Αθλια μικροκομματικά και συνδικαλιστικά παιχνίδια στην «πλάτη» των μαθητών - iefimerida.gr

Αθλια μικροκομματικά και συνδικαλιστικά παιχνίδια στην «πλάτη» των μαθητών

Αθλια μικροκομματικά και συνδικαλιστικά παιχνίδια στην πλάτη των μαθητών
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε μια κακόγουστη παράσταση με πρωταγωνιστές κόμματα και συνδικαλιστικές παρατάξεις μετατρέπεται η αντιπαράθεση για το ενδεχόμενο απεργιακής κινητοποίησης των εκπαιδευτικών στην περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων, λόγω της πρόθεσης του υπουργείου Παιδείας να τους προσθέσει δύο ώρες διδασκαλίας κάθε εβδομάδα.

Λίγο μετά τις 9 το βράδυ της Πέμπτης διεκόπη για την Παρασκευή η μαραθώνια συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΟΛΜΕ, με το ΠΑΜΕ να δηλώνει κατηγορηματικά ότι διαφωνεί με απεργία διαρκείας στις εξετάσεις και τις υπόλοιπες παρατάξεις να συμφωνούν κατ' αρχήν στην κήρυξη 24ωρης απεργίας για τις 17 Μαΐου και πενθήμερης απεργίας από τις 20 έως τις 24 Μαΐου.

Κάτι που αν επικυρωθεί από τις γενικές συνελεύσεις του κλάδου δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε επιστράτευση των καθηγητών στο πρότυπο των εργαζομένων στο μετρό.

Παράλληλα, εξελίσσεται μια πολιτική φαρσοκωμωδία με τα κόμματα και τις συνδικαλιστικές τους παρατάξεις να χρησιμοποιούν χωρίς αιδώ το ζήτημα των πανελλαδικών εξετάσεων ως εφαλτήριο ενόψει του 16ου συνεδρίου της ΟΛΜΕ που θα διεξαχθεί από τις 30 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου για να αναδείξει και το νέο διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας.

Οι ανακοινώσεις της ντροπής

Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας που εγκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ, λόγω δηλώσεων στελεχών του, ότι ενθαρρύνει τις απεργιακές κινητοποιήσεις των καθηγητών την ώρα των εξετάσεων.

Ομως δεν βρίσκει να πει το παραμικρό για τον πρόεδρο της ΟΛΜΕ, συνδικαλιστή της γαλάζιας ΔΑΚΕ Νίκο Παπαχρήστο, ο οποίος πρωτοστατεί στην κήρυξη της απεργίας ενώ ταυτόχρονα κλείνει το μάτι στην κυβέρνηση και αυτοκλήτως -σχεδόν παρακαλετά, χωρίς να έχει τεθεί επισήμως το θέμα- δηλώνει «ας μας επιστρατεύσουν αν θέλουν. Θα γυρίσουμε πίσω με το κεφάλι ψηλά».

Την ίδια ώρα, ο επίσημος ΣΥΡΙΖΑ -επειδή προφανώς θέλει να φυλάγεται- στη δική του ανακοίνωση δεν αναφέρει καν τη λέξη απεργία σε αντίθεση με τις δηλώσεις στελεχών του σε κανάλια και ραδιοφωνικούς σταθμούς. Και απλώς καλεί την κυβέρνηση να παγώσει τις αποφάσεις της και να αρχίσει διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα, ενώ επιτίθεται στη ΝΔ, απαντώντας σε σχετική ανακοίνωσή της, τονίζοντας ότι «για μια ακόμα φορά η ΝΔ παίζει άθλια μικροπολιτικά παιχνίδια με τις αγωνίες της ελληνικής κοινωνίας».

Από τη δική τους πλευρά το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ ενώ τάσσονται κατά της απεργίας στις εξετάσεις, ζητούν από το υπουργείο Παιδείας να αποσύρει όλες τις ρυθμίσεις που βρίσκουν αντίθετους τους καθηγητές. Αρα ουσιαστικά ζητούν από την κυβέρνηση την οποία στηρίζουν απλώς να μην κάνει τίποτε.

Και το κερασάκι έρχεται από το ΠΑΜΕ που προφανώς σε ένα πρώτο δείγμα γραφής του νέου γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, ζητά να γίνει μία 48ωρη απεργία πριν τις εξετάσεις γιατί -όπως τονίζει- η ενδεχόμενη απεργία διαρκείας την περίοδο των εξετάσεων θα πλήξει το λαϊκό κίνημα.

Ειδικότερα, το ΠΑΜΕ επισημαίνει ότι:

Οι εκπαιδευτικοί, όπως και όλος ο λαός, έχουν απέναντί τους τη βάρβαρη πολιτική συγκυβέρνησης–Ε.Ε. που τσακίζει συνολικά τα λαϊκά δικαιώματα, όλους τους εργαζόμενους, όλους τους κλάδους. Βασικό εργαλείο στο πέρασμα αυτής της πολιτικής είναι η τρομοκράτηση, η συκοφάντηση, η στοχοποίηση όσων αγωνίζονται. Καλλιεργούν τον «κοινωνικό αυτοματισμό», το «διαίρει και βασίλευε». Πώς απαντά σε αυτό το σχεδιασμό η ηγεσία της ΟΛΜΕ;

Οδηγώντας τον κλάδο σε τυφλή απεργία χωρίς συμμαχίες, χωρίς σχέδιο, χωρίς προοπτική.

Ενώ η επίθεση και με το πολυνομοσχέδιο αυτό χτυπά το σύνολο του Δημόσιου Τομέα, πρότειναν απεργία διαρκείας πάνω στις πανελλαδικές εξετάσεις, με μόνο ένα αίτημα και μόνο για ένα κλάδο (ΟΛΜΕ). Ούτε καν κοινή απεργία με τη ΔΟΕ, με τους άλλους κλάδους του Δημοσίου (και στην Πρωτοβάθμια 9.300 συνάδελφοί μας αναπληρωτές δυνητικά είναι υπό απόλυση).

Με μοχλό πίεσης τις εξετάσεις, όχι μόνο δεν ανοίγουν δρόμο για τη συμμαχία με τους εργαζόμενους γονείς και τους μαθητές, αλλά στρώνουν το έδαφος στην προπαγάνδα της κυβέρνησης, ώστε να απομονώσει και να τσακίσει τον κλάδο.

Μιλάνε για απεργία διαρκείας στις εξετάσεις και αναγνωρίζουν ότι «είναι δεδομένο ότι η κοινωνία θα είναι απέναντί μας ... είναι δεδομένη η εχθρότητα» (Πρόεδρος Δ.Σ. ΟΛΜΕ), αλλά την ώρα που ψηφιζόταν το πολυνομοσχέδιο διαδήλωναν στο μπλοκ των ΟΛΜΕ-ΔΟΕ όλοι κι όλοι 25 άτομα!

Η ηγεσία της ΟΛΜΕ παίζει πολιτικά, επικοινωνιακά παιχνίδια στις πλάτες του κλάδου. Οι μεν ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚ για να εξιλεωθούν από τη στήριξη που έδιναν και δίνουν τόσα χρόνια στην κυβερνητική πολιτική, οι δε δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν αυτή την απεργία ως πολιτική επένδυση, ως εφαλτήριο που θα συμβάλλει ώστε να 'ρθει στο κυβερνητικό προσκήνιο ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ από την πλευρά τους χρησιμοποιούν τα καλέσματα γι' αυτή την απεργία για τις δικές τους επικοινωνιακές ανάγκες, για την αυτοεπιβεβαίωσή τους ότι «και καλά» είναι το πιο αγωνιστικό κομμάτι του κλάδου. Επιβεβαιώνεται η εκτίμηση του ΠΑΜΕ ότι αυτές οι ηγεσίες δεν μπορούν να οργανώσουν αγώνες με αποτελέσματα, μπαίνουν σε έναν αγώνα για να βγουν γρήγορα-γρήγορα, αρκεί η απεργία στις εξετάσεις να εξυπηρετήσει το επικοινωνιακό τους παιχνίδι! Μία τέτοια εξέλιξη βολεύει τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που θέλουν ένα κίνημα ηττημένο, βολεύει και το ΣΥΡΙΖΑ που σε συνθήκες «αριστερής» διακυβέρνησης δεν θα θέλει πολλά-πολλά μπερδέματα στα πόδια του από ένα ισχυρό, λαϊκό κίνημα.

Καρφί δεν τους καίγεται αν τσακιστεί το κίνημα. Πρόκειται για καθαρό τυχοδιωκτισμό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ