Γιάννης Ταμουρίδης: Είναι ο πρώτος Ελληνας ποδηλάτης που συμμετέχει για πρώτη φορά στο Γύρο της Ιταλίας [εικόνες, βίντεο] - iefimerida.gr

Γιάννης Ταμουρίδης: Είναι ο πρώτος Ελληνας ποδηλάτης που συμμετέχει για πρώτη φορά στο Γύρο της Ιταλίας [εικόνες, βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το δεύτερο σε αίγλη και σειρά μετά το Γύρο της Γαλλίας (Tour de France) -πρώτο όμως στις καρδιές πολλών- ποδηλατικό δρώμενο του Γύρου της Ιταλίας (Giro d' Italia) ξεκίνησε το Σάββατο που μας πέρασε (4/05/2013), ξυπνώντας μνήμες στους απανταχού λάτρεις του ευγενούς αθλήματος, αλλά και φέρνοντας σπουδαία νέα για τη χώρα μας, καθώς σε αυτό συμμετέχει ο πρώτος Ελληνας ποδηλάτης που αγωνίζεται σε ομάδα Pro Tour! Το όνομα αυτού: Γιάννης Ταμουρίδης.

Το να ζεις στην Ελλάδα και να ασχολείσαι με το ποδήλατο είναι κάτι. Το να ζεις, όμως, στην Ελλάδα και να ασχολείσαι με την αγωνιστική ποδηλασία – δηλαδή, την πραγματική ποδηλασία – και την ευρωπαϊκή ιστορία της είναι κάτι εντελώς διαφορετικό, καθώς το εν λόγω άθλημα (ή καλύτερα: η εν λόγω λατρεία) δεν φημίζεται για τις ορδές των πιστών της.

Πράγματι δεν είναι πολλοί εκείνοι που μπορούν να εκτιμήσουν την κομψή φιγούρα και το απαράμιλλο στυλ ποδηλασίας ενός Φάουστο Κόπι, την αγωνιστικότητα ενός Τζίνο Μπαρτάλι, την ήρεμη δύναμη ενός Έντι Μερξ, την «ροκ» επιθετικότητα του μεταγενέστερου Μάρκο Παντάνι, γνωστού και ως «Il Pirata», καθώς κατάπιναν χιλιόμετρα, μόνοι πάνω στο παλουκόσελο, γινόμενοι ένα με το πιο γοητευτικό τροχοφόρο που έχει επινοήσει η ανθρωπότητα.

«Μεγάλοι» απόντες τη θέση των οποίων έχουν πλέον πάρει οι high-tech Κάβεντις, Κανσελάρα και άλλοι, ζωντανές μηχανές που κάνουν τις αναβάσεις σε βουνά και πλαγιές να μοιάζουν «παιχνιδάκι», στο πλαίσιο του 96ου Γύρου της Ιταλίας που εκτείνεται από τη Νάπολη μέχρι την Μπρέσια.

Ανάμεσά τους και ο Ελληνας Γιάννης Ταμουρίδης, ο οποίος γεννήθηκε το 1980 στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε στα ΤΕΦΑΑ και είναι αθλητής της ποδηλασίας, τόσο στον δρόμο όσο και στην πίστα.

Τα τελευταία 5 χρόνια αγωνίστηκε με τη φανέλα της ΠΑΟΚ - SP Tableware και οι σημαντικότερες επιτυχίες της καριέρας του είναι οι εξής:

- Κυπελλούχος Κόσμου -πίστα, πόντοι 2009-2010

- 2ος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πίστας 2005

- 3ος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πίστας 2006

- 2ος στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Πίστας 2002

- 3ος στους Μεσογειακούς Αγώνες δρόμου 2009

- 7 Μετάλλια σε Παγκόσμια Κύπελλα πίστας 2005-2009

- 11ος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα δρόμου 2000

- 32 φορές Πρωταθλητής Ελλάδας 1997-2011

- 7 φορές Βαλκανιονίκης 1998-2002

- 10 Πανελλήνια ρεκόρ 4.000 m και 4.000 m ομαδικό

- 28ος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα δρόμου (ατομική χρονομέτρηση) 2012

Πλέον αποτελεί μέλος της βάσκικης ομάδας της Euskaltel Euskadi, μιας από τις πιο ιστορικές ομάδες της επαγγελματικής ποδηλασίας. Πρόκειται για τη δεύτερη μακροβιότερη – μετά τη βελγική Lotto – ομάδα (19 χρόνια) σε επίπεδο Pro Tour, ενώ διαθέτει τον ίδιο χορηγό τα τελευταία 15 χρόνια, κάτι που αποτελεί ρεκόρ. Ιδρύθηκε το 1993 ως «Fundación ciclista de Euskadi», ενώ από την επόμενη χρονιά (1994) ανέλαβε τη χρηματοδότησή της η κυβέρνηση του αυτόνομου διαμερίσματος της Χώρας των Βάσκων (Euskadi).

Στην ομάδα αγωνίζονταν μόνο Βάσκοι ποδηλάτες ή ποδηλάτες που είχαν ξεκινήσει το άθλημα από ακαδημίες βασκικών ομάδων. Τα άσχημα αποτελέσματα όμως της φετινής χρονιάς (μόλις 8 νίκες σε όλη τη σεζόν) και ο κίνδυνος του υποβιβασμού στην κατώτερη κατηγορία (Professional Continental), ανάγκασε τους υπεύθυνους να πάρουν μια ιστορική απόφαση, να ανοίξουν δηλαδή τις «πόρτες» του συλλόγου και σε ξένους αθλητές, οι οποίοι θα δώσουν στην Euskaltel Euskadi τους απαραίτητους βαθμούς για να διατηρηθεί στην πρώτη κατηγορία, αλλά και θα τη βοηθήσουν να έχει μια καλύτερη παρουσία τα επόμενα χρόνια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ