Συγγενείς μεταξύ τους σχεδόν όλοι οι Ευρωπαίοι - Οι λαοί τους μοιράζονται κοινά γονίδια - iefimerida.gr

Συγγενείς μεταξύ τους σχεδόν όλοι οι Ευρωπαίοι - Οι λαοί τους μοιράζονται κοινά γονίδια

Συγγενείς μεταξύ τους σχεδόν όλοι οι Ευρωπαίοι - Οι λαοί τους μοιράζονται κοινά
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στενούς βιολογικούς δεσμούς και κοινούς προγόνους φαίνεται πως έχουν σχεδόν όλοι οι λαοί της Ευρώπης, σύμφωνα με πρόσφατη αμερικάνικη έρευνα για το DNA των λαών της Γηραιάς Ηπείρου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή εξέλιξης και οικολογίας Γκράχαμ Κουπ του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας- Ντέιβις και τον γενετιστή Πίτερ Ραλφ του πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας- Λος Αντζελες, συνέκριναν στα πλαίσια της έρευνας, γενετικό υλικό από περισσότερους από 2.200 Ευρωπαίους, οι οποίοι ανήκαν σε 40 διαφορετικούς πληθυσμούς.

Η γενετική μελέτη έδειξε ότι ακόμα και άνθρωποι που ζουν στα δύο άκρα της ευρωπαϊκής ηπείρου, συνδέονται από γενετική άποψη μέσω των σχέσεων των προγόνων τους στο παρελθόν, ενώ μικρές τοπικές διαφορές παρατηρούνται σε περιπτώσεις μετανάστευσης και γεωγραφικών φραγμών.

Η εντυπωσιακή αυτή γενετική συγγένεια είχε προβλεφθεί θεωρητικά πριν από μια δεκαετία ωστόσο τώρα επιβεβαιώνεται από τη μελέτη των δειγμάτων του DNA, η οποία έφθασε σε βάθος έως 3.000 ετών, ενώ οι ερευνητές εκτιμούν ότι ανάλογη στενή συγγένεια είναι πιθανό να υπάρχει και σε άλλες ηπείρους του πλανήτη.

Παράλληλα, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι πληθυσμοί της Ανατολικής Ευρώπης συνδέονται κάπως πιο στενά μεταξύ τους από ότι οι λαοί της Δυτικής Ευρώπης, γεγονός που αποδίδεται στις σλαβικές επεκτάσεις και μεταναστεύσεις πριν από περίπου 1.000 χρόνια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ