Το πρώτο smartphone για τυφλούς είναι γεγονός - iefimerida.gr

Το πρώτο smartphone για τυφλούς είναι γεγονός

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το πρώτο smartphone για χρήση αποκλειστικά από τυφλούς είναι σχεδόν έτοιμο και σύντομα θα είναι διαθέσιμο στην αγορά της Ινδίας, στην οποία και έλαβε χώρα η ανάπτυξή του. Κάνει χρήση του συστήματος Braille και υπόσχεται στους χρήστες του πως θα μπορούν να διαβάζουν τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους και να εκτελούν άλλες λειτουργίες, οι οποίες είναι αδύνατες για τους ίδιους με ένα απλό τηλέφωνο.

Ο δημιουργός του, Samit Dagar (εικόνα) εξηγεί τον τρόπο λειτουργίας τους. Η οθόνη είναι κατασκευασμένη έτσι ώστε να μετατρέπει τα δεδομένα σε σύμβολα Braille, τα οποία μπορεί ένας τυφλός να αντιληφθεί και να «διαβάσει» πληροφορίες. Ο ίδιος, ο οποίος είναι πτυχιούχος του Εθνικού Ινστιτούτου Σχεδιασμού της Ινδίας αναφέρει πως κίνητρό του υπήρξε το γεγονός ότι η τεχνολογία ήταν σαφώς προσανατολισμένη στο να υπηρετεί το μεγαλύτερο κομμάτι των ατόμων, αποκλείοντας τις μειοψηφίες.

Αυτή την περίοδο το πρωτότυπο είναι στο στάδιο των δοκιμών και αυτές είναι αρκετά ενθαρρυντικές. Ήδη αποτελεί έναν σύντροφο για άτομα με δυσκολίες όρασης και όχι απλά ένα τηλέφωνο.

Ο Dagar άρχισε το εγχείρημά του πριν από 3 χρόνια και άφησε την δουλειά για να επικεντρωθεί σε αυτό δημιουργώντας μια ομάδα έξι ατόμων. Χρηματοδοτείται από την Rolex στα πλαίσια ενός ερευνητικού προγράμματος και ο ίδιος έχει επιλεχθεί ανάμεσα σε άτομα από όλο τον κόσμο από την εταιρεία.

Το πρωτότυπο βασίζεται σε μια εδική τεχνολογία μετάλλων, σύμφωνα με την οποία ένα μέταλλο επανέρχεται στην αρχική του κατάσταση μετά την παραμόρφωσή του. Η οθόνη αποτελείται από ένα πλέγμα ακίδων οι οποίες κινούνται κάθετα αυξομειώνοντας το ύψος τους και έτσι σχηματίζονται σύμβολα Braille. Λειτουργεί βέβαια και αντίστροφα επιτρέποντας στον χρήστη να εισάγει πληροφορίες. Τα υπόλοιπα μέρη του smartphone δεν έχουν κάποια διαφορά σε σχέση με μια κοινή συσκευή του είδους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Braille τηλέφωνο για τυφλούς Samit Dagar
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ