Νορβηγία: Ο ακροδεξιός μακελάρης που σκότωσε 77 αθώους θέλει τώρα να ιδρύσει κόμμα - iefimerida.gr

Νορβηγία: Ο ακροδεξιός μακελάρης που σκότωσε 77 αθώους θέλει τώρα να ιδρύσει κόμμα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Νορβηγός Άντερς Μπρέιβικ που εκτίει ποινή 21 ετών φυλάκισης για την δολοφονία 77 αθώων το 2011, ζήτησε επισήμως το σχηματισμό φασιστικής οργάνωσης, μέσα από το κελί της φυλακής του.

Οι Αρχές της Νορβηγίας ασχολήθηκαν με την αίτηση όπως θα έκαναν και με κάθε άλλη, και την απέρριψαν επειδή δεν πληρούσε τις νομικές προϋποθέσεις, λέγοντας ότι υπάρχει ζήτημα ακυρότητας της τυπικής διαδικασίας διότι τους παρέδωσε ελλιπή έγγραφα.

Ο Μπρέιβικ, που σκόρπισε το θάνατο το 2011, αρχικά με βομβιστική επίθεση στο Όσλο και κατόπιν πυροβολώντας δεκάδες άτομα, ιδίως εφήβους, σε μια κατασκήνωση νέων σοσιαλδημοκρατών στο νησί Ουτόγια, επιχείρησε να συστήσει μια πολιτική ένωση της οποίας το στόχο καταχώρησε ως «δημοκρατική φασιστική κατάληψη της εξουσίας στη Νορβηγία» και την ίδρυση ενός ανεξάρτητου κράτους.

Ο Τόρντ Γιόρντετ, δικηγόρος του Μπρέιβικ επιβεβαίωσε ότι ο πελάτης του επιδίωξε να αναπτύξει πολιτική δραστηριότητα και ότι θα κάνει έφεση κατά της απόρριψης.

Εκπρόσωπος αντιφασιστικών οργανώσεων της Νορβηγίας είπε ότι ακόμη και αν ο Μπρέιβικ καταφέρει να φτιάξει τον πολιτικό του φορέα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης είναι σε θέση να το απαγορέψει για το λόγο ότι πρόκειται για τρομοκρατική ομάδα. Ο Μπρέιβικ εκτίει ποινή 21 ετών φυλάκισης για το λουτρό αίματος που προκάλεσε στο όνομα των επικίνδυνων ιδεοληψιών του για μία «καθαρή από μουσουλμάνους Ευρώπη στο πλαίσιο μιας νέας χριστιανικής σταυροφορίας».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ