Γίνεται να ραγίσει η καρδιά; Επιστημονικές εξηγήσεις για καθημερινές εκφράσεις - iefimerida.gr

Γίνεται να ραγίσει η καρδιά; Επιστημονικές εξηγήσεις για καθημερινές εκφράσεις

Γίνεται να ραγίσει η καρδιά; Επιστημονικές εξηγήσεις για καθημερινές εκφράσεις
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Φράσεις όπως «ράγισε η καρδιά» ή «νιώθω πεταλούδες στο στομάχι» χρησιμοποιούνται πολύ συχνά για να υποδηλώσουν τη συναισθηματική κατάσταση ενός ατόμου. Ωστόσο όλες αυτές οι εκφράσεις έχουν την επιστημονική τους εξήγηση και πραγματικό αντίκτυπο στον οργανισμό.

Ας δούμε λοιπόν με την κυριολεκτική τους έννοια πως προέκυψαν μερικά από τα πιο διάσημα «κλισέ» που χρησιμοποιούμε καθημερινά.

«Πεταλούδες στο στομάχι»
Ερωτας, άγχος πριν από μία μεγάλη παρουσίαση, αγωνία για κάτι, όλα αυτά συντελούν στο συγκεκριμένο συναίσθημα, όμως κατά πόσο αντικατοπτρίζει πραγματική πάθηση; Το συγκεκριμένο συναίσθημα είναι ουσιασικά αντίδραση του εντέρου στο νευρικό σύστημα του οργανισμού, ο οποίος κάτω από μεγάλο στρες αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και ενεργοποιεί την αντίδραση φυγής ή πάλης στο σώμα, προκαλώντας την αίσθηση ότι κάτι «κινείται» στο στομάχι μας.

«Αρρώστησε από έρωτα»
Οσο κλισε κι αν ακούγεται αυτή η φράση κι όσο συνυφασμένη κι αν είναι με μυθιστορηματικά ρομάντζα, ενέχει μία μεγάλη δόση αλήθειας: Τα έντονα συναισθήματα προς ένα άλλο άτομο προκαλούν αϋπνία, ταχυκαρδία, απώλεια βάρους και προβλήματα συγκέντρωσης ενώ συχνά συμπεριλαμβάνουν ιδεοψυχαναγκαστικές τάσεις. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι γιατί όταν το άτομο «ερωτεύεται» αυξάνονται ορισμένοι νευροδιαβιβαστές όπως η ντοπαμίνη, η νορεπινεφρίνη και η οξυτοκίνη.

«Βελόνες στο πόδι»
Οταν καθίσουμε πολλή ώρα πάνω στο χέρι ή το πόδι μας και μουδιάσει, όταν προσπαθούμε να το κινήσουμε ξανά νιώθουμε να το τρυπάνε χιλιάδες μικρές καρφίτσες. Ο λόγος είναι ότι η παρατεταμένη πίεση στο συγκεκριμένο μέλος κόβει τη ροή του αίματος στα νεύρα με αποτέλεσμα να μη λειτουργούν σωστά. Τότε, ο εγκέφαλος στέλνει ανάμεικτα μηνύματα δίνοντας ταυτόχρονα την αίσθηση καψίματος, μουδιάσματος και τσιμπήματος.

«Ραγισμένη καρδιά»
Επίσης γνωστή ως «καρδιομυοπάθεια Takotsubo» (Takotsubo είναι ένα ιαπωνικό όνομα για μια παγίδα με τη μορφή χταποδιού) ή στρες μυοκαρδιοπάθειας, που οφείλεται στις κατεχολαμίνες (γνωστές και ως ορμόνες του στρες) και εμφανίζεται πολύ πιο συχνά στις γυναίκες από ότι στους άνδρες, όταν βρίσκονται σε αγχωτικές καταστάσεις, όπως μια σοβαρή ιατρική διάγνωση, καταστροφικές οικονομικές απώλειες, φυσικές καταστροφές η κατάθλιψη. Κατά τη διαδικασία αυτή το σώμα μιμείται την καρδιακή προσβολή,αλλά οι στεφανιαίες αρτηρίες παραμένουν ανεπηρέαστες.

«Ασπρισε από φόβο»
Σε καταστάσεις φόβου ή πανικού το σώμα αυτόματα απελευθερώνει τις ορμόνες του στρες οι οποίες με τη σειρά τους προκαλούν συστολή των αιμοφόρων αγγείων του προσώπου. Στη συνέχεια το αίμα στέλνεται στους μυς και σε άλλα μέρη του σώματός, που μπορεί να είναι αναγκαία για την επιβίωση, όπως τα πόδια, για να μπορεί το άτομο να τρέξει αν χρειαστεί. Ετσι στα σημεία από τα οποία απομακρύνθηκε το αίμα, το δέρμα γίνεται άσπρο σαν πανί.

(Πηγή Clickatlife.gr)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ