Οικολογική και οικονομική ηλεκτρική ενέργεια από... τα φυτά [εικόνες] - iefimerida.gr

Οικολογική και οικονομική ηλεκτρική ενέργεια από... τα φυτά [εικόνες]

Οικολογική και οικονομική ηλεκτρική ενέργεια από... τα φυτά [εικόνες]
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μία νέα πηγή ηλεκτρικής ενέργειας κατάφεραν να αξιοποιήσουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια, χρησιμοποιώντας τη διαδικασία φωτοσύνθεσης των φυτών, για να παγιδεύσουν τα ηλεκτρόνια.

Όταν πρόκειται για την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας, τα φυτά είναι πρώτα στην κατηγορία τους. Ικανά να λειτουργήσουν με σχεδόν 100% κβαντική απόδοση, μπορούν να παράγουν ίσο αριθμό ηλεκτρονίων για κάθε φωτόνιο που συλλαμβάνουν.

Χρησιμοποιώντας αυτά τα φωτόνια για να χωρίσουν το νερό σε υδρογόνο και οξυγόνο, τα προκύπτοντα ηλεκτρόνια είναι σε θέση να δημιουργήσουν τα σάκχαρα που βοηθούν το φυτό να ζήσουν και να αναπαραχθούν.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Georgia έχουν αναπτύξει έναν τρόπο να αξιοποιήσουν τη δύναμη της φωτοσυνθετικής διαδικασίας προκειμένου να δημιουργήσουν μια καθαρή μορφή ενέργειας.

Ο Ράμαγια Ραμασάμι, επίκουρος καθηγητής στο UGA College of Engineering, επικεφαλής της έρευνας, εξηγεί με ποιόν τρόπο η ομάδα του κατάφερε να εκμεταλλευτεί τη βιολογία προς όφελος

Κατά τη διάρκεια της φωτοσύνθεσης, τα ηλεκτρόνια που απελευθερώθηκαν από τα μόρια του νερού χρησιμοποιούνται για την παραγωγή σακχάρων προκειμένου να «τραφεί» το φυτό, ταυτόχρονα, τα «θυλακοειδή», οι ειδικές δομές που βρίσκονται στα φυτικά κύτταρα αποθηκεύουν την ενέργεια από τον ήλιο.

Οι επιστήμονες ήταν σε θέση να αλλάξουν τις πρωτεΐνες αυτές που βρίσκονται μέσα στα θυλακοειδή και να διακόψουν τη ροή ηλεκτρονίων, χρησιμοποιώντας το φυτό ως έναν ηλεκτρικό αγωγό, γεγονός που τους έδινε τη δυνατότητα να πάρουν τα ηλεκτρόνια από το φυτό και να τα μεταφέρουν στο εργαστήριο χρησιμοποιώντας ειδικό καλώδιο.

Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων, η ενέργεια που δημιουργήθηκε ήταν διπλάσια από αυτή που παράγουν τα τεχνητά κυκλώματα. Αν και χρειάζεται περισσότερη μελέτη ώστε η συγκεκριμένη τεχνολογία να είναι σε θέση να κυκλοφορήσει στην αγορά, οι μελέτες θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη λειτουργία των ηλιακών συλλεκτών, και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών.

«Η καθαρή ενέργεια είναι η ανάγκη του αιώνα» τόνισε ο Ραμασάμι και πρόσθεσε ότι «Αυτή η προσέγγιση μπορεί μια μέρα να αλλάξει εντελώς τον τρόπο με τον οποίο παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια από την ηλιακή ακτινοβολία. Αντί για γιγάντιες θορυβώδεις γεννήτριες είναι πιθανό ότι μπορεί μια ημέρα να έχουμε μικρούς οικολογικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε κάθε γειτονιά.»

(Πηγή inhabitat.gr)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ