Spiegel: Φαρμακευτικές εταιρείες έκαναν πειραματόζωα χιλιάδες άτομα στην Ανατολική Γερμανία - iefimerida.gr

Spiegel: Φαρμακευτικές εταιρείες έκαναν πειραματόζωα χιλιάδες άτομα στην Ανατολική Γερμανία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Περισσότεροι από 50.000 πολίτες της Ανατολικής Γερμανίας χρησιμοποιήθηκαν ως πειραματόζωα από τις δυτικές φαρμακευτικές εταιρείες με τους πιο πολλούς να μην το γνωρίζουν καν, αναφέρει σε δημοσίευμα του το περιοδικό Der Spiegel, το οποίο παράλληλα αναφέρει πως ορισμένοι εξ αυτών το πλήρωσαν με τη ζωή τους.

Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 600 προγράμματα σε 50 κλινικές μέχρι την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989, με το περιοδικό να αναφέρει πως επιβεβαιώνεται ο θάνατος δύο ανθρώπων από τις κλινικές δοκιμές του φαρμάκου Trental για τη βελτίωση του κυκλοφορικού το οποίο ανέπτυσσε η δυτικογερμανική εταιρεία Hoeschst, ενώ άλλοι δύο πέθαναν κατά τη διάρκεια των δοκιμών ενός σκευάσματος κατά της υπέρτασης της εταιρείας Sandoz, αναφέρουν τα Νέα.

Το δημοσίευμα συνεχίζει, υποστηρίζοντας πως πολλές φορές οι άνθρωποι-πειραματόζωα δεν ήταν σε θέση να δώσουν συνειδητά την συγκατάθεση τους με τις δοκιμές, με παράδειγμα την δοκιμή του φαρμάκου ΕΡΟ, το οποίο δόθηκε σε 30 ενήλικες με διανοητική υστέρηση, μετά από παραγγελία δυτικογερμανικής εταιρείας, ενώ σε μια άλλη περίπτωση δόθηκε το φάρμακο Nimopidin της Bayer για την βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος στον εγκέφαλο, σε αλκοολικούς οι οποίοι βρίσκονταν σε κατάσταση τρομώδους παραληρήματος.

Τα δυτικά εργαστήρια προσέφεραν έως και 800.000 ανατολικογερμανικά μάρκα (περίπου 400.000 ευρώ) για κάθε τέτοια κλινική δοκιμή, προσθέτει το Spiegel, ενώ οι εταιρείες οι οποίες ρωτήθηκαν από το περιοδικό για τα περιστατικά, υπογράμμισαν πως αυτά τα γεγονότα αφορούν το απώτερο παρελθόν και σε γενικές γραμμές, οι κλινικές δοκιμές υπακούουν σε πολύ αυστηρά διαδικαστικά πρωτόκολλα ασφαλείας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ