Αλένκα Μπράτουσεκ, η πρωθυπουργός που σφάζει και μαχαιρώνει τη Σλοβενία για να αποφύγει το ...Μνημόνιο - iefimerida.gr

Αλένκα Μπράτουσεκ, η πρωθυπουργός που σφάζει και μαχαιρώνει τη Σλοβενία για να αποφύγει το ...Μνημόνιο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα σκληρότερα μέτρα που έχουν εφευρεθεί ως σήμερα στην Ευρώπη της λιτότητας ετοιμάζεται να εφαρμόσει η νέα πρωθυπουργός της Σλοβενίας Αλένκα Μπράτουσεκ προκειμένου να μην έχει η χώρα της την τύχη της Κύπρου.

Η σιδηρά κυρία Μπράτουσεκ θέλει να επιβάλει ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων οργανισμών, ιδιωτικοποίηση της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζάς της και του μεγαλύτερου ομίλου τηλεπικοινωνιών, επιβολή «φόρου κρίσεως», αύξηση του ΦΠΑ, χαράτσι στα ακίνητα, νέους φορολογικούς συντελεστές, νέο μαχαίρι σε μισθούς και συντάξεις.

Στόχος της κυβέρνησης συνασπισμού της Σλοβενίας είναι να καταφέρει να βγει μόνη της από τον δημοσιονομικό γκρεμό χωρίς να επιβληθεί έξωθεν εξοντωτικό μνημόνιο. Ας σημειωθεί ότι η Moody's υποβάθμισε πρόσφατα την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας σε σκουπίδια.

Στις πρόσφατες συναντήσεις της κ. Μπράτουσεκ με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ μανουέλ Μπαρόζο έγινε προσπάθεια να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις ότι η Σλοβενία θα είναι το επόμενο μέλος της ΕΕ που θα ζητήσει βοήθεια από την Τρόικα. Ο ΟΟΣΑ δημοσιοποίησε ειδική έκθεση για τη Σλοβενία στην οποία αναφέρεται ξεκάθαρα πως η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με βαθιά ύφεση και «μεγάλη τραπεζική κρίση» και δεν είναι διατηρήσιμη η δημοσιονομική της θέση.

«Δεν είμαστε φορολογικός παράδεισος», ανέφερε η Πρωθυπουργός της Σλοβενίας για να αποφύγει συγκρίσεις με την Κυπριακή κρίση. Όλοι όμως γνωρίζουν ότι το μεγάλο πρόβλημα της Σλοβενίας είναι ότι τρεις κρατικές τράπεζες, που αντιστοιχούν στα δύο τρίτα ολόκληρου του χρηματοπιστωτικού κλάδου της χώρας, βρίσκονται αντιμέτωπες με μεγάλες επισφάλειες από μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Την ίδια στιγμή η οικονομία της Σλοβενίας βουλιάζει, αφού η ύφεση πέρσι ξεπέρασε το 2,3%.

Ποιά είναι η Σιδηρά Κυρία της Σλοβενίας

Λίγο καιρό πριν αναλάβει τα καθήκοντα του Πρωθυπουργού η Αλένκα Μπράτουσεκ ο προηγούμενος κεντροδεξιός Πρωθυπουργός Γιάνες Γιάνσα έγραφε στο τουίτερ ότι «η θητεία της θα διαρκέσει όσο και το μήκος της φούστας της». Από σύμπτωση ή όχι, την ημέρα που παρουσίαζε το κυβερνητικό της πρόγραμμα η Μπράτουσεκ φορούσε παντελόνια.

Είναι ειδική στα χρηματοοικονομικά και πέρασε από πολλά κόμματα πριν καταλήξει στο κεντροαριστερό Θετική Σλοβενία, του οποίου σήμερα ηγείται. Αρχισε την πολιτική της θητεία το 2006 με το κεντροδεξιό κόμμα LDS και μεταπήδησε σε διάφορα κόμματα πριν καταλήξει στην κεντροαριστερά. Ετέθη μάλιστα επικεφαλής όταν συνελήφθη ο προκάτοχός της, πρόεδρος του κόμματος Θετική Σλοβενία και μέντοράς της, για διαφθορά.

Ενώ θεωρείται γενικώς χαρισματική και δραστήρια η Αλένκα Μπράτουσεκ επικρίνεται από την αντιπολίτευση ότι διορίστηκε από την «οικονομική ολιγαρχία». Την κατηγορούν επίσης για λογοκλοπή στο Master που έκανε πάνω στο μάνατζμεντ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ