Τα θύματα της χολέρας στην Αϊτή απειλούν με μήνυση τον ΟΗΕ - iefimerida.gr

Τα θύματα της χολέρας στην Αϊτή απειλούν με μήνυση τον ΟΗΕ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τελεσίγραφο 60 ημερών έδωσαν στον ΟΗΕ τα θύματα της επιδημίας χολέρας που έπληξε την Αϊτή. Μέσα σε αυτό το διάστημα θα πρέπει να έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις για την αποζημίωση δισεκατομμυρίων δολαρίων που διεκδικούν, διαφορετικά θα κινηθούν νομικά ενάντια στον Οργανισμό.

Ο ΟΗΕ κατηγορείται πως από αμέλειά του προκάλεσε τη μόλυνση του νερού στην Αϊτή με χολέρα. Ήδη ο Οργανισμός απέρριψε το αρχικό αίτημα για αποζημίωση πριν από μερικούς μήνες και επιμένει ότι δεν κινδυνεύει αν τα θύματα ακολουθήσουν τη νομική οδό.

Η επιδημία ξέσπασε στην Αϊτή το 2010, έπειτα από τον ισχυρό σεισμό που «ισοπέδωσε» τη χώρα, κοντά σε ένα στρατόπεδο κυανόκρανων, όπου σωλήνες αποχέτευσης μόλυναν το ποτάμι της περιοχής. Στο στρατόπεδο φιλοξενούνταν κυανόκρανοι από το Νεπάλ, όπου η χολέρα είναι ενδημική. Ο Ντάνιελ Λαντέιν, αξιωματούχος του ΟΗΕ που ειδικεύεται στη συγκεκριμένη ασθένεια, επεσήμανε ότι είναι πολύ πιθανό η επιδημία να προήλθε από τους στρατιώτες.

Ενάντια στον ΟΗΕ έχουν κινηθεί οι συγγενείς των 8.000 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από τη χολέρα, αλλά και εκατοντάδες χιλιάδες άτομα που αρρώστησαν. Οι δικηγόροι τους υποστηρίζουν ότι ο ΟΗΕ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και προειδοποιούν ότι θα κινήσουν νομικές διαδικασίες στη Ν. Υόρκη αν δεν ξεκινήσουν οι συζητήσεις μέσα στις επόμενες 60 ημέρες. Σύμφωνα με τους δικηγόρους, θα κατατεθεί αίτημα για αποζημίωση ύψους 100.000 δολαρίων για τις οικογένειες των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους και 50.000 για κάθε έναν που προσβλήθηκε από την ασθένεια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ