Σκηνοθεσία όπερας του Βάγκνερ με ναζιστικές αναφορές προκάλεσε τη ματαίωση της παράστασης στη Γερμανία - iefimerida.gr

Σκηνοθεσία όπερας του Βάγκνερ με ναζιστικές αναφορές προκάλεσε τη ματαίωση της παράστασης στη Γερμανία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι σκληρές σκηνές που περιελάμβανε και οι μαζικές αντιδράσεις που πυροδότησε οδήγησαν τελικά στη ματαίωση μίας παράστασης βασισμένης σε όπερα του Ρίχαρντ Βάγκνερ στο Ντίσελντορφ. Μόλις μία εβδομάδα μετά την πρεμιέρα, το «ναζιστικό περιεχόμενο», όπως χαρακτηρίστηκε, του έργου οδήγησε τη διεύθυνση της Όπερα του Ρήνου να το «κατεβάσει», έπειτα από την άρνηση του σκηνοθέτη να κάνει τροποποιήσεις.

Η υπόθεση εκτυλίσσεται σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης, στη σκηνή κάνει τη εμφάνισή του ένας θάλαμος αερίων, ενώ μπροστά στα μάτια των θεατών Ναζί ξυρίζουν τα κεφάλια μελών μίας οικογένειας πριν την εκτελέσουν.

Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα «The Rheinoper», ειδικά η τελευταία σκηνή οδήγησε κάποιους θεατές στην αναζήτηση ιατρικής βοήθειας έπειτα από την παρακολούθηση της παράστασης.

Με ανακοίνωσή της, η Όπερα του Ρήνου παραδέχθηκε πως κάποιες σκηνές ήταν πολύ ρεαλιστικές και ότι προκάλεσαν «ψυχολογικό στρες» σε θεατές. Παρά τις συζητήσεις με τον σκηνοθέτη Μπούρκχαρντ Κοσμίνσκι για πιθανές αλλαγές, εκείνος «αρνήθηκε για καλλιτεχνικούς λόγους», σύμφωνα με την ανακοίνωση, η οποία επεσήμανε πως «εννοείται ότι πρέπει να σεβαστούμε, και για νομικούς λόγους, την καλλιτεχνική ελευθερία του σκηνοθέτη».

Η παράσταση «ανέβηκε» την περασμένη εβδομάδα και σύμφωνα με την «The Rheinoper» υπήρξαν βίαιες αντιδράσεις στην πρεμιέρα. Μιλώντας στο Associated Press, ο επικεφαλής της κοινότητας των Εβραίων στο Ντίσελντορφ, Μίκαελ Ζεντέι Χάισε ανέφερε πως θεατές αποδοκίμαζαν και χτυπούσαν τις πόρτες φεύγοντας διαμαρτυρόμενοι, ενώ χαρακτήρισε τη μεταφορά της Όπερας «κακόγουστη και εκτός νομιμότητας».

Ο Βάγκνερ ήταν γνωστός για τις αντισημιτικές πεποιθήσεις του, ενώ συχνά παραγωγές έργων του προκαλούν αντιδράσεις στη Γερμανία.

Μάλιστα, αναμένονται αρκετές και στο άμεσο μέλλον, καθώς πλησιάζει η επέτειος των 200 χρόνων από τη γέννηση του συνθέτη και αρκετά θέατρα στη χώρα ετοιμάζουν αντίστοιχες παραγωγές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ