Oι απαρχές της γελοιογραφίας στον ελληνικό Τύπο -Οταν οι σκιτσογράφοι σκότωναν με ένα πενάκι [εικόνες] - iefimerida.gr

Oι απαρχές της γελοιογραφίας στον ελληνικό Τύπο -Οταν οι σκιτσογράφοι σκότωναν με ένα πενάκι [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Από τα πρώτα χρόνια της δημιουργίας του νέου ελληνικού κράτους ο ελληνικός Τύπος έκανε επίδειξη δύναμης σε πνεύμα, μαχητικότητα αλλά και ανάμειξη στις πολιτικές εξελίξεις. Για παράδειγμα η εφημερίδα Αριστοφάνης, μια πολιτικοσατιρική εβδομαδιαία εφημερίδα που πρωτοεκδόθηκε το 1874 στην Αθήνα.

Η εφημερίδα αυτή ξεκίνησε με την ακόλουθη ιστορική δημοσιογραφική δήλωση:

Η γοερά φωνή της δεινοπαθούσης πατρίδος και οι θρηνωδίες αυτής, γογγυσμοί, τοσούτον αντήχησαν ώστε έφθασαν μέχρι του Άδου και ήγειραν τον από 2300 ετών κοιμώμενον μέγαν και ένδοξον Αριστοφάνη... όστις και παρακαλεί τους συνδρομητάς να σπεύσωσιν εις την αποστολήν της συνδρομής των, καθόσον τώρα ανελθών εκ του Άδου δεν έχει λεπτόν ο δυστυχής!

Στην αρχή η εφημερίδα Αριστοφάνης εκδίδονταν εβδομαδιαία, αργότερα 15νθήμερη και πολύ αργότερα κυκλοφορούσε σε άτακτα χρονικά διαστήματα, μέχρι το 1883 που έπαυσε να κυκλοφορεί. Κατά τα 9 χρόνια της κυκλοφορίας της άσκησε βίαιη σατιρική πολεμική κατά του Δημήτρη Βούλγαρη, ιδίως κατά τα Στηλιτικά. Στον Ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1878 κηρύχθηκε ανοικτά υπέρ της εξόδου της Ελλάδας στον πόλεμο, με το μέρος της Ρωσίας.

Στον Αριστοφάνη συνεργάσθηκαν, σε πεζό και έμμετρο λόγο, πολλοί δημοσιογράφοι, λόγιοι και ποιητές. Επίσης σ΄ αυτόν πρωτοδημοσίευσε και ο Γεώργιος Σουρής τα πρώτα του σατιρικά ποιήματα.

Διάλεξη τη Δευτέρα

Η Ακαδημία Πολιτών με θέμα την γελοιογραφία στον ελληνικό Τύπο θα δώσει διάλεξη την Δευτέρα 13 Μαΐου στις 7 και 30 μμ στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου (1ος όροφος) του παλιού Δημαρχείου των Αγίων Αναργύρων.

Στην παρουσίαση θα γίνει αναφορά στις προϋποθέσεις ένταξης της γελοιογραφίας στον Τύπο, σύντομη αναδρομή στα παλαιότερα ελληνικά φύλλα, στην λειτουργία της γελοιογραφίας μέσα στην ελληνική κοινωνία, στην διάδοση και διακίνησή της κατά τον 19ο αιώνα. Τέλος, θα αναλυθούν δύο αξιόλογα παραδείγματα σατιρικού Τύπου: ο «λαϊκός» Νέος Αριστοφάνης του Παναγιώτη Πηγαδιώτη και το «αστικό» Το Άστυ των Μπάμπη και Θέμου Άννινου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ