόθεση αφορά εκπρόθεσμες ενημερώσεις του συστήματος ΗΦΑΙΣΤΟΣ, για το πετρέλαιο θέρμανσης, που δεν σχετίζονται με λαθρεμπόριο καυσίμων. Όπως έχει υποστηρίξει ενώπιον των δικαστικών αρχών ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, οι επίμαχες εγγραφές οφείλονταν σε προβληματική διαδικασία του συστήματος ΗΦΑΙΣΤΟΣ και για τον λόγο αυτό αναμενόταν νομοθετική ρύθμιση για την επίλυση του ζητήματος η οποία όμως είχε καθυστερήσει.

Τόσο ο κ. Καπελέρης όσο και η επικεφαλής της Διεύθυνσης Ελέγχου Τελωνείων αμέσως μετά τις απολογίες τους σε ειδικό ανακριτή για θέματα διαφθοράς είχαν αφεθεί ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους.

Η υπόθεση θα κριθεί από το Συμβούλιο Εφετών που θα αποφανθεί αν θα κάνει δεκτή την απαλλακτική εισαγγελική πρόταση ή αν θα παραπέμψει σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων τους δύο κατηγορούμενους.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ