Ποιος είναι ο Ντέιβιντ Μόγιες, ο αντικαταστάτης του Σερ Αλεξ Φέργκιουσον [εικόνες, βίντεο] - iefimerida.gr

Ποιος είναι ο Ντέιβιντ Μόγιες, ο αντικαταστάτης του Σερ Αλεξ Φέργκιουσον [εικόνες, βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Ζοσέ Μουρίνιο θα... σκότωνε για τη θέση του. Οι περισσότεροι θα περίμεναν κάποια πιο mainstream επιλογή για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όπως Αντσελότι ή Κλοπ. Ο αντικαταστάτης του Σερ Αλεξ Φέργκιουσον, όμως, θα είναι ένας άλλος Σκωτσέζος, ο Ντέιβιντ Μόγιες της Εβερτον.

Ενας από τους πιθανούς λόγους που η Γιουνάιτεντ επέλεξε τον Μόγιες – πέραν της εκτίμησης που του έχει ο Σερ Αλεξ – είναι πως δεν αποτελεί και το νούμερο ένα όνομα στην προπονητική πιάτσα, επομένως θα είναι πιο εύκολο να συνεργαστεί με τον προκάτοχό του, ο οποίος δεν αποχωρεί τελείως από το Ολντ Τράφορντ. Ουσιαστικά θα έχει μια υψηλή εποπτεία.

Ο Μόγιες θεωρείται ο αναμορφωτής της Εβερτον, η οποία επί των ημερών του έπαψε να μάχεται κυρίως για την παραμονή της στην κατηγορία και απέκτησε υψηλότερες βλέψεις. Η ένσταση των οπαδών της Γιουνάιτεντ είναι πως δεν έχει κερδίσει ούτε έναν τίτλο, εκτός από το πρωτάθλημα της League Two με την Πρέστον. Ασυγχώρητο όταν πας σε έναν σύλλογο που θέλει να κερδίζει κάθε τίτλο.

Η οργανωτικότητα του φροντιστή

Ο 50χρονος τεχνικός από τη Γλασκώβη ξεκίνησε την μακρά του πορεία στο χώρο του ποδοσφαίρου από ball boy. Εγινε φροντιστής πλένοντας τα ρούχα της ομάδας του και αποκτώντας «ταλέντο στην οργάνωση και τον σχεδιασμό μιας ομάδας». Εγινε ποδοσφαιριστής στην ακαδημία του πατέρα του πριν τον «αρπάξει» η Σέλτικ και πλέον συνεχίζει ως προπονητής. Στην άκρη του πάγκου αποδείχτηκε σαφώς καλύτερος απ' ότι με τη μπάλα στα πόδια.

Διπλωματούχος από την ηλικία των 22 ξεκίνησε την καριέρα του από την Πρέστον το 1998 και το 2002 μπήκε στη ζωή του η Εβερτον. Στην αρχή αμφισβητήθηκε γιατί δεν είχε εμπειρίες από Πρέμιερ Λιγκ. Τα κατάφερε, όμως. Αναδείχτηκε προπονητής της χρονιάς για τρεις σεζόν (2002-03, 2004-05, 2008-09) και καθιέρωσε τα «ζαχαρωτά» στην πρώτη οκτάδα της βαθμολογίας». Εμεινε στο Λίβερπουλ για 11 χρόνια όντας ο μακροβιότερος τεχνικός στην Αγγλία μετά τους Φέργκιουσον και Βενγκέρ. Το... κοντέρ θα έγραφε περισσότερα χρόνια αν δεν ο Σερ Αλέξ δεν αποφάσιζε ξαφνικά να κάνει στην άκρη.

Ο Μόγιες έρχεται, ο Ρούνεϊ φεύγει...

Ο Μόγιες ανέκαθεν δήλωνε θαυμαστής του Φέργκιουσον. Τον ιντρίγκαρε ο τρόπος που έλεγχε τα πάντα στο Ολντ Τράφορντ. Ενας τρόπος που με τα νέα δεδομένα μάλλον να τον προβληματίζει πρέπει αν κι ο Φέργκιουσον, επίσης ανέκαθεν, εκτιμούσε τον νεαρό συμπατριώτη του. Το 1998, μάλιστα, τον είχε συναντήσει σε ένα άτυπο κάστινγκ για τη θέση του βοηθού προπονητή, την οποία τελικά κέρδισε ο Στιβ ΜακΛάρεν.

Οπότε ο Μόγιες μάλλον περισσότερο πρέπει να προβληματίζεται για τη συνύπαρξή του με τον Γουέιν Ρούνεϊ. Η καλύτερα οι ιδιοκτήτες της Γιουνάιτεντ θα πρέπει να αγχώνονται, αφού οι δύο άνδρες δύσκολα θα καταφέρουν να βρίσκονται στα ίδια αποδυτήρια δεδομένου ότι το 2007 είχαν φτάσει στα δικαστήρια. Τότε ο Μόγιες είχε καταθέσει αγωγή κατά του πρώην παίκτη του στην Εβερτον και ζητούσε αποζημίωση για ηθική βλάβη και συκοφαντία εξαιτίας όσων έλεγε γι αυτόν ο Ρούνεϊ στην αυτοβιογραφία του. Τα βρήκαν εξωδικαστικά, αλλά το γυαλί έχει σπάσει. Γι αυτό και ο σταρ της Μάντσεστερ ψάχνει ήδη την επόμενη ομάδα της καριέρας του.

Στο Μάντσεστερ, πάντως, θεωρούν πως ο Μόγιες είναι ο άνθρωπος που μπορεί να διατηρήσει τη Γιουνάιτεντ στις επιτυχίες, ενώ τον εμπιστεύονται πολύ σε ό,τι έχει να κάνει με τις μεταγραφές. Η αλήθεια είναι πως οι περισσότερες επιλογές του στην Εβερτον ήταν επιτυχημένες. Προφανώς λόγω του εξαντλητικού σκάουτινγκ που κάνει πριν πάρει την απόφαση να αγοράσει έναν ποδοσφαιριστή. Επειδή ξέρει ότι τα περιθώρια λάθους είναι μικρά. Στην Εβερτον. Γιατί στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη.

Ποιος είναι ο Ντέιβιντ Μόγιες, ο αντικαταστάτης του Σερ Αλεξ Φέργκιουσον [εικόνες, βίντεο] | iefimerida.gr 0
Ποιος είναι ο Ντέιβιντ Μόγιες, ο αντικαταστάτης του Σερ Αλεξ Φέργκιουσον [εικόνες, βίντεο] | iefimerida.gr 1
Ποιος είναι ο Ντέιβιντ Μόγιες, ο αντικαταστάτης του Σερ Αλεξ Φέργκιουσον [εικόνες, βίντεο] | iefimerida.gr 2
Ποιος είναι ο Ντέιβιντ Μόγιες, ο αντικαταστάτης του Σερ Αλεξ Φέργκιουσον [εικόνες, βίντεο] | iefimerida.gr 3
Ποιος είναι ο Ντέιβιντ Μόγιες, ο αντικαταστάτης του Σερ Αλεξ Φέργκιουσον [εικόνες, βίντεο] | iefimerida.gr 4
Ποιος είναι ο Ντέιβιντ Μόγιες, ο αντικαταστάτης του Σερ Αλεξ Φέργκιουσον [εικόνες, βίντεο] | iefimerida.gr 5
Ποιος είναι ο Ντέιβιντ Μόγιες, ο αντικαταστάτης του Σερ Αλεξ Φέργκιουσον [εικόνες, βίντεο] | iefimerida.gr 6
Ποιος είναι ο Ντέιβιντ Μόγιες, ο αντικαταστάτης του Σερ Αλεξ Φέργκιουσον [εικόνες, βίντεο] | iefimerida.gr 7
Ποιος είναι ο Ντέιβιντ Μόγιες, ο αντικαταστάτης του Σερ Αλεξ Φέργκιουσον [εικόνες, βίντεο] | iefimerida.gr 8
Ποιος είναι ο Ντέιβιντ Μόγιες, ο αντικαταστάτης του Σερ Αλεξ Φέργκιουσον [εικόνες, βίντεο] | iefimerida.gr 9
Ποιος είναι ο Ντέιβιντ Μόγιες, ο αντικαταστάτης του Σερ Αλεξ Φέργκιουσον [εικόνες, βίντεο] | iefimerida.gr 10
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ