Μαίνεται ο εμφύλιος στη Συρία – Κόπηκαν από χθες το βράδυ οι συνδέσεις διαδικτύου - iefimerida.gr

Μαίνεται ο εμφύλιος στη Συρία – Κόπηκαν από χθες το βράδυ οι συνδέσεις διαδικτύου

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αποκομμένη διαδικτυακά από τον υπόλοιπο κόσμο είναι από χθες το βράδυ η Συρία. Οπως καταγγέλλουν οι μεγάλοι διεθνείς πάροχοι δικτύου, όλες τις συνδέσεις στο εσωτερικό της χώρας, που σπαράσσεται από τον εμφύλιο μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων του προέδρου Μπασάρ Αλ Ασαντ και των ανταρτών, έχουν κοπεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Google οι υπηρεσίες διαδικτύου σταμάτησαν να λειτουργούν χθες το βράδυ και έκτοτε δεν έχουν επανέλθει. «Το έχουμε δει να συμβαίνει άλλες δύο φορές στο παρελθόν», είπε η Κριστίν Τσεν υπεύθυνη της υπηρεσίας ελεύθερης έκφρασης της Google και συνέχισε: «Ο αποκλεισμός πραγματοποιήθηκε ξανά τον περασμένο Νοέμβριο στη Συρία, αλλά και στην Αίγυπτο κατά τη διάρκεια της Αραβικής Ανοιξης».

Στη Συρία όλοι υποπτεύονται πως πίσω από τον διαδικτυακό αποκλεισμό της χώρας κρύβεται ο Ασαντ, αλλά κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποδειχτεί. Επίσημα η αιτία που... έπεσε το internet είναι άγνωστη κι έτσι θα παραμείνει εκτός κι αν κάποιος αν αναλάβει την ευθύνη. Σύμφωνα με την αμερικανική εταιρία Renesys η πρακτική αποκλεισμού της Συρίας από τον υπόλοιπο κόσμο έχει πολλές ομοιότητες με εκείνη του περασμένου Νοεμβρίου οπότε είχαν κοπεί τα δίκτυα τηλεφωνίας και internet σε μια προσπάθεια να μπλοκαριστεί η επικοινωνία των ανταρτών.

Η αποκοπή της Συρίας από το διαδίκτυο, βέβαια, δεν μπορεί να σταματήσει την αναμετάδοση πληροφοριών από το εσωτερικό της χώρας. Οπως συνέβη και στην Αίγυπτο, έτσι κι τώρα η Google ενημέρωσε πως η υπηρεσία Speak2tweet που αναμεταδίδει ηχητικά μηνύματα μέσω τηλεφώνου και τα μετατρέπει σε tweets λειτουργεί κανονικά.

Ο στρατός του Άσαντ ανακτά τον έλεγχο μιας στρατηγικής σημασίας πόλης

Στο μεταξύ, ο συριακός στρατός κατέλαβε σήμερα μιας στρατηγικής σημασίας πόλη που ήταν στα χέρια των ανταρτών, ύστερα από δύο μήνες σφοδρών βομβαρδισμών, σε μια προέλαση που δείχνει ότι οι δυνάμεις του προέδρου Ασαντ ανακτούν τον έλεγχο μιας διεθνούς οδικής αρτηρίας διαμετακόμισης, αναφέρουν πηγές της αντιπολίτευσης.

Η πτώση της πόλης Χιρμπέτ Γαζάλεχ που βρίσκεται στην πεδιάδα Χαουράν, πάνω στην οδική αρτηρία για την Ιορδανία, έγινε όταν το υποστηριζόμενο από την Ιορδανία στρατιωτικό συμβούλιο της συριακής αντιπολίτευσης δεν κατάφερε να μεταφέρει όπλα στις δυνάμεις που αμύνονταν στην πόλη.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε δυσαρέσκεια στους μαχητές της αντιπολίτευσης κυρίως για την ελλιπή ιορδανική υποστήριξη στις προσπάθειές τους να νικήσουν τις δυνάμεις του Ασαντ στην περιοχή, σύμφωνα με τοπικούς διοικητές των ανταρτών και ακτιβιστές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ