Εκτός κάθε ελέγχου η ανεργία - Σκαρφάλωσε στο 27% - iefimerida.gr

Εκτός κάθε ελέγχου η ανεργία - Σκαρφάλωσε στο 27%

Στο 27% η ανεργία -11.633 έχασαν τη δουλειά τους μέσα σε ένα τρίμηνο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 11.663 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2013, με τον αριθμό τους να ανέρχεται σε 1.320.189 άτομα και το ποσοστό να ανεβαίνει στο 27% για τον Φεβρουάριο, από 26,7% που ήταν τον Ιανουάριο του 2013 και 21,9% τον Φεβρουάριο του 2012.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 245.021 άτομα σε σχέση με το Φεβρουάριο του 2012 (+22,8%) και κατά 11.663 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2013 (+0,9%) και ανήλθαν σε 1.320.189 άτομα. Αυτό σημαίνει ότι κάθε μέρα χάνουν τη δουλειά τους 671 πολίτες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στους νέους έως 24 ετών η ανεργία εκτοξεύθηκε στο 64,2% από 54,1% τον αντίστοιχο μήνα του 2012. Συγκεκριμένα, το σύνολο των απασχολουµένων εκτιµάται ότι ανήλθε σε 3.568.186 άτοµα.

Κατά περιφέρεια τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν σε Θεσσαλία - Στερεά Ελλάδα, Ήπειρο - Δυτική Μακεδονία και Αττική (28,7%) και Μακεδονία - Θράκη (27,8%).

Ρομπόλης: Υφεση και το 2014

Ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ ΓΣΕΕ/ ΑΔΕΔΥ Σάββας Ρομπόλης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και αναφερόμενος στα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ που κάνουν λόγο για θετικό ισοζύγιο απασχόλησης στο α' τετράμηνο του τρέχοντος έτους, τόνισε ότι «θα πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι, γιατί αυτές οι θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν με τις πρώτες συμβάσεις μερικής απασχόλησης για την τουριστική περίοδο στις τουριστικές περιοχές».

Στουρνάρας: Επιστροφή στις αγορές από τα τέλη του 2014

Την εκτίμησή του ότι η Ελλάδα θα μπει σε τροχιά ανάκαμψης από το 2014, ενώ στα τέλη του έτους αυτού θα μπορέσει επίσης να ξαναβγεί στις αγορές εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Ο υπουργός Οικονομικών, σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ, ανέφερε ότι η Ελλάδα έφτασε στα όρια της χρεοκοπίας, όμως τώρα «είμαστε σε πολύ καλό δρόμο» και πως φέτος «καταφέραμε να καλύψουμε πάνω από τα 2/3 το δημοσιονομικό κενό που υπήρχε, χωρίς να χρειαστεί να κοπούν συντάξεις».

Μελέτη της Alpha Bank: Εμφανή τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης της αγοράς εργασίας

Οι διαρθρωτικές αλλαγές στην αγορά εργασίας δίνουν στην ελληνική οικονομία την ικανότητα προσαρμογής τώρα, την περίοδο της βαθιάς ύφεσης, μετριάζοντας τις επιπτώσεις της κρίσης, αλλά και τη δυνατότητα προσέλκυσης επενδύσεων στο άμεσο μέλλον, όταν υπάρξει ανάπτυξη, εκτιμούν οι αναλυτές της Alpha Bank, σε έρευνα τους με θέμα «Η απελευθέρωση της αγοράς εργασίας ως μοχλός επανεκκίνησης της οικονομίας».

Όπως αναφέρεται στην έρευνα, γενικά, είναι ακόμη νωρίς να αδράξει η ελληνική οικονομία και κοινωνία τους καρπούς της δραστικής μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας, καθώς ο τελευταίος από τους νόμους για την αγορά εργασίας τέθηκε σε ισχύ μόλις τον Νοέμβριο του 2012. Εντούτοις, ο κύβος ερρίφθη, όπως τονίζεται χαρακτηριστικά.

Εχουν πλέον διαφανεί τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης της αγοράς εργασίας, όπως η αύξηση των προσλήψεων σε ετήσια βάση κατά τους τελευταίους οκτώ μήνες, η επιβράδυνση της μείωσης της απασχόλησης και η συγκράτηση των απολύσεων μέσω της μετατροπής των συμβάσεων μόνιμης απασχόλησης σε εκ περιτροπής ή μερική απασχόληση, κ.ά. Επίσης, πολλές μεγάλες επιχειρήσεις έχουν ήδη ανακοινώσει τα σχέδιά τους για επαναδραστηριοποίησή τους στην εγχώρια ελληνική οικονομία, την οποία εγκατέλειπαν ομαδικά τα προηγούμενα έτη, αναφέρει η έρευνα.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ