Βαρουφάκης: Η Ολλανδία και οι Μεγάλες Προσδοκίες της κυβέρνησης των Αθηνών - iefimerida.gr

Βαρουφάκης: Η Ολλανδία και οι Μεγάλες Προσδοκίες της κυβέρνησης των Αθηνών

Βαρουφάκης: Η Ολλανδία και οι Μεγάλες Προσδοκίες της κυβέρνησης των Αθηνών
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ως την πιο υπερχρεωμένη χώρα της Ευρωζώνης «δείχνει» την Ολλανδία ο καθηγητής οικονομικής θεωρίας Γιάννης Βαρουφάκης, σε κείμενό του με τον τίτλο «Μαδημένες Τουλίπες», ο οποίος παράλληλα τονίζει ότι οι Ολλανδοί ιδιοκτήτες χρωστούν περισσότερα από την αξία της περιουσίας τους στις τράπεζες συμπεριλαμβανομένης και της κατοικίας τους και αναρωτιέται «τώρα που η κρίση διαπέρασε τον σκληρό ''πυρήνα'' της Ευρωζώνης, πώς ακριβώς θεμελιώνονται οι Μεγάλες Προσδοκίες της κυβέρνησης των Αθηνών για σταθεροποίηση της δικής μας (παρα-)οικονομίας;».

Στο άρθρο του, ο κ. Βαρουφάκης υποστηρίζει πως η Ολλανδία «όχι μόνο είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης στο ιδιωτικό χρέος αλλά κερδίζει το αρνητικό αυτό ''πρωτάθλημα'' χωρίς κανέναν ουσιαστικό ανταγωνισμό», φέρνοντας ως παράδειγμα τα χρέη στα ισπανικά νοικοκυριά του 2011 τα οποία έφθαναν το 125% των εισοδημάτων τους κατά μέσο όρο, ενώ την ίδια στιγμή τα ολλανδικά ξεπερνούσαν το 250%.

Βασική αιτία για την ολλανδική κρίση σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, είναι «τα κίνητρα που παραδοσιακά δίνει το ολλανδικό κράτος στους πολίτες του να δανείζονται όσα περισσότερα ποσά γίνεται, καθώς οι τόκοι των στεγαστικών δανείων εκπίπτουν πλήρως από την φορολόγηση (ενώ η περιουσία που ανήκει 100% σε πολίτη φορολογείται με υψηλό συντελεστή). Με άλλα λόγια, το κράτος τιμωρούσε όσους ξεπλήρωναν το σπίτι τους νωρίς ή χρησιμοποιούσαν τις οικονομίες τους για να το αγοράζουν δίχως δάνειο».

Τελειώνοντας, ο κ. Βαρουφάκης αναρωτιέται για το πώς σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση να σταθεροποιήσει την ελληνική οικονομία, τώρα «που η κρίση διαπέρασε τον σκληρό ''πυρήνα'' της Ευρωζώνης;».

Διαβάστε το κείμενο «Μαδημένες Τουλίπες» εδώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ