«Πόλεμος» κυβέρνησης με εκπαιδευτικούς – Εμμένει στην απεργία η ΟΛΜΕ - iefimerida.gr

«Πόλεμος» κυβέρνησης με εκπαιδευτικούς – Εμμένει στην απεργία η ΟΛΜΕ

«Πόλεμος» κυβέρνησης με εκπαιδευτικούς – Εμμένει στην απεργία η ΟΛΜΕ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στα άκρα οδηγείται η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τους εκπαιδευτικούς που δείχνουν ανυποχώρητοι να πραγματοποιήσουν απεργιακές κινητοποιήσεις εντός των Πανελλαδικών εξετάσεων.

Κατά την έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΟΛΜΕ (Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης)– που ξεκίνησε στις 12:30 το μεσημέρι του Σαββάτου και ολοκληρώθηκε περίπου στις 18:00 το απόγευμα –, οι εκπαιδευτικοί παρέμειναν στην αρχική πρότασή τους, για πραγματοποίηση απεργίας κατά τη διάρκεια των Πανελλαδικών εξετάσεων. Την Κυριακή αναμένεται να συνεδριάσουν από κοινού τα διοικητικά συμβούλια των ενώσεων εκπαιδευτικών Αττικής, προκειμένου να συγκροτηθεί απεργιακή επιτροπή.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό «Mega», η ΟΛΜΕ σκοπεύει να κινηθεί νομικά προσβάλλοντας τη διαδικασία της επιστράτευσης, με τον πρόεδρό της, Νίκο Παπαχρήστου, να τονίζει πως η ομοσπονδία θα προσφύγει σε όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, καταγγέλλοντας παραβίαση του Συντάγματος. Σε κάθε περίπτωση, οι γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ θα γίνουν κανονικά.

Ορισμένοι από τους εκπαιδευτικούς φέρονται αποφασισμένοι να μην επιστρέψουν στα σχολεία, ρισκάροντας με αυτόν τον τρόπο, να απολυθούν ή και να φυλακιστούν.

Τι αποφάσισε η ΟΛΜΕ

Σήμερα (Σάββατο) τα μέλη του ΔΣ της ΟΛΜΕ (Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης) αναζήτησαν τρόπους ώστε να μην παραλάβουν τα φύλλα πορείας που θα σταλούν το πρωί της Δευτέρας και για να εκτιμήσει την κατάσταση. Τελικά, αποφάσισε να παραμείνει η αρχική πρόταση προς τον κλάδο να απεργήσουν οι καθηγητές μέσα στις εξετάσεις.

Η διοίκηση της Ομοσπονδίας αποφάσισε επίσης σύσκεψη των Δ.Σ. των ΕΛΜΕ της Αττικής αύριο (Κυριακή) στις 6 μμ για ενημέρωση και συγκρότηση κεντρικής απεργιακής επιτροπής καθώς και συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα, 13/5 στις 7 μμ στα γραφεία της ΟΛΜΕ. Επίσης, κάλεσε την ΑΔΕΔΥ και τη ΓΣΕΕ να κηρύξουν την Παρασκευή, 17/5 Πανεργατική Πανελλαδική απεργία «για την καταδίκη του κυβερνητικού αυταρχισμού».

Ετοιμα 88.000 φύλλα επιστράτευσης

Από την πλευρά του, το υπουργείο Παιδείας αναμένει το επίσημο έγγραφο με την απόφαση της ΟΛΜΕ για την απεργία, προκειμένου να προχωρήσει στην πολιτική επιστράτευση 88.000 εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η απόφαση της κυβέρνησης είναι ειλημμένη μετά την απόφαση των καθηγητών για απεργία στην πρεμιέρα των πανελλαδικών εξετάσεων και στη συνέχεια πενθήμερες επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις.

Ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό δήλωσε ότι η κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον, την ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή των εξετάσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς φέρεται να έχει ήδη υπογράψει την πολιτική επιστράτευση των εκπαιδευτικών.

Παπαχρήστος: Κυβερνητικό ολίσθημα η επιστράτευση

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Νίκος Παπαχρήστος, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επιστράτευσης τόνισε ότι θα είναι μια αρνητική εξέλιξη και ένα ολίσθημα σε καταστάσεις που δεν είναι δημοκρατικές. Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Παπαχρήστος έχει τεθεί ήδη εκτός ΝΔ.

Ο κ. Παπαχρήστος σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ υποστήριξε ότι υπάρχουν καθηγητές που ζουν από τις συντάξεις των γονιών τους, ενώ μίλησε και για απόπειρα της κυβέρνησης να στρέψει την κοινωνία εναντίον τους, κάνοντας λόγο για επιθυμία της κυβέρνησης να... δώσει τις πανελλαδικές εξετάσεις στους πανεπιστημιακούς. Η σοβαρή κατηγορία αφορά στο σκεπτικό που ανέλυσε, βάσει του οποίου η κυβέρνηση προκαλεί τώρα το θέμα, στην περίοδο των εξετάσεων, ώστε «και να πετύχει τις αλλαγές και να στρέψει την κοινή γνώμη εναντίον των εκπαιδευτικών».

«Υπάρχει η υπόνοια ότι δύο πανεπιστημιακοί υπουργοί "σημαδεύουν" τις πανελλαδικές εξετάσεις για να τις παραδώσουν στους πανεπιστημιακούς», είπε ο κ. Παπαχρήστος και συνέχισε: «Ο,τι είχε σχεδιάσει η κυρία Διαμαντοπούλου γίνεται, μόνο η παράδοση των πανελλαδικών εξετάσεων στους πανεπιστημιακούς δεν έχει γίνει ακόμη. Γιατί δεν έδωσαν το υπουργείο στην κυρία Διαμαντοπούλου; Η κυβέρνηση προσπαθεί να στρέψει την κοινωνία εις βάρος των καθηγητών. Τα τελευταία 23 χρόνια δεν έχουμε κάνει απεργία στις πανελλαδικές γιατί είμαστε πιο ευαίσθητοι από τους υπουργούς που περνάνε ανά δύο - τρία χρόνια στο κάθε υπουργείο».

Αναφέρθηκε, μάλιστα, και στο θέμα της αύξησης του ωραρίου των εκπαιδευτικών: «629 ευρώ είναι ο μισθός του νεοδιόριστου εκπαιδευτικού, επιπροσθέτως, εμείς δεν έχουμε οικονομικό αίτημα. Μας αυξάνουν δύο ώρες το ωράριο. Δεν ζητάμε ούτε να μην αυξηθεί το ωράριο, ούτε αύξηση των χρημάτων. Αλλά με αυτόν τον τρόπο, με το να δίνονται παραπάνω ώρες σε καθηγητές δημιουργούνται πλασματικές υπεραριθμίες».

Σαμαράς: Προέχει η ηρεμία των παιδιών στις Πανελλαδικές

Την πεποίθησή του πως αυτό που προέχει είναι η ηρεμία των μαθητών και των οικογενειών τους και η απρόσκοπτη διεξαγωγή των Πανελλαδικών εξετάσεων, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μέσω των συνεργατών του.

Πάνω σε αυτή τη λογική και προκειμένου να μη χαθεί καθόλου πολύτιμος χρόνος και επικρατήσει αβεβαιότητα, η κυβέρνηση αποφάσισε την επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών, ακόμα και με το μέτρο της επιστράτευσης.

Στο Μέγαρο Μαξίμου δηλώνουν πως είναι αποφασισμένοι να διασφαλίσουν την ομαλή διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Ο Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται από το πρωί στο γραφείο του και είναι σε συνεχή επαφή με τους στενούς του συνεργάτες και υπουργούς της κυβέρνησης με στόχο να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες και να προχωρήσει άμεσα το κυβερνητικό έργο.

Η ΑΔΕΔΥ στήριζει την ΟΛΜΕ

Οι κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών και το ενδεχόμενο πολιτικής τους επιστράτευσης από την κυβέρνηση, οδήγησε την ΑΔΕΔΥ να αποφασίσει την έκτακτη συνεδρίαση τής Εκτελεστικής της Επιτροπής, την ερχόμενη Δευτέρα.

Η ΑΔΕΔΥ αναφέρει πως είναι, ήδη, η τέταρτη φορά, μέσα σε ενάμιση χρόνο, που καταφεύγει στην πολιτική επιστράτευση, επιβεβαιώνοντας με τις πράξεις της ότι «τα θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων, βρίσκονται πλέον σε αναστολή».

Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, «το ίδιο έγινε πριν από λίγο καιρό με τους εργαζόμενους των ΟΤΑ, των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και τους ναυτεργάτες. Το ίδιο γίνεται σήμερα και με τους εκπαιδευτικούς! Το ίδιο θα γίνει και αύριο με όλους τους κλάδους των εργαζομένων που θα θελήσουν να αντιδράσουν!».

Η ΑΔΕΔΥ θεωρεί ότι η κυβέρνηση «προσχηματικά επικαλείται την αγωνία των μαθητών ενώ η ίδια έχει την αποκλειστική ευθύνη για την κατάσταση που δημιουργείται στο χώρο της Παιδείας», και την καλεί «να μην προχωρήσει στις υποχρεωτικές μεταθέσεις και απολύσεις Εκπαιδευτικών -και γενικότερα Δημοσίων Υπαλλήλων- καθώς και στο κλείσιμο σχολείων».

Υπουργείο: «Τέλος στην αγωνία των μαθητών»

Σε νέα άτυπη ενημέρωση του υπουργείου Παιδείας, αναφέρεται ότι «ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έδωσαν τέλος στην αγωνία χιλιάδων μαθητών. Η απόφαση για πολιτική κινητοποίηση των εκπαιδευτικών της Β' βάθμιας εκπαίδευσης είναι πολιτικά ορθή και συνταγματικά επιβεβλημένη. Ο υπουργός Παιδείας είχε τη συνταγματική υποχρέωση και το ηθικό καθήκον να μην αναμένει την υλοποίηση του συγκεκριμένου κινδύνου, αλλά την έγκαιρη αποτροπή του με σκοπό την εξυπηρέτηση άμεσου και επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος, δηλαδή την προστασία των υποψηφίων».

«Ο κίνδυνος και η απειλή «γεννήθηκαν» με την αναγγελία της 24ωρης και των 5μερων απεργιακών κινητοποιήσεων που το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΜΕ αποφάσισε. Η επικύρωση των αποφάσεών του, η αναμονή της επικύρωσης των προτάσεών του από τις Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ δύο ημέρες προ της έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων το μόνο που θα πετύχαινε θα ήταν η διόγκωση του κινδύνου και ο πολλαπλασιασμός των δυσμενών συνεπειών στην ψυχολογία των υποψηφίων» αναφέρεται στην ενημέρωση του υπουργείου Παιδείας.

Πάντως είναι χαρακτηριστικό ότι η απόφαση του πρωθυπουργού αναφέρει στο σκεπτικό της ότι «υπάρχει επιτακτική ανάγκη αποτροπής των απειλούμενων δυσμενών συνεπειών από την προταθείσα, με την από 10 Μαΐου 2013 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΛΜΕ, εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία την 17η Μαΐου 2013, πρώτη ημέρα διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων του σχολικού έτους 2012-2013 και από κάθε άλλη προταθησόμενη ή κηρυχθησόμενη εντός της περιόδου διεξαγωγής των εξετάσεων αυτών και μέχρι την ολοκλήρωσή τους, καθώς και η σημαντική διαταραχή στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας και τους σοβαρούς κινδύνους που επαπειλούνται για τη δημόσια τάξη και την υγεία των υποψηφίων στις ανωτέρω εξετάσεις, αιφνιδίως, επτά ημερολογιακές ημέρες πριν από την διεξαγωγή τους».

«Το ΔΣ της ΟΛΜΕ με τις αποφάσεις εκθέτει την συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών που επιθυμούν να διασφαλίσουν τους κόπους και τις θυσίες των μαθητών τους με την απρόσκοπτη συμμετοχή τους στις Πανελλαδικές Εξετάσεις» ανέφεραν πηγές του υπουργείου Παιδείας.

«Η επίκληση αντισυνταγματικότητας της «επιστράτευσης» των εκπαιδευτικών, λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις τύπου «εάν μας επιστρατεύσουν θα κοιτούμε με το κεφάλι ψηλά τους συναδέλφους μας», καθώς και παράθεση αιτημάτων για κατάργηση νόμων που ψηφίστηκαν την τελευταία τριετία λίγες μέρες πριν τις Πανελλαδικές εξετάσεις πιστοποιούν ότι μοναδικός στόχος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΛΜΕ ήταν και παραμένει η ακύρωση των προσπαθειών των μαθητών διαμέσου της ακύρωσης των Πανελλαδικών Εξετάσεων» κατέληγαν.

Χριστοφιλοπούλου: «Εκτός τόπου και χρόνου, η απόφαση της ΟΛΜΕ»

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Εύη Χριστοφιλοπούλου, εξέφρασε την αντίθεσή της σχετικά με τη απόφαση των εκπαιδευτικών για απεργιακές κινητοποιήσεις εντός των Πανελλαδικών εξετάσεων. Παράλληλα, η κ. Χριστοφιλοπούλου εξέφρασε την πεποίθησή τους πως οι εξετάσεις θα γίνουν κανονικά και στην ώρα τους, καθώς η κυβέρνηση θα διασφαλίσει την διεξαγωγή τους.

Πιο αναλυτικά, η δήλωση της κ. Χριστοφιλοπούλου έχει ως εξής:

«Με λυπεί πάρα πολύ αυτή η απόφαση. Είναι εκτός τόπου και χρόνου. Καλώ την ΟΛΜΕ να το ξανασκεφτεί και να την ανακαλέσει. Η απόφαση για τις απεργιακές κινητοποιήσεις θίγει τους μαθητές την πιο ουσιαστική και κρίσιμη στιγμή της κορύφωσης μιας προσπάθειας που οι ίδιοι κυρίως αλλά και οι οικογένειές τους έχουν κάνει. Νομίζω ότι κανένα αίτημα –όσο κι αν κάποια είναι δικαιολογημένα ή και βάσιμα – δεν μπορεί να προταχθεί της ανάγκης να γίνουν ομαλά οι πανελλαδικές εξετάσεις. Οι πανελλαδικές εξετάσεις θα γίνουν. Θα γίνουν στην ώρα τους και θα γίνουν ομαλά. Πιστεύω ότι η τρικομματική κυβέρνηση θα διασφαλίσει την διεξαγωγή τους και θα το κάνει. Τα συνδικαλιστικά αιτήματα μπορούν να βρουν άλλο τρόπο ή άλλο χρόνο για να εκδηλωθούν.»

Γεωργιάδης: Δεδομένη η επιστράτευση

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ απέστειλε εκ μέρους της κυβέρνησης αυστηρή προειδοποίηση προς τους καθηγητές λέγοντας χαρακτηριστικά:

«H επιστράτευση είναι δεδομένη. Οι εξετάσεις θα γίνουν κανονικά και στην ώρα τους, αυτό είναι δεδομένο. Οποιος καθηγητής δεν πάει στη δουλειά του θα απολυθεί το ίδιο δευτερόλεπτο. Δεν θέλω καθηγητές που βάζουν το συμφέρον τους πάνω από το συμφέρον των παιδιών τους» σημείωσε, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν θα γίνουν μετακινήσεις καθηγητών εκτός περιφέρειας.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, οι συνδικαλιστές εκπρόσωποι των καθηγητών έκαναν πολύ μεγάλο λάθος, καθώς το συνταγματικώς κατοχυρωμένο δικαίωμα για απεργία υφίσταται τους περιορισμούς του νόμου, και δεν είναι απεριόριστο δικαίωμα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ