Σαμαράς σε ΣΕΒ: Το μνημόνιο σε δύο τρία χρόνια δεν θα υπάρχει - iefimerida.gr

Σαμαράς σε ΣΕΒ: Το μνημόνιο σε δύο τρία χρόνια δεν θα υπάρχει

Σαμαράς: Το μνημόνιο σε δύο τρία χρόνια δεν θα υπάρχει
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Απολύτως αισιόδοξος, αλλά και συγκρατημένος εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας το απόγευμα της Δευτέρας στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «το Μνημόνιο σε δύο - τρία χρόνια δεν θα υπάρχει πια! Και σύντομα κανείς δεν θα ασχολείται μαζί του. Η Ελλάδα που χτίζουμε σήμερα δεν θα χρειαστεί άλλα Μνημόνια. Κι αυτό είναι το πιο σημαντικό από όλα. Οδηγούμε τη χώρα σε Ανάκαμψη, βάζουμε από τώρα τα θεμέλια μιας μακροχρόνιας Ανάπτυξης με Ανταγωνιστικότητα».

Ο κ. Σαμαράς επισήμανε ότι παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα διέψευσε αυτό που μέχρι πέρσι το φθινόπωρο κυριαρχούσε διεθνώς, το λεγόμενο Grexit, η προοπτική -βέβαιη για πολλούς- απομάκρυνσης της Ελλάδας από το ευρώ, δεν έχουμε ακόμα ξεπεράσει τον κίνδυνο. Δεν έχουμε βγει από την ύφεση, η οποία συνεχίζεται για έκτη συνεχή χρονιά. Δεν έχουμε μειώσει την ανεργία, που έχει φτάσει το 27% για τον γενικό πληθυσμό κι έχει ξεπεράσει το 60% για τους νέους κάτω των 25 ετών. Όμως η εικόνα της χώρας έχει αλλάξει. Κανείς δεν μιλάει πια για Grexit. Η ψυχολογία, μέσα κι έξω από τη χώρα, άλλαξε τελείως.

Ο πρωθυπουργός τόνισε μεταξύ άλλων:

Ο έλεγχος πάνω στα δημοσιονομικά μας έχει αποκατασταθεί. Για πρώτη φορά σε όλους τους συνολικούς δείκτες, όχι μόνο πιάνουμε τους στόχους, αλλά σε κάποιους πηγαίνουμε και καλύτερα από τους στόχους.

Για πρώτη φορά η άνοδος της ανεργίας αναχαιτίζεται. Για πρώτη φορά διορθώνονται και τα λάθη που έγιναν την προηγούμενη περίοδο. Σχεδιάζουμε φορολογικές ελαφρύνσεις. Οι δαπάνες μειώνονται σημαντικά.

Για πρώτη φορά ξεμπλόκαραν οι αποκρατικοποιήσεις. Και η Ελλάδα τώρα μπαίνει στο χάρτη τον διεθνή ως επενδυτικός προορισμός.

Τώρα πια, διεθνείς οίκοι αξιολόγησης αναγνωρίζουν δημόσια ότι η Ελλάδα έχει σοβαρές πιθανότητες να επιστρέψει πολύ σύντομα στην Ανάπτυξη.

Για πρώτη φορά, εδώ και δυόμιση χρόνια, τα ελληνικά spreads υποχώρησαν σε επίπεδα που είχαμε να τα δούμε από τον Απρίλιο του 2010, πριν μπούμε στο Μνημόνιο. Και κάτω από τα μισά απ' όπου ήταν πέρσι τέτοιον καιρό! Μια αίσθηση, επομένως, αισιοδοξίας αρχίζει να διαχέεται.

Όμως θέλω να το ξαναπώ και να εξηγηθώ: Δεν έχουμε βγει ακόμα από τα δύσκολα! Τώρα έχω μόνον μια έγνοια: Να συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό! Κι ένα μόνο φόβο: να μη χαλαρώσουμε. Να ολοκληρώσουμε το έργο μας. Να πιάσουμε τους στόχους. Να μπορέσουμε να παράγουμε φέτος πρωτογενές πλεόνασμα. Ώστε να ανακουφίσουμε τον κόσμο ταχύτερα. Να μπορέσουμε να βγούμε στις αγορές όσο γίνεται πιο γρήγορα. Να κερδίσουμε χρόνο για να δημιουργήσουμε ευκαιρίες ανάπτυξης. Να αποφύγουμε νέα περιοριστικά μέτρα, που δεν τα αντέχει ούτε η κοινωνία ούτε και βέβαια η οικονομία μας.

Η Ανάκαμψη, όμως άμεσα σημαίνει και ρευστότητα. Η Ελλάδα ουσιαστικά δεν είχε τραπεζικό σύστημα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο: από την ώρα που αποφασίστηκε το περίφημο PSI. Το κούρεμα του χρέους μας έγινε πέρσι το Μάρτιο. Κι ύστερα έγινε και δεύτερη μείωση του χρέους, τον περασμένο Δεκέμβριο, με την επαναγορά ελληνικών ιδιωτικών ομολόγων. Το χρέος μας σήμερα δεν ξεπερνά τα 330 δισεκατομμύρια. Θα μειωθεί κι άλλο, όταν οι τράπεζες επιστρέψουν ένα μέρος των κεφαλαίων που δανείστηκε η χώρα για να τις ανακεφαλαιοποιήσει. Κι είναι πιθανό να μειωθεί κι άλλο, εφ' όσον πιάσουμε πρωτογενές πλεόνασμα φέτος.

Με το που θα υπάρξει ρευστότητα στην αγορά, το αμέσως επόμενο διάστημα, μια σειρά από επιχειρήσεις, που είναι υγιείς αλλά αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, αμέσως θα βρουν κεφάλαια κίνησης και θα ανασάνουν. Με το που θα ανασάνουν οι επιχειρήσεις με τη ρευστότητα που θα εξασφαλιστεί, θα γίνει ευκολότερη η εκταμίευση του ΕΣΠΑ. Μόνο για φέτος θα εκταμιευθούν πάνω από 3,5 δισεκατομμύρια του ΕΣΠΑ και πάνω από 2 δισεκατομμύρια από τα εργαλεία ρευστότητας.

Στο μεταξύ έχει αρχίσει και επιταχύνεται η επιστροφή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, προς τον ιδιωτικό τομέα. Από πληρωμές προμηθευτών του δημοσίου, μέχρι επιστροφή ΦΠΑ, καταβολή εφάπαξ κλπ...

Ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 8,2 δισεκατομμυρίων από τα τρία προηγούμενα χρόνια, θα καταβληθούν όλα φέτος! Τα χρήματα έχουν εξασφαλιστεί από δανειακή σύμβαση που υπογράψαμε πέρσι το Νοέμβριο. Και ήδη το υπουργείο Οικονομικών προγραμματίζει να ρίχνει πάνω από 700 εκατομμύρια κάθε μήνα στην οικονομία κατά μέσον όρο ως το τέλος της χρονιάς. Αυτό το ρυθμό τον πιάσαμε ήδη στους δύο προηγούμενους μήνες.

Στο μεταξύ δεν μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια: προωθούμε συνεχώς τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και σπάμε ταμπού δεκαετιών:

Ηδη, για φέτος προγραμματίζονται απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων απόλυτα συμβατές με το Σύνταγμα και το υφιστάμενο νομικό καθεστώς. Απομάκρυνση «επιόρκων», κοπανατζήδων, ανθρώπων που προσλήφθηκαν με πλαστά δικαιολογητικά ή που καταργούνται οι θέσεις τους, μια που συγχωνεύονται ή καταργούνται δημόσιοι οργανισμοί. Δεν αφορά αυτό τη μείωση του προσωπικού στο Δημόσιο. Η μείωση θα γίνει σταδιακά μέσω του κανόνα 1 προς 10.

Η υποχρεωτική απομάκρυνση μερικών χιλιάδων προσωπικού θα γίνει για την ανανέωσή του προσωπικού του δημοσίου. Θα φύγουν ακατάλληλοι ή «επίορκοι» και στον ίδιο αριθμό θα προσληφθούν αξιοκρατικά νέοι άνθρωποι που έχουν επιτύχει στο ΑΣΕΠ και παραμένουν για χρόνια αδιόριστοι. Θα ήθελα να δω ποιος θα βρεθεί τότε να «υπερασπιστεί» την απομάκρυνση των ακατάλληλων και τον ταυτόχρονο αξιοκρατικό διορισμό νέων από το ΑΣΕΠ. Είπαμε ότι σπάμε ταμπού και το εννοούμε...

Η διαφορά της σημερινής τρικομματικής Κυβέρνησης από τις περισσότερες προηγούμενες, είναι ότι η σημερινή αλλάζει εκείνα που οι άλλοι ανέχονταν. Ότι αυτή ανατρέπει ό,τι εκείνες ευνοούσαν. Ότι αυτή καταργεί και τελειώνει, όλες εκείνες τις στρεβλώσεις, που οι σύγχρονοι υποψήφιοι «θαυματοποιοί», πασχίζουν να διατηρήσουν! Ότι αυτή σπάει ταμπού, που εκείνοι προσκυνούν ακόμα. Μην το ξεχνάμε αυτό...

Κι επίσης: Προωθούμε μαζί με τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις κι ένα πλήθος από πολλές αλλά κρίσιμες μικρότερες τομές. Γιατί συχνά, τα μεγάλα πολιτικά εγχειρήματα, μπορεί να διατυπώνονται ως οράματα, αλλά τελικά κρίνονται στις λεπτομέρειές τους. Που συχνότατα αποδεικνύονται καθοριστικές. Απολύτως καθοριστικές.

Σημειώστε ότι φέτος, από άποψη φορολογίας, είναι η πιο δύσκολη χρονιά, γιατί; Γιατί πληρώνονται όλα τα «υπόλοιπα» των προηγουμένων ετών, συν τη φετινή επιβάρυνση. Γι' αυτό οι δόσεις ήταν απαραίτητες. Και με το που τις ψηφίσαμε, άρχισε να φαίνεται σημαντική βελτίωση στο δημόσιο ταμείο...

Κι ακόμα, προωθούμε φορολογικές ελαφρύνσεις. Ήδη μάλιστα μετά από συνεχείς πιέσεις, μπήκε το θέμα αυτό στην ημερήσια διάταξη. Με ρητή αναφορά στη μείωση του ΦΠΑ για την εστίαση, που είναι και ο πρώτος μας στόχος σήμερα και που θα το ξανακρίνουμε λίαν προσεχώς.

Σημειώστε ακόμα πως όλα αυτά δεν ήταν απλά, ούτε εύκολα. Χρειάστηκαν επίπονες διαπραγματεύσεις με την Τρόικα...

Ήδη εργαζόμαστε για να υπάρξει μόνιμο και απλό φορολογικό σύστημα. Προσπαθούμε να μειώσουμε τη φορολογική επιβάρυνση με διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα. Αλλά έχουμε πολύ δρόμο ακόμα. Στόχος προσωπικός μου παραμένει ένα φορολογικό σύστημα όπου ο φόρος των επιχειρήσεων θα είναι ενιαίος και δεν θα ξεπερνά το 15%! Το flat rate tax. Δεν είμαστε εκεί ακόμα. Αλλά εκεί κατευθυνόμαστε, μόλις σταθεροποιήσουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα που προβλέπει το Πρόγραμμα.

Τέλος παλεύουμε συνεχώς σε δύο μεγάλα μέτωπα. Χτύπημα της φοροδιαφυγής και χτύπημα της γραφειοκρατίας. Και στα δύο προχωρούμε. Κυρίως στη διευκόλυνση της αδειοδότησης των επενδύσεων και στην κατάργηση των πολλαπλών αρμοδιοτήτων. Ώστε ο επενδυτής να ασχολείται κυρίως με τις προοπτικές της επένδυσής του και το κράτος με το πώς θα διευκολύνει να γίνει η επένδυση σωστά και σύντομα.

Έχουμε σχέδιο και το αποδείξαμε. Και τώρα φαίνεται πια... Αλλά δεν έχουμε μόνο σχέδιο για το σήμερα και το αύριο. Έχουμε και όραμα για την Αναπτυξιακή Αναγέννηση της Ελλάδας. Που πάει πολύ πιο πέρα από τα άμεσα, τα τρέχοντα, τα τωρινά και τα αυριανά. Και αφορά όχι την Ανάκαμψη πλέον – που είναι το στοίχημα του αμέσως επόμενου χρονικού διαστήματος, του επόμενου ενάμιση χρόνου – αλλά τη μακροχρόνια Ανάπτυξη της χώρας.

Μιλάμε για πραγματική Αναγέννηση του Τόπου! Η οποία, όμως απαιτεί και προϋποθέτει τέσσερα πράγματα:

Πρώτον, επενδύσεις μέσα στη χώρα. Με πλήρως απενοχοποιημένη την επιχειρηματικότητα. Καταπολέμηση της ανεργίας σημαίνει θέσεις εργασίας. Και νέες θέσεις εργασίας δημιουργούν μόνον οι επενδύσεις. Όχι το κράτος... Τέρμα οι πρακτικές που έδιωχναν επενδύσεις και παρέλυαν την οικονομία. Αυτά διογκώνουν μόνο την ανεργία. Με τέτοιες πρακτικές είμαστε, θα είμαστε, θα είμαι σε συνεχή σύγκρουση.

Δεύτερον, χρειάζεται σταθερότητα. Οικονομική και πολιτική. Καταπολεμούμε το έλλειμμα, συγκρατούμε την αύξηση του χρέους, εκμηδενίζουμε τα ελλείμματα και στα δημοσιονομικά και στο ισοζύγιο πληρωμών.

Η Ελλάδα γίνεται «φυσιολογική χώρα». Όπου όλοι έχουν δικαιώματα, και όλοι έχουν υποχρεώσεις. Κι όπου κανείς δεν μπαίνει πάνω από το δημόσιο συμφέρον. Κάποιοι θέλουν να συνεχίσουμε όπως παλιά: Να κυριαρχούν, δηλαδή, τα προνόμια των συντεχνιών και να θυσιάζονται τα δικαιώματα των πολιτών. Όσοι έτσι σκέφτονται να το ξεχάσουν! Και αν ονειρεύονται να φέρουν επενδύσεις σήμερα, επικαλούμενοι τον Λένιν του 1920, τι να πω; Πάλι καλά που δεν θυμήθηκαν τον Τσαουσέσκου ή τον Εμβέρ Χότζα που τους είναι και πιο πρόσφατοι... Αλλά να τους προσγειώσω λίγο στην πραγματικότητα.

Συντεχνίες μέχρι σήμερα έκλειναν εταιρίες, συντεχνίες απέκλειαν λιμάνια, συντεχνίες μπλόκαραν την κίνηση στις πόλεις. Ας το καταλάβουν, λοιπόν, όλοι: αυτές είναι εικόνες από την Ελλάδα του χθες, δεν είναι εικόνες από την Ελλάδα που ονειρευόμαστε! Και τέτοιο χάλι δεν αξίζει σε κανέναν μας. Και κυρίως δεν αξίζει στη γενιά που έρχεται!

Τρίτον, χρειάζεται ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια. Και οι δύο ήταν «ξεχασμένες» λέξεις μέχρι πριν λίγα χρόνια. Ή και απαγορευμένες ακόμα! Τώρα ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια είναι ο αναπτυξιακός μας προσανατολισμός. Μπορούμε να κατακτήσουμε τις παγκόσμιες αγορές. Μπορούμε να πάρουμε την τύχη της χώρας στα χέρια μας, αν γίνουμε υπόδειγμα ανταγωνιστικής χώρας με εξωστρέφεια. Και ευημερούσας κοινωνίας με δικαιοσύνη.

Εσείς είστε η μεγαλύτερη ένωση παραγωγικών τάξεων της χώρας. Αναλογιστείτε για μια στιγμή, που βρισκόμασταν πέρσι τέτοιο καιρό και που βρισκόμαστε σήμερα. Μια τρικομματική κυβέρνηση, που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στον τόπο μας και που λίγοι της έδιναν πάνω από μερικούς μήνες, άλλαξε σε ελάχιστο διάστημα, όσα δεν άλλαξαν στον τόπο αυτό για χρόνια. Και τώρα τη μεταμόρφωση της χώρας μας την ομολογούν δημόσια ακόμα κι εκείνοι που, λίγο πριν, προέβλεπαν την κατάρρευσή της. Μόνο που εμείς, τώρα πια δεν μιλάμε για «μεταμόρφωση» της Ελλάδας. Τώρα ετοιμάζουμε την Αναγέννησή της. Σας ξαναλέω τη λέξη: την Αναγέννησή της! Και σας θέλουμε όλους στο πλάι μας.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ