Τομή στη σύγχρονη Ιστορία: H Μεγάλη Βρετανία θα αναγκαστεί να αποζημιώσει τα θύματα των αποικιών της - iefimerida.gr

Τομή στη σύγχρονη Ιστορία: H Μεγάλη Βρετανία θα αναγκαστεί να αποζημιώσει τα θύματα των αποικιών της

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η βρετανική κυβέρνηση θα αναγκαστεί να αποζημιώσει όλα τα θύματα των εγκλημάτων που διαδραματίστηκαν στις πρώην αποικίες της. Και αυτό θα συμβεί όταν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τους Μάο Μάο της Κένυα.

Ο βρετανικός Τύπος αποκάλυψε την Κυριακή 5 Μαΐου ότι οι δικηγόροι της βρετανικής κυβέρνησης διαπραγματεύονται αυτή τη στιγμή με πρώην αντάρτες της Κένυα, τους Μάο Μάο, οι οποίοι επαναστάτησαν εναντίον των αποικιοκρατών το 1950. Τα επεισόδια διήρκησαν περίπου 8 χρόνια στη διάρκεια των οποίων υπήρξαν 80.000 θύματα αφού επρόκειτο για την πιο αιματηρή καταστολή της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, σύμφωνα με τον Guardian.

Την εποχή εκείνη περίπου 80.000 ως 300.000 Κενυάτες κλείστηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης ή σε χωριά που επιβλέπονταν από βρετανικές δυνάμεις καταστολής.

Οι πρώην αντάρτες εξηγούν ότι υπήρξαν θύματα βαρβαρότητας και βασανιστηρίων. Ανάμεσα στα πρόσωπα που αφορά αυτή η διαπραγμάτευση είναι ο παππούς του Αμερικανού προέδρου Χουσεΐν Ονυάγκο Ομπάμα. Η χήρα του εξηγεί ότι του είχαν βάλει βελόνες στα νύχια και τους γλουτούς και του είχαν συμπιέσει τους όρχεις με σιδερένια τανάλια. Πολλές πράξεις παρόμοιας βιαιότητας βρίσκονται σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ηξερε η βρετανική κυβέρνηση αυτές τις πρακτικές; Επί μακρόν αρνήθηκε τις ευθύνες και είχε επιλέξει τη γραμμή άμυνας σύμφωνα με την οποία οι πρώην αντάρτες έπρεπε να αναζητήσουν αποζημίωση από την κυβέρνηση της Κένυα. Την εποχή των αποικιών η Κένυα είχε μιας μορφής αυτοδιοίκητο (indirect rule) σύμφωνα με το οποίο ελάμβαναν τις αποφάσεις για την τύχη της χώρας.

Ωστόσο όπως αποδεικνύεται από τα μυστικά αρχεία του υπουργείου Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας το Λονδίνο είχε λεπτομερώς γνώση γα όσα συνέβαιναν στις φυλακές της Κένυα. Ενα σημείωμα αποκαλύπτει ότι οι συνθήκες ζωής των φυλακισμένων «θύμιζε τρομακτικά τη ναζιστική Γερμανία ή τη σοβιετική Ρωσία». Ενας νόμος σιωπής κάλυπτε τα γεγονότα. «Αν πρέπει να αμαρτήσουμε πρέπει να το κάνουμε σιωπηλά» έγραφε κάποιος εκείνη την εποχή.

Συνέπεια αυτών των αποκαλύψεων είναι το γεγονός ότι η βρετανική κυβέρνηση δέχτηκε να διαπραγματευθεί με τους Μάο Μάο. Αυτό πιθανόν να στοιχίσει πολλές δεκάδες εκατομμύρια λίρες στην Βρετανία αφού πρέπει να αποζημιωθούν πάνω από 10.000 φυλακισμένοι.Θεωρείται βέβαιο ότι και άλλες αποικίες θα ζητήσουν παρόμοιες αποζημιώσεις για αποικιοκρατικά εγκλήματα και η Βρετανία θα δει το παρελθόν της να ζωντανεύει με τον πιο αποκρουστικό τρόπο. Πηγή Le Monde

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ