Σπανούλης: «Αυτό που έγινε πέρσι γίνεται μια φορά στα 100 χρόνια» - iefimerida.gr

Σπανούλης: «Αυτό που έγινε πέρσι γίνεται μια φορά στα 100 χρόνια»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Βασίλης Σπανούλης παραχώρησε συνέντευξη σε γερμανική ιστοσελίδα ενόψει του Final-4 του Λονδίνου και μίλησε για τον περσινό θρίαμβο του Ολυμπιακού, τη φετινή διεκδίκηση και τα φαβορί της διοργάνωσης.

Αναλυτικά:

-Πέρσι είχατε κάνει ένα δραματικό φινάλε στον τελικό. Τι περιμένεις φέτος απέναντι στην ΤΣΣΚΑ;

«Φέτος είναι μία νέα κατάσταση. Η ΤΣΣΚΑ έχει μία εντελώς διαφορετική ομάδα, νέο προπονητή, νέο στυλ παιχνιδιού. Θα γίνει ένα διαφορετικό παιχνίδι. Μας ενδιαφέρει πλέον μόνο το παρόν. Τι έγινε πέρσι πλέον δεν έχει σημασία».

-Άρα πιστεύεις ότι ο περσινός τελικός δεν θα επηρεάσει τι θα γίνει φέτος;

«Ίσως από την πλευρά της ΤΣΣΚΑ. Εμείς όμως είμαστε προσηλωμένοι μόνο στο ερχόμενο παιχνίδι».

Ποιες είναι οι πιθανότητες να υπερασπιστείτε τον τίτλο;

«Είναι δύσκολο να πω. Είχαμε μία μεγάλη σεζόν, αλλά τώρα φτάσαμε στο Final 4 και όταν φτάνεις τόσο μακριά, θέλεις φυσικά να κερδίσεις. Παίξαμε τόσα πολλά παιχνίδια και τώρα μας λείπουν μόνο δύο νίκες για να πάρουμε το τρόπαιο».

-Ποια ομάδα είναι το φαβορί;

«Είναι δύσκολο να επιλέξεις μια ομάδα. Όλες έχουν τις ίδιες πιθανότητες, αν και εμείς πάμε εκεί μάλλον σαν αουτσάιντερ. Θα δούμε».

Και πέρυσι ο Ολυμπιακός ήταν αουτσάιντερ και έφτασε στον τίτλο. Μπορείς να περιγράψεις τα συναισθήματά σου μετά από αυτό το θρίαμβο;

«Ήταν κάτι απίστευτο. Από αυτά που γίνονται μια φορά στα 100 χρόνια. Είναι σπάνιο μια ομάδα με μπάτζετ 8-10 εκατ. ευρώ να παίρνει τον τίτλο. Κανείς δεν περίμενε να πάρουμε την Ευρωλίγκα. Όλοι έλεγαν πως η πρόκριση στους 16 ήταν ο στόχος μας. Σκεφτείτε τι σημαίνει για μία ομάδα με στόχο να πάει στο Top 16 να κατακτά τον τίτλο. Όμως παλέψαμε πολύ σκληρά για να τα καταφέρουμε».

-Πώς αντιμετώπισαν αυτή τη νίκη στην Ελλάδα;

«Ήταν κάτι τρελό. Ήταν ο πρώτος τίτλος στην Ευρωλίγκα για τον Ολυμπιακό μετά από 15 χρόνια. Ήμασταν στο στάδιο μίας ανανέωσης στην ομάδα και τελικά πήραμε το τρόπαιο».

-Και το πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός είχε χρόνια να το κατακτήσει. Και φέτος είστε πρώτοι. Πιστεύεις πως αρχίζει μία νέα εποχή για την ομάδα;

«Ποτέ δεν ξέρεις. Για την ώρα είμαστε απλώς χαρούμενοι. Πρέπει να προχωρήσουμε βήμα-βήμα. Δεν θέλουμε να κάνουμε μεγαλόπνοα σχέδια, αλλά να απολαμβάνουμε τη στιγμή».

-Είσαι συμπαίκτης με τον Κάιλ Χάινς, που έπαιζε στη Γερμανία με την Μπάμπεργκ. Πόσο έχει συμβάλει στην επιτυχία της ομάδας;

«Ό,τι και να πω για την επίδρασή του στην ομάδα θα είναι λίγο. Είναι από αυτούς τους παίκτες που κάθε προπονητής θα ήθελε να έχει στην ομάδα του».

-Σας μιλάει καθόλου για τα χρόνια του στη Γερμανία;

«Ναι. Πέρασε όμορφα χρόνια στην Μπάμπεργκ, αλλά για εκείνον ήταν ώρα να κάνει το επόμενο βήμα. Μιλά με τα καλύτερα λόγια για την Μπάμπεργκ. Το γερμανικό πρωτάθλημα κάνει βήματα προόδου και κάθε χρόνο θα γίνεται καλύτερο. Παράλληλα επενδύονται πολλά χρήματα στο άθλημα».

-Ο Κώστας Παπανικολάου κέρδισε το βραβείο του καλύτερου ανερχόμενου στην Ευρωλίγκα. Έχεις να του δώσεις καμία συμβουλή;

«Το αξίζει πραγματικά. Μιλάμε πολύ, ειδικά στους αγώνες. Είμαι περήφανος για την πρόοδο που έχει παρουσιάσει σε όλους τους τομείς».

-Επελέγη από τους Νικς στα ντραφτ και τα δικαιώματά του πήραν οι Μπλέιζερς. Μιλά για το ΝΒΑ και σε έχει ρωτήσει γι' αυτό μιας και έχεις παίξει εκεί;

«Φυσικά, μιλάμε για το ΝΒΑ. Κάθε παίκτης ονειρεύεται να παίξει εκεί κάποια στιγμή και είμαι σίγουρος πως ο Κώστας θα το κάνει και θα έχει μία σπουδαία καριέρα. Δεν του έχω δώσει κάποια ιδιαίτερη συμβουλή».

-Όταν πήγες το 2006 στο ΝΒΑ ήσουν από τους κορυφαίους παίκτες στην Ευρώπη, αλλά επέστρεψες μετά από ένα χρόνο. Ποιο ήταν το μεγαλύτερό σου πρόβλημα;

«Για να πετύχεις στο ΝΒΑ χρειάζεται και λίγη τύχη. Πρέπει να είσαι στο κατάλληλο σημείο την κατάλληλη στιγμή. Πρέπει να ταιριάζεις στο σύστημα και να έχεις τον κατάλληλο προπονητή. Όλα αυτά δεν συνέβησαν στην περίπτωσή μου. Δεν υπήρχαν πολλοί Ευρωπαίοι στην ομάδα και ο προπονητής δεν χρησιμοποιούσε τους ξένους και τους ρούκι συχνά. Απλώς ήταν κακό το τάιμινγκ. Πάντως για μένα ήταν μια θετική εμπειρία. Με βοήθησε να χτίσω χαρακτήρα».

-Άρα δεν μετανιώνεις για την απόφασή σου να παίξεις εκεί;

«Όχι, σε καμία περίπτωση. Όμως ήταν λάθος να πάω στο Χιούστον, γιατί δεν ήταν η κατάλληλη ομάδα για μένα».

-Αν και είσαι καλός σουτέρ, όταν ήσουν στις ΗΠΑ είχες μόλις 17% στα τρίποντα. Πώς έγινε αυτό;

«Κάποιες φορές η μπάλα μπαίνει μέσα, άλλες όχι. Επίσης σπάνια παίρνω ελεύθερα σουτ. Συνήθως σουτάρω χωρίς ισορροπία ή με ένα χέρι στο πρόσωπό μου. Πάντα προσπαθώ να δημιουργώ τη φάση για τον εαυτό μου. Παράλληλα η σεζόν στο ΝΒΑ είναι πολύ μεγάλη. Έναν μήνα σουτάρεις καλά, άλλες έχεις προβλήματα. Ειδικά αν η άμυνα είναι πάνω σου. Σαν σκόρερ πρέπει να προσαρμοστείς. Και φυσικά το σουτ δεν είναι η μόνη πτυχή ενός αγώνα».

-Θα έκανες κάτι διαφορετικά αν γυρνούσες το χρόνο πίσω;

«Όπως είπα, δεν μετανιώνω για τίποτα. Κυρίως επειδή στις ΗΠΑ είχα πολύ χρόνο για να δουλέψω ατομικά πάνω στο παιχνίδι μου. Για πρώτη φορά στην καριέρα μου είχα τη δυνατότητα να επικεντρωθώ σε αυτό. Δούλεψα πάνω στην ταχύτητά μου, στο χειρισμό της μπάλας, στο σουτ. Στην Ευρώπη δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στην ομάδα και την τακτική, οπότε δεν έχεις πολύ χρόνο να δουλέψεις πάνω στο παιχνίδι σου. Η παρουσία μου στις ΗΠΑ με βοήθησε σαν παίκτη».

-Κι άλλοι σπουδαίοι παίκτες της Ευρώπης, όπως ο Ναβάρο και ο Γιασικεβίτσιους επέστρεψαν στην Ευρώπη μετά από λίγο καιρό στο ΝΒΑ. Οφείλεται αυτό στο διαφορετικό στυλ μπάσκετ μεταξύ Ευρώπης και ΝΒΑ;

«Αυτοί οι παίκτες είχαν συνηθίσει να παίζουν πολύ. Ήταν πρωταγωνιστές στις ομάδες τους. Στο ΝΒΑ έπρεπε να αρχίσουν από το μηδέν και πολλές φορές μπορεί να μην έχεις την υπομονή να παίζεις στην αρχή λιγότερο και να χρειάζεται να αποδείξεις ξανά την αξία σου».

-Αρκετοί Ευρωπαίοι έχουν πετύχει στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια. Κι εσείς ήσασταν μέλος της ελληνικής ομάδας που το 2006 είχε νικήσει τους Αμερικανούς στο Μουντομπάσκετ. Ποιες είναι οι διαφορές;

«Το αμερικανικό μπάσκετ είναι πολύ πιο αθλητικό, με περισσότερη ενέργεια. Επίσης υπάρχει πολύ ατομικό ταλέντο. Εδώ δίνεται περισσότερη έμφαση στην τακτική. Παίζει μεγαλύτερο ρόλο το μυαλό».

-Είσαι από τους κορυφαίους παίκτες στην Ευρώπη. Ποιες είναι οι αρετές σου;

«Βασικά δεν κάνω κάτι ιδιαίτερο. Απλώς προσπαθώ να βρίσκω κίνητρο συνεχώς, δουλεύω σκληρά και ποτέ δεν είμαι ικανοποιημένος. Κάνω ό,τι είναι απαραίτητο για να βοηθήσω την ομάδα. Παίζω πάντα για τη νίκη κι αν δεν τα καταφέρω στο τέλος έχω ακόμη μεγαλύτερο κίνητρο για να συνεχίσω να δουλεύω ακόμη πιο σκληρά».

-Ειδικά σε κρίσιμα παιχνίδια είσαι από τους πρωταγωνιστές. Είσαι συγκεντρωμένος σε κάτι συγκεκριμένο;

«Όχι. Απλά έχω εμπιστοσύνη στις δυνατότητές μου και νιώθω καλά όταν ένα παιχνίδι μπαίνει στην τελική του φάση. Πάντα έχω την αίσθηση πως μπορώ να πάρω τη σωστή απόφαση. Ακόμη κι αν-για παράδειγμα-χάσω μία βολή, δεν το σκέφτομαι στη συνέχεια. Στο κάτω-κάτω είμαστε άνθρωποι και δεν μπορούμε να κάνουμε τα πάντα σωστά. Ο Μάικλ Τζόρνταν έλεγε πάντα ότι παρά τις αποτυχίες δεν σταματούσε ποτέ. Και αυτό είναι τοπ μυστικό».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ