Εξωτικά άτομα με πυρήνες σε σχήμα αχλαδιού ανακάλυψαν ερευνητές - iefimerida.gr

Εξωτικά άτομα με πυρήνες σε σχήμα αχλαδιού ανακάλυψαν ερευνητές

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μία εντυπωσιακή ανακάλυψη που θα αλλάξει τα δεδομένα της Φυσικής έκανε διεθνής ομάδα επιστημόνων, αφού εντόπισαν άμεσες ενδείξεις για την ύπαρξη εξωτικών ατόμων με πυρήνα σε σχήμα αχλαδιού και όχι σφαιρικό όπως γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Η ανακάλυψη αυτή παρέχει νέες πληροφορίες για τις ήδη γνωστές δυνάμεις που συνδέουν τα πρωτόνια και τα νετρόνια σε έναν ατομικό πυρήνα, ενώ είναι πιθανό να βοηθήσει στην εύρεση μιας νέας θεμελιώδους δύναμης στη Φύση, που θα απαντούσε στο αιώνιο ερώτημα των Φυσικών: γιατί στο σύμπαν δημιουργήθηκε περισσότερη ύλη από ότι αντιύλη μετά το Μπιγκ Μπανγκ.

Ερευνητές από πολλές χώρες μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γερμανία, η Ελβετία, η Ισπανία, η Πολωνία, η Φινλανδία και το Βέλγιο, με επικεφαλής τον καθηγητή φυσικής Πίτερ Μπάτλερ του πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, βρήκαν σαφή ίχνη για τέτοιους αχλαδοειδείς πυρήνες σε δύο βαρείς πυρήνες των ραδιενεργών ατόμων ραδίου-224 και ραδονίου-220, που δημιουργήθηκαν μετά την πρόσκρουση πρωτονίων υψηλής ενέργειας πάνω σε καρβίδιο του ουρανίου, στις εγκαταστάσεις ISOLDE του CERN.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και δεκαετίες πως οι πυρήνες μπορούν να πάρουν διάφορα σχήματα, πέρα από σφαιρικό, όμως έως τώρα δεν είχαν στην πράξη ανακαλυφθεί στοιχεία που να ενισχύουν αυτήν τη θεωρία.

Οι μετρήσεις έδειξαν ότι το ραδόνιο-220 φαίνεται να «ταλαντεύεται» ανάμεσα σε ένα σφαιρικό και ένα αχλαδοειδές σχήμα πυρήνα, ενώ ο πυρήνας του ραδίου-220 είναι ένα γνήσιο και σταθερό αχλαδοειδές σχήμα.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν περαιτέρω συγκρούσεις σωματιδίων, όταν το CERN λειτουργήσει ξανά το 2015, με στόχο να βρουν κι άλλους πυρήνες με σχήμα αχλαδιού.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ