Το παρασκήνιο πίσω από τις παραιτήσεις Πεπόνη και Μουζακίτη - iefimerida.gr

Το παρασκήνιο πίσω από τις παραιτήσεις Πεπόνη και Μουζακίτη

Το παρασκήνιο πίσω από τις παραιτήσεις Πεπόνη και Μουζακίτη
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αίσθηση προκάλεσε η είδηση της παραίτησης των οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη, οι οποίοι, λίγες ημέρες πριν κρίνει ο Αρειος Πάγος το θέμα της παραμονής τους, με επιστολές που απέστειλαν ανακοίνωσαν ότι δεν επιθυμούν τη συνέχιση της θητείας τους.

Οπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή», στον Αρειο Πάγο υπήρχε εδώ και καιρό έντονος προβληματισμός για τη συνέχιση της θητείας των δύο εισαγγελέων, ενώ πολλοί εντός και εκτός δικαιοσύνης είχαν επικρίνει ορισμένες ενέργειες των κ. Πεπόνη και Μουζακίτη.

Ορισμένες από τις κινήσεις τους, όπως εκείνες που αφορούσαν στον καθολικό έλεγχο αιρετών αυτοδιοικητικών παραγόντων σε όλη τη χώρα, χαρακτηρίζονταν είτε ως ενέργειες εντυπωσιασμού είτε στη σφαίρα του ανέφικτου.

Στα ανώτατα κλιμάκια της δικαιοσύνης, αναφέρει η εφημερίδα, οι προβληματισμοί είχαν ενταθεί ενόψει της συνεδρίασης του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου που έχει οριστεί για τις 20 Μαΐου, οπότε και θα ληφθεί η απόφαση για το ποιοι θα είναι στο εξής οι οικονομικοί εισαγγελείς. Οι κ. Πεπόνης και Μουζακίτης, που επέλεξαν τελικά την οικειοθελή αποχώρηση, απέφυγαν να εξηγήσουν στη δήλωσή τους τους λόγους της παραίτησής τους, πυροδοτώντας εκτιμήσεις ότι η κίνησή τους σχετιζόταν με την ισχυρή πιθανότητα ο Αρειος Πάγος να μην ανανέωνε σε λίγες ημέρες τη θητεία τους. Πολλοί επίσης συνέδεαν την αιφνίδια αποχώρησή τους με τον ορισμό πρόσφατα ειδικού Εισαγγελέα Διαφθοράς, που θα αναλάβει σημαντικό κομμάτι της δίωξης του οικονομικού εγκλήματος.

Στα ανώτατα κλιμάκια της δικαιοσύνης η επιλογή των εισαγγελέων προκάλεσε δυσμενή σχόλια χαρακτηρίζοντάς την «απρέπεια προς την κρίση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου»».

Αλλωστε, οι σχέσεις των Πεπόνη - Μουζακίτη με την ηγεσία της δικαιοσύνης δεν ήταν και οι καλύτερες δυνατές έπειτα από την παραίτησή τους, το 2011, με παράλληλες καταγγελίες για παρεμβάσεις στο έργο τους από ανώτατους δικαστικούς παράγοντες, τις οποίες, ωστόσο, απέσυραν όταν κλήθηκαν να τις υποστηρίξουν ενώπιον του Αρείου Πάγου.

Πάντως, οι κ. Πεπόνης και Μουζακίτης κατά τη διάρκεια της θητείας τους, πέραν των αρνητικών πλευρών που τους αποδίδουν, προχώρησαν με τόλμη σε έρευνες για σημαντικά θέματα, όπως η λίστα Λαγκάρντ, ανοίγοντας δεκάδες δικογραφίες, οι περισσότερες από τις οποίες δεν έχουν ολοκληρωθεί και βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Μεταξύ των δικογραφιών που είναι σημαντικές είναι και αυτές για τις κομματικές χρηματοδοτήσεις. Πληροφορίες ανέφεραν ότι οι οικονομικοί εισαγγελείς είχαν την άποψη, της δίωξης των υπευθύνων των κομμάτων, ακόμα και δύο πρώην και του νυν πρωθυπουργού, παρά την ψήφιση πρόσφατης τροπολογίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ