CINETROLL: Συγκινεί η ελληνική ταινία με τη ζωή των δύο gay εραστών με ΗΙV που «Λάμπουν στο Σκοτάδι» - iefimerida.gr

CINETROLL: Συγκινεί η ελληνική ταινία με τη ζωή των δύο gay εραστών με ΗΙV που «Λάμπουν στο Σκοτάδι»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Τάσος (ΤΑΖ) Θεοδωρόπουλος θυμάται το μέλλον του, όπως δεν έχει τολμήσει αλλά θα ήθελε να το ονειρευτεί.

ΛΑΜΠΟΥΝ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ / THEY GLOW IN THE DARK - Bαθμολογία: 8 / 10

Ο Παναγιώτης Ευαγγελίδης, είναι από εκείνες τις περιπτώσεις ανθρώπων που αν περάσεις λίγες μέρες μαζί του, (μου έτυχε σε ένα φεστιβάλ στη Ρόδο), ανακαλύπτεις κάτω από την ηρεμία των χαρακτηριστικών του, 15 ταινίες και βάλε. Οι μισές έχουν γραφτεί, οι άλλες μισές περιμένουν το director's cut, άλλες είναι σεναριακά προσχέδια, κάποιες σε αναθεώρηση, και μερικές σε προσωπική διαλεκτική του ίδιου με την απόρριψη ή την έγκριση. Γιατί σε όλες τις περιπτώσεις, αποτελούν κομμάτια της ζωής του, προστατευμένα σαν μπομπίνες μέσα σε ένα σχεδόν ανατολίτικης αυστηρής απλότητας, με τζαζ αυτοσχεδιασμό, οικουμενική φιλοσοφική κατανόηση και αγάπη, και παιδήλικη χαρμολύπη.

Οι δύο του μέχρι τώρα σεναριακές συνεργασίες με τον Πάνο Κούτρα για την «Αληθινή Ζωή» και τη «Στρέλλα» αντανακλούν ακριβώς αυτό το αθώο αλά βαθιά ώριμο μπλεξίματος μυθοπλασίας και πραγματικότητας, ρεαλισμού και υπερφωτισμένου λούνα παρκ, μελοδράματος και αποδόμησης του. Ποιότητες που κάθε άλλο παρά τυχαία, αποτυπώνονται στο πρώτο του μεγάλου μήκους κινηματογραφικό ντεμπούτο «Λάμπουν στο σκοτάδι». Ένα ντοκιμαντέρ, όχι από εκείνα τα βαρετά που κάθεσαι και ακούς παπαριές στην αφήγηση με παρέλαση ομιλούντων προσώπων και σκηνές εκμεταλλευτικής αληθοφάνειας, αλλά ένα ντοκιμαντέρ τόσο ζωντανό και συναισθηματικά μεστό που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι μια ταινία μυθοπλασίας.

Όπως και η ιστορία που αφηγείται. Αυτή δύο μεσήλικων gay πρώην εραστών, του Μάικλ και του Τζιμ που συναντιούνται μετά από 20 χρόνια, απένταροι και φορείς του ιού του AIDS, και αποφασίζουν να ζήσουνε στη Νέα Ορλεάνη, μετά την καταστροφή του τυφώνα Κατρίνα. Μετά την καταστροφή και της δικής τους ζωής, σε μια μυθική πόλη που ξαναγεννιέται, θα επιχειρήσουν να ξαναγεννηθούν και να επαναπροσδιοριστούν και οι ίδιοι, φτιάχνοντας και πουλώντας κουκλάκια στη λαϊκή αγορά της πόλης. Στην πόλη που ο Μάικλ λατρεύει, έχοντας τη ζήσει αυτοφλεγόμενος, πουλώντας σεξουαλικά το κορμί του στη νιότη του. Αντιμέτωποι με το παρελθόν, το χρόνο που κυλάει, την αρρώστια, τις μνήμες τους, τις ελπίδες τους, τον επαναπροσδιορισμό της εφηβικής μαγείας (και των τραυμάτων της) από μια άλλη ηλικιακά οπτική γωνία, την ερωτική τους «διαφορετική» ταυτότητα.

CINETROLL: Συγκινεί η ελληνική ταινία με τη ζωή των δύο gay εραστών με ΗΙV που «Λάμπουν στο Σκοτάδι» | iefimerida.gr 0

Λάμποντας στο σκοτάδι. Όπως τα μάτια από τις κούκλες που φτιάχνουν, όπως οι μνήμες και οι ελπίδες της ζωής τους, όπως τα φώτα μέσα στην πολλά υποσχόμενη και ταυτόχρονα σαρκοφαγική νύχτα, όπως οι έκπτωτοι άγγελοι που αποφασίζουν ότι αξίζει το ρίσκο να προσπαθήσουν να πετάξουν απαλλαγμένοι από το φορτίο των φτερών των μυθολογικών φτερών της νιότης τους, ποντάροντας στη λάμψη των καινούργιων χαμόγελων τους αλλά και των αποτυχιών τους, μέσα στο φυσικό black light ενός προσωπικού τους dance club, που αναδεικνύει τα αποτυπώματα των σωμάτων τους, των επιθυμιών τους, των μυστικών τους, των ενοχών τους, των απωθημένων τους, και του ιδρώτα τους. Σε μια μοναδική κινηματογραφικά ντοκιμενταρίστικη, διεθνή ελληνική εμπειρία, που κυλάει σαν μια ηθελημένα ξεκούρδιστη, τραχιά αλλά πανέμορφη μπαλάντα η οποία ψάχνει να βρει το ρυθμό της.

Δε σε εκβιάζει με τη δήθεν σοβαρότητα, την αγενή φολκλόρ μελοδραματικότητα, την εκμεταλλευτική αδιακρισία ή την τελειότητα της φόρμας της. Αλλά σε προϊδεάζει για μια ομορφιά που καλείσαι να την ανακαλύψεις, να τη ρουφήξεις μαζί με του ήρωες της. Να δεις την ταινία για να ακούσεις ολοκληρωμένο το τραγούδι στο τέλος. Όπως και οι ήρωες της, όπως και όσοι ανέλαβαν το ρίσκο αυτού του τόσο διαφορετικού και αναζωογονητικού για την ελληνική μετάφραση του όρου, ντοκιμαντέρ. Βραβείο FIPRESCI (Διεθνής Ένωσης Κριτικών) στο τελευταίο φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσαλονίκης.

* Προβάλλεται από την Πέμπτη 2 Μαίου αποκλειστικά στον κινηματογράφο ΔΑΝΑΟΣ.

** Μάθετε περισσότερα εδώ https://www.facebook.com/TheyGlowInTheDark?fref=ts

*** ακολουθήστε τον ΤΑΖ στο www.facebook.com/tazthebuzz ή στο www.twitter.com/klarinabourana. Κάντε LIKE στην επίσημη σελίδα του fb www.facebook.com/SigaikaProductions για να μαθαίνετε όσα χρειάζεστε, προκειμένου να καίτε τον εγκέφαλο (των άλλων) ή επικοινωνήστε με το terra_gelida@hotmail.com για μέιλ και υποθέσεις προσωπικής εκδίκησης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ