Με ρήσεις του Γκάντι καταστρώνει στρατηγικό σχέδιο για τη διαφθορά ο Γιάννης Στουρνάρας [pdf] - iefimerida.gr

Με ρήσεις του Γκάντι καταστρώνει στρατηγικό σχέδιο για τη διαφθορά ο Γιάννης Στουρνάρας [pdf]

Με ρήσεις του Γκάντι καταστρώνει στρατηγικό σχέδιο για τη διαφθορά ο Γιάννης Στο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια έκπληξη περίμενε σήμερα τους αποδέκτες του τελικού κειμένου με το στρατηγικό σχέδιο καταπολέμησης της διαφθοράς στη φορολογική και τελωνειακή διοίκηση που έχουν ετοιμάσει οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

Το κείμενο συνοδεύεται από ένα εισαγωγικό σημείωμα του υπουργού Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος προεισαγωγικά επικαλείται τη ρήση του ηγέτη του απελευθερωτικού κινήματος της Ινδίας από τη Βρετανική Αυτοκρατορία, Μαχάτμα Γκάντι: «Πρέπει να γίνουμε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε».

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα:

Επί δεκαετίες, η Φορολογική Διοίκηση κατηγορήθηκε για κατάχρηση εξουσίας, αναξιοκρατία και κυρίως εκτεταμένη διαφθορά στις σχέσεις της με τους φορολογούμενους πολίτες.

Η γενικευμένη αυτή αντίληψη υποκατέστησε την πραγματικότητα, πρόσβαλε και ισοπέδωσε εργαζόμενους που επέλεξαν να υπηρετήσουν με αυταπάρνηση και αξιοπρέπεια το δημόσιο συμφέρον και προστάτευσε τους υπαίτιους.

Η διαδικασία αναγνώρισης του προβλήματος ήταν επώδυνη.

Οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες για την αντιμετώπιση του προβλήματος και η ανάγκη για δράση είναι επιτακτική.

Στην διαδικασία απάλειψης του φαινομένου της διαφθοράς καθοριστικό ρόλο θα παίξει η ομογενοποίηση των διαδικασιών και η ενίσχυση των κανόνων λειτουργίας που διέπουν τον φορολογικό μηχανισμό.

Προς την κατεύθυνση αυτή εργάστηκε η Ομάδα Εργασίας για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην Φορολογική Διοίκηση, η οποία εκπόνησε το Στρατηγικό Σχέδιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς που παρουσιάζεται σήμερα.

Η εφαρμογή του Στρατηγικού Σχεδίου αποσκοπεί στην αυτοπροστασία της ίδιας της Φορολογικής Διοίκησης που πρέπει να αποκαταστήσει τις σχέσεις εμπιστοσύνης με την κοινωνία και να διαδραματίσει τον καθοριστικό ρόλο που της αναλογεί στην αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης και την ελάφρυνση των οικονομικά ασθενέστερων.

Εναπόκειται στους υλοποιητές της φορολογικής πολιτικής να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Η κυριαρχία των υγιών δυνάμεων έχει πρωτεύουσα σημασία.

Τι προβλέπει το στρατηγικό σχέδιο

Το σχέδιο, που στοχεύει ώστε η Φορολογική & Τελωνειακή Διοίκησης να γίνει ο κορυφαίος επαγγελματικός οργανισμός του δημόσιου τομέα, παρέχοντας στους πολίτες υπηρεσίες με πρότυπα υψηλής ποιότητας, βασίζεται σε συγκεκριμένους άξονες:

  • Ενίσχυση του νομικού και θεσμικού πλαισίου
  • Ενίσχυση των εσωτερικών και εξωτερικών ελέγχων (φορολογικών & τελωνειακών)
  • Ενίσχυση της συνεργασίας (εσωτερικής & εξωτερικής) και της ανταλλαγής πληροφοριών
  • Ενίσχυση της πρόληψης, της ευαισθητοποίησης και της δημόσιας ακεραιότητας
  • Η αποστολή της φορολογικής & τελωνειακής διοίκησης είναι να παρέχει προς τους πολίτες τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες βοηθώντας τους να κατανοήσουν και να εκπληρώσουν τις φορολογικές και τελωνειακές τους υποχρεώσεις εφαρμόζοντας νόμους που προάγουν την αντικειμενικότητα και την ισονομία προς όλους.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο του σχεδίου εδώ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ