«Πράσινες» κηδείες: Η νέα μακάβρια μόδα στην Αμερική - iefimerida.gr

«Πράσινες» κηδείες: Η νέα μακάβρια μόδα στην Αμερική

«Πράσινες» κηδείες: Η νέα μακάβρια μόδα στην Αμερική
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οικολογική συνείδηση και μετά θάνατον φαίνεται πως έχουν οι Αμερικάνοι πολίτες, αφού η ιδέα των «πράσινων» νεκροταφείων κάνει θραύση στις ΗΠΑ τον τελευταίο χρόνο.

Οι επονομαζόμενες «πράσινες» κηδείες τελούνται σε ειδικά οικολογικά νεκροταφεία και παρόλο που δε διαφέρουν στη διαδικασία απο τις συνηθισμένες κηδείες, ακολουθούν ορισμένους κανόνες και χρησιμοποιούν συγκεκριμένα υλικά προκειμένου να μην επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Οι άνθρωποι που επιλέγουν πράσινες ταφές δεν χρησιμοποιούν, παραδοσιακά φέρετρα με μεταλλικά χερούλια, ούτε οποιουδήποτε είδους ταρίχευση που συμπεριλαμβάνει χημικές ουσίες.

Κατά την ταφή, το σώμα είναι τυλιγμένο σε βιοδιασπώμενα καλύμματα και τοποθετείται σε ένα φέρετρο από ξύλο πεύκου το οποίο είναι από τα ελάχιστα είδη ξύλου που μπορεί να αποσυντεθεί και να γίνει μέρος της γης.

Αλλες επιλογές που δίνονται επίσης στους συγγενείς του εκλιπόντος είναι φέρετρα κατασκευασμένα από μπαμπού, πεύκο, ιτιά, ανακυκλωμένο χαρτόνι ακόμη και από αποξηραμένα φύλλα μπανάνας, ενώ το κόστος τους κυμαίνεται από 500 έως 1.000 δολάρια, ανάλογα με το υλικό.

Υπάρχουν προς το παρόν μόλις 6 οικολογικά νεκροταφεία στη χώρα, τα οποία μοιάζουν ουσιαστικά με προσεγμένους κήπους, ενώ όσοι επιθυμούν να ταφούν σε αυτά μετά θάνατον έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν από πριν τι λουλούδια και δέντρα θέλουν να έχουν φυτεμένα γύρω τους όταν αναπαυθούν.

Οι «πράσινες» κηδείες κερδίζουν συνεχώς έδαφος απέναντι στις συμβατικές, αφού εκτός από οικολογικές,είναι και οικονομικές με συνολικό κόστος μικρότερο των 10.000 δολαρίων, επειδή δεν επιβαρύνονται με το κόστος της ταρίχευσης και τις μεταλλικές κάσες.

Παράλληλα εξοικονομούνται και τα μέταλλα, αφού σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία περισσότεροι από 60.000 τόνοι χάλυβα κυριολεκτικά «θάβονται» κάθε χρόνο, αριθμός σημαντικός αν υπολογίσει κανείς ότι είναι αρκετός χάλυβας για την κατασκευή οκτώ Πύργων του Άιφελ.

Βέβαια οι οικολογικές κηδείες παραμένουν ακριβότερες από την καύση του εκλιπόντος, ωστόσο οι Αμερικανοί φαίνεται να τις προτιμούν, αφού το 2012 το 47% των κηδειών που έγιναν ήταν οικολογικές.

Συγκεκριμένα μόνο στο Prairie Creek, τον τελευταίο χρόνο, υπήρξαν 43 πράσινες ταφές ανθρώπων, και 10 πράσινες ταφές κατοικίδιων, ενώ οι υπεύθυνοι του χώρου επισημαίνουν ότι έχουν κρατήσεις για άλλες 197 μελλοντικές ταφές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ