Χάκερ έκλεψαν 45 εκ. δολάρια αδειάζοντας ΑΤΜ σε όλο τον κόσμο - iefimerida.gr

Χάκερ έκλεψαν 45 εκ. δολάρια αδειάζοντας ΑΤΜ σε όλο τον κόσμο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τη... λεία του αιώνα πέτυχε μία διεθνής σπείρα, που κατάφερε να κλέψει 45 εκ. δολάρια μέσα σε λίγες ώρες, παραβιάζοντας τη βάση δεδομένων των προπληρωμένων χρεωστικών καρτών και αδειάζοντας ΑΤΜ σε όλο τον κόσμο.

Επτά άτομα έχουν συλληφθεί ήδη στις ΗΠΑ και αρκετοί σε άλλες χώρες, στην υπόθεση που σύμφωνα με τους κατήγορους περιελάμβανε αναλήψεις από χιλιάδες μηχανήματα, χρησιμοποιώντας πλαστές μαγνητικές κάρτες. Οι δράστες κινήθηκαν με εκπληκτική ταχύτητα, δουλεύοντας με ομάδες σε όλο τον κόσμο.

Οι χάκερ μπήκαν στις βάσεις δεδομένων των τραπεζών, αφαίρεσαν τα όρια στις προπληρωμένες χρεωστικές κάρτες και απέκτησαν κωδικούς. Την ίδια ώρα άλλοι έβαζαν τα δεδομένα σε μία πλαστική κάρτα με μαγνητική ταινία, κάρτα-κλειδί από ξενοδοχείο είτε παλιά πιστωτική. Στη συνέχεια ένα δίκτυο συνεργατών ξεχύθηκε σε διάφορα σημεία για να κάνει αναλήψεις.

Κανένας ιδιώτης δεν έχασε χρήματα. Στόχος της σπείρας ήταν τα ποσά που διαθέτουν οι Τράπεζες για τις χρεωστικές κάρτες και δεν ασχολήθηκαν με προσωπικούς ή εταιρικούς λογαριασμούς.

Οι επιθέσεις που έλαβαν χώρα ήταν δύο διαφορετικές: μία το Δεκέμβριο που απέφερε στους ληστές 5 εκ. δολάρια και μία το Φεβρουάριο στην οποία η λεία έφτασε τα 40 εκ. μέσα σε 10 ώρες, έπειτα από 36.000 αναλήψεις.

Επίσης, οι επιθέσεις έγιναν σε δύο τράπεζες: των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Ομάν, που θεωρείται πως έχουν χαμηλότερα στάνταρντς ασφάλειας. Τα ΑΤΜ από όπου έγιναν οι αναλήψεις ήταν από την Ιαπωνία έως την Αίγυπτο και από τον Καναδά έως τη Σρι Λάνκα, ενώ στην έρευνα συνεργάστηκαν οι διωκτικές αρχές περισσότερων από δέκα χωρών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ